בלוג-צ'יין
הביטקוין נדבק בקורונה? הסיבות לירידות הגדולות והמשמעות לעתידו
מתחילת החודש ירד ביטקוין עשרות אחוזים כשהשפעת הקורונה לא פסחה גם עליו. מדוע ירד בצורה כה חריגה, ומה זה מעיד על עתידו?
ביטקוין הינו יצור מוזר ושונה במערכת הפיננסית, או יותר נכון – מחוצה לה. הוא מושתת על מדיניות מוניטרית קבועה וידועה מראש, תוך היעזרות ביומן חשבונאי שקוף וחסין לזיופים או שינויים שאינם בקונצנזוס נרחב בקרב משתמשי המטבע. מעבר לכך, ביטקוין מתנהג לרוב באופן שאינו קורלטיבי לשווקים פיננסיים אחרים – כאם "לא אכפת לו" מה קורה בעולם.
- המגמות העתידיות אליהן צריך לשים לב בהקשר של ביטקוין
- הטובים והרעים: 3 טרנדים שעשויים לעצב את שנת 2020 של ביטקוין
- "ביטקוין זה הימור במקרה הטוב; גוש היורו - יישאר מאוחד"
ואז הגיעה קורונה
נגיף הקורונה הכה בעולם בתדהמה. קצב ההתפשטות המהיר יחד עם אחוז התמותה הגבוה בקרב אוכלוסיות חלשות הובילו את הכלכלה לעצירה כמעט מוחלטת. חברות התעופה והתיירות היו הראשונות להיפגע, אך כיום כבר ניכרת הפגיעה העצומה כמעט בכל ענף אפשרי.
בתגובה, ממשלות ובנקים מרכזיים מכל רחבי העולם הפעילו את מדפסות הכסף שעות נוספות והכריזו על "חבילות סיוע" כאלו ואחרות למשק. הבנק הפדרלי בארה"ב (הפד) משדר פניקה עם שתי הורדות ריבית דרמטיות תוך פחות משבועיים ומביא לראשונה את מחיר הכסף בטווח הארוך (קרי הריבית) ל-0%. בנוסף, הוריד הפד את יחס הרזרבה של הבנקים לאפס. כלומר מעתה ואילך בנקים יוכלו להנפיק חוב לפי ראות עיניהם, מבלי הצורך לאגור רזרבות שיגבו אותו. אם לא די בכך, הפד הטיל "בזוקות" של טריליוני דולרים הן לשוק הריפו הקורס (שוק אשר אמור לספק נזילות בטווח הקצר לבנקים) והן לקניית אג"ח ממשלתיים.
למרות שהצעדים שננקטו לוו בעבר בעליות בשווקים הפיננסיים, הפעם – אין כך המצב. שווקי המניות, הנכסים ואגרות החוב ממשיכים ליפול, וגם ביטקוין רושם את אחד החודשים התנודתיים שלו בהיסטוריה עם ירידות חריגות במיוחד.
רבים בשוק המטבעות הדיגיטליים הופתעו, שכן ציפו שבעת משבר כלכלי ביטקוין יפרח. הרי על פי מאפייניו המוניטריים והטכנולוגיים ועל פי דבריו של יו"ר הפד בעצמו, ג'רום פאוול, ביטקוין נתפס כאמצעי ספקולטיבי לשמירה על ערך – כמו זהב דיגיטלי – בעיני משקיעים. אם כן מדוע ירד מחירו בצורה כה דרמטית, ומה זה אומר על עתידו?
למה ביטקוין ירד
את חודש מרץ פתח ביטקוין בשער של כ-$8,500. אך מאז, חווה ביטקוין תנודתיות קיצונית והספיק לבקר אף בשער של כ-$3,700 לפני שחזר להיסחר באזור ה-$5,300 נכון לכתיבת מלים אלו.
הירידה הגדולה נבעה, ככל הנראה, משתי סיבות עיקריות. האחת, היא שבעת תחילתו של משבר פיננסי ישנה מצוקה של נזילות, משום שהחובות נמצאים בשיא בעוד שהערבות שניתנה כנגדם נמוכה באופן יחסי. במקרה כזה המלווה דורש מהלווה להעמיד ערבויות נוספות. בעקבות זאת, לווים רבים מוכרחים לשים ידם על דולרים נוספים להעמיד כערבות – על מנת שחשבונם לא יונזל לחלוטין. זו הסיבה העיקרית לירידות הגדולות שאנו רואים בשווקי המניות והנכסים בעיקר, אך גם בשוק הביטקוין.
לראייה, בתחילתו של המשבר ב-2008 הזהב, אשר ביסס עצמו כאמצעי לשמירה על ערך על פני מעל 5,000 שנה, ירד כ-30% לפני שחזר לעלות כמעט 200% לאורך המיתון כולו. גם בימים אלה, רושם הזהב ירידות חדות של כ-15%, כמראה למשבר הקודם.
הסיבה השנייה היא שילוב גודלו של שוק הביטקוין לצד הנזילות הנמוכה של ספרי הפקודות בזירות המסחר. נכון לתחילת חודש מרץ שווי הביטקוין בכללותו עמד על כ-160 מיליארד דולר. לצורכי השוואה, מדובר בכ-2% מגודלו של שוק הזהב, ופחות מרבע אחוז משוק המניות העולמי. המשמעות היא שמשקיע בודד או קבוצת משקיעים קטנה יכולה להשפיע על תנודתיות ערכו של המטבע בצורה די דרמטית. כאשר ספרי הפקודות בזירות המסחר אינם מספקים מספיק נזילות, ההשפעה מומחשת אף יותר.
ביום חמישי האחרון (ה-12 במרץ) הייתה הנפילה החדה ביותר בערכו של ביטקוין מזה כ-8 שנים. בעקבותיה, מנגנון ההנזלה של זירת המסחר BitMEX (המאפשרת מסחר במינוף גבוה) נכנס לפעילות אגרסיבית, ובשלב מסוים היה אמור להנזיל סכום של פי 10 ביחס לפקודות הקנייה שחיכו בספרי הפקודות. המשמעות היא שאם BitMEX לא הייתה עוצרת את המסחר, ייתכן ומחיר המטבע היה מגיע ל-0$. זו אגב סיבה מרכזית לכך שבשווקי המניות ישנו מנגנון עצירת-מסחר בעת תנודתיות חריגה.
הגיעה שעת המבחן
ישנה סבירות גבוהה שקורונה, ברבור שחור שאף אחד לא צפה, תהווה הטריגר לפיצוץ בועת החוב בה הכלכלה שרויה מזה 50 שנה. החובות התאגידיים, הממשלתיים והפרטיים נמצאים בשיאי כל הזמנים, וצמחו באופן מעורר חרדה מאז המשבר האחרון. נורות האזהרה נמצאים בכל מקום, וניכר שאנו מגיעים לנקודת הכרעה מהותית הנוגעת לעתיד המערכת הפיננסית.
אך כל סוף הוא התחלה חדשה, ועמה מגיעות הזדמנויות. ביטקוין כעת נכנס לשעת המבחן שלשמו נוצר – האם יצליח להיתפס בעיני הציבור הרחב וקהל המשקיעים כאמצעי לשמירה על ערך? האם מאפייניו המוניטריים, יכולותיו הטכנולוגיות, עמידתו בצנזורה ועקרונות הביזור שלו יוכרו כמושיעים בשעת צרה? האם אנו עומדים לקראת סיומה של מערכת פיננסית אחת, ולקראת תחילתה של אחרת – טובה יותר?
המספידים טוענים מזה שנים רבות, ויטענו גם החודש, שאין כך המצב. מנגד, כבר ארבע פעמים בהיסטוריה הקצרה שלו נחתך המטבע מעל 75% משוויו וחזר כל פעם לשיאים חדשים. האם לא הגיע הזמן לשאול למה?
הכותב הוא מומחה לביטקוין ומטבעות דיגיטליים, מייסד אתר התוכן CryptoJungle ממייסדי עמותת Blockchain B7 ומנהל שיווק ויח"צ בחברת MarketAcross.