$
בארץ

משבר הקורונה

המוסד רכש מאה אלף בדיקות לקורונה; המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "זה לא בדיוק מה שחסר לנו"

בשל המחסור הקריטי לקח המוסד על עצמו את הנושא והצליח במבצע מורכב לעשות זאת הלילה. בקרוב הוא צפוי להביא עוד מיליוני בדיקות. המבצע גרר תגובות הפוכות משני בכירים במשרד הבריאות: משה בר סימן טוב, שהוציא איגרת ברכה, ופרופ' איתמר גרוטו, שאמר כי "לצערי, מה שהגיע כרגע זה לא בדיוק מה שחסר לנו"

אדיריאן פילוט, כלכליסט, ואיתמר אייכנר ואטילה שומפלבי, ynet 17:2019.03.20

הצלחה בניסיון להגדיל את כמות הבדיקות: במבצע מורכב אנשי המוסד הצליחו הלילה להביא לישראל 100 אלף ערכות בדיקה לנגיף הקורונה, ובקרוב הם צפויים להביא עוד מיליונים. אנשי הארגון חיפשו ערכות בכל מקום אפשרי, אך לא ניתן לומר מאיזו מדינה הובאו הערכות בסופו של דבר.

 

 

 בדיקות קורונה בדיקות קורונה צילום: עמית הובר

 

עם זאת, במשרד הבריאות מסייגים במעט. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר הבוקר באולפן ynet כי "לצערי, מה שהגיע כרגע זה לא בדיוק מה שחסר לנו. זאת אומרת, יש כל מיני מרכיבים בתוך הבדיקה וזה לא מה שחסר לנו כרגע. הבעיה היא שחסרים לנו מטושים".

 

הבוקר עדכנו במשרד הבריאות כי "מכיוון שמספר המקומות שבודקים עלה (20 מעבדות פעילות) וכמות הבדיקות היומיות גבוהה יותר (יותר מ-2,200 בדיקות אתמול והמספר ממשיך לעלות) איגום וסיכום כל הנתונים - כולל מספר החולים החיוביים - לוקח יותר זמן. נפרסם בקרוב מספר חולים עדכני ומאומת, כפי שעשינו במהלך כל המשבר".

 

אחרי שבמשך שבועות ארוכים פעלו ברחבי המדינה רק שתי מעבדות לניתוח בדיקות לגילוי קורונה, בתחילת השבוע מספר המעבדות עלה משמעותית. עד שבת פעלו רק שתי מעבדות בארץ – במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ובבית החולים רמב"ם. בהתאם להוראות משרד הבריאות התווספו ביום ראשון שלוש מעבדות נוספות למאמצים – בבית החולים סורוקה בבאר שבע, בהדסה עין כרם בירושלים ומעבדה נוספת בשיבא.

 

בנוסף, השבוע החל משרד הבריאות להקים אוהל בדיקה מיוחד בחניון גני יהושע בתל אביב, במטרה לבצע בדיקות קורונה לאלפי ישראלים. בנוסף, ראש עיריית ירושלים משה ליאון אמר אתמול כי משרד הבריאות פועל להכשיר "דרייב אין קורונה" – מוקד לעריכת בדיקות לנגיף – באצטדיון טדי בעיר.

 

בישראל יש כיום יותר מ-15 מכשירים שניתן לנתח באמצעותם את הבדיקות לגילוי הנגיף. מדובר במכשירים שמשמשים לעריכת בדיקות נוספות ובכמה מהמעבדות בבתי החולים בארץ הם הופנו לטובת הקורונה.

 

המסרים ההפוכים של משרד הבריאות: המוסד הביא ציוד חיוני- אך שאינו במחסור

 

כאמור, המבצע של המוסד גרר תגובות הפוכות משני בכירים במשרד הבריאות שמנהלים את המשבר: משה בר סימן טוב, שהוציא איגרת ברכה מלאות דברי שבח והלל, ומנגד, המשנה למנכ"ל המשרד, פרופ' איתמר גרוטו - רופא, מומחה בעל שם עולמי בבריאות הציבור וחבר הוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי - שאמר כי "לצערי, מה שהגיע כרגע זה לא בדיוק מה שחסר לנו.

 

עבור ביצוע בדיקות קורונה נדרשים שלושה אלמנטים: מטושים ומבחנה לאיסוף; ערכה מתכלה להכנסת החומר למכשיר; והמכשיר עצמו. מה שהביאו אנשי המוסד לישראל הוא הערכות המתכלות - אך מה שחסר כעת בישראל –ובעולם כולו שמתמודד עם הקורונה - זה המטושים. בכירים במשרד הבריאות הסבירו כי הבאת ציוד כלשהוא היא דבר חיובי, שכן אין שום דבר שלילי בהגדלת מלאי הערכות, קל וחומר בתקופה כזו, אך כאמור, המהלך לא יאיץ במאומה את קצב הבדיקות. עדיין, ללא המטושים – אין אפשרות להתחיל את הבדיקות ולהגביר את הקצב.

 

"הבוקר קיבלנו ערכות חשובות ותקינות לשימוש הנדרשות לנו לבדיקות קורונה. תודה מיוחדת למוסד ולעומד בראשו, יוסי כהן, שמסייעים לנו בעניין זה. אנחנו ממשיכים את הקשר עם המוסד כדי להשיג ציוד הכרחי נוסף", כתב בר סימן זמן קצר אחרי דבריו של גרוטו  בר שגרם לאי נוחות גדולה, שכן נראה היה שבר סימן טוב ננזף ומיהר לשבח את גופי הביטחון.

 

מניין הנדבקים בנגיף הקורונה ממשיך לעלות, אך בקצב נמוך. הנתונים מעודדים אף יותר משום שהירידה בקצב מתבצעת בבד בבד לזינוק חד במספר הבדיקות: לפי פרופ' סיגל סדצקי, ראש מערך בריאות הציבור במשרד הבריאות, כמות הבדיקות כבר הוכפלה משלשום לאתמול לרמה של כ-2,200 לעומת מאות בודדות, כאשר היום המספר צפוי לעלות שכן אתמול כבר הצטרפו למאמץ הבדיקות שלוש מעבדות נוספות.

x