$
שווקי חו"ל

פרשנות

בשלב הבסיסי הזה של הפחד - ריבית אפסית לא מעניינת אף אחד

כלכלות העולם עוד יזדקקו לריבית האפס כדי להתאושש, אבל כרגע הפחד הוא ריאלי, לא פיננסי. השכירים שנשלחים לחופשה לא תשלום ובעלי העסקים שסוגרים את השערים מחפשים תשובות לחוסר הוודאות הכמעט קיומית שלהם - הפד לא ממש מעניין אותם כרגע

סופי שולמן 09:4716.03.20

הפד האמריקאי יורה בכל התותחים, אבל כל מה שהשוק שומע זה את אזהרת ה-CDC שאוסרת על התכנסויות של יותר מ-50 איש בארה"ב. הפעולה של הבנק המרכזי האמריקאי אתמול כבר נראתה מחושבת ומתואמת יותר מהפחתת הריבית החפוזה בחצי אחוז של לפני שבועיים - ההפחתה ההיא נבלעה כלא הייתה וג׳רום פאוול נותר עם שני כדורים פחות במחסנית (המינונים המקובלים לרוב בהחלטות הריבית הם של רבע אחוז). כעת רוקן פאוול את המחסנית כולה עם הורדת הריבית לאפס, אלא שהאקדח שלו מכוון למטרה הלא נכונה. לפחות לא בשלב זה.

 

כלכלות העולם עוד יזדקקו לריבית האפס כדי להתאושש בכדי שהחברות לא יקרסו בהיעדר יכולת למחזר את החוב. אבל עכשיו אנחנו ממש לא שם. עכשיו העולם כולו בשלב הרבה יותר בסיסי - של פחד. הפחד הזה הוא ריאלי ולא פיננסי ולכן מה שירגיע אותו הוא לא אמצעים מתוחכמים אך ערטילאיים יחסית לאזרח מהשורה כמו נשק הריבית, אלא אמצעי הרגעה של ממש.

 

וזו בדיוק הבעיה של העולם כרגע  - אף אחד לא מצליח לאתר בינתיים את אמצעי ההרגעה הפשוט שידבר אל השכירים שנשלחים לחל״ת ולבעלי העסקים שנאלצים לסגור את השערים ולכבות את המחשבים. אותם לא מעניין מה גובה הריבית. האמצעים צריכים להיות מיידים ומובנים אבל הם גם צריכים להיות מחוץ לקופסא כי האנושות מתמודדת עם משבר מזן אחר .

 

מטה הפד בוושינגטון הבירה מטה הפד בוושינגטון הבירה

 

 

הפעולה המתואמת של ששת הבנקים המרכזיים בליל יום ראשון רגע לפני פתיחת השווקים היא כרגע הדבר היצירתי ביותר שההנהגה הכלכלית הוציאה תחת ידיעה אבל זהו בסך הכל זה עוד כלי נשק מהארסנל הקיים . זו גם הסיבה לקריסת בורסות אסיה וגם הסיבה לכך שהחוזים העתידיים בארהב צונחים חרף המהלך. מה שהציבור מסיק ממנו היא העובדה שהצמרת הכלכלית מבינה שיש בעיה רצינית, אבל לא ממש יודעת איך להתמודד איתה. הירידות עוד עשויות להתמתן עם פתיחת שבוע המסחר, אבל גם אם המסכים ייצבעו בירוק , אין לראות בכך אלא אובדן כיוון , לחץ ובעיקר חוסר וודאות מוחלט לקראת העתיד לבוא.

 

בשנים האחרונות נדמה היה כי אזרחים רבים כמהים למנהיגים מזן ה-Strong Man' מויקטור אורבן בהונגריה, עבור בולדימיר פוטין ברוסיה וכמובן עד דונלד טראמפ בארה"ב ובוריס ג׳ונסון בבריטניה . כל אלה שידרו לאורך שנים כי הם כאן כדי לנקוט במהלכים תקיפים ובלתי צפויים מול כל אתגר שלא יבוא.

 

אלא שכעת מתברר כי ברגע האמת הם כולם נאלמים דום. טראמפ ביזבז זמן יקר בהכחשת איום הקורונה , פוטין עדיין לא מכיר בקיומו וג׳ונסון נוקט בגישה מסוכנת של לתת לאוכלוסיית בריטניה להידבק כדי להתחסן. היכן המנהיגות החזקה שהיינו מצפים לה בזמן המשבר?

 

טראמפ וג'ונסון טראמפ וג'ונסון צילום: אם סי טי

 

 

באופן אירוני השניים הבודדים שכרגע מסתמנים כמנהיגים הנכונים לתקופה הם עמנואל מקרון הצרפתי וג׳סטין טרודו הקנדי. ״הזקנים״ החזקים קצת זילזלו בהם, אבל דווקא שני אלה יצאו במהלכים שמבטיחים לאזרחים שלהם שבנקודת הקיצון הנוכחית , המדינה תתערב ותדאג לכך שיהיה להם כסף למחיה גם אם מקום העבודה ייסגר ויהיה להם מזון. עד כדי כך בסיסי.

 

ומה אצלנו? בשלב זה יוק. בעיקר מכיוון האוצר. המהלכים הכלכליים שמלווים את צעדי משרד הבריאות מגומגמים מאוד. במשרד האוצר אין ממש שר או הנהגה, גם ממשלה אין ויש תחושה שהמבוגר האחראי בכלכלת ישראל הוא אמיר ירון. כן, חלק גדול מהקוראים אפילו אולי לא ממש זוכרים את שמו ובטח לא יזהו אותו ברחוב. אבל ירון, נגיד בנק ישראל, הוא היחיד כרגע במערכת הכלכלית הישראלית שלא מגיע עם שום אינטרס זר פרט לשמירה על יציבות הכלכלה הישראלית.

 

עד היום הוא שמר על איפוק ולא הוריד את הריבית (למרות שגם לו אין ממש מרחב פעולה שכן הריבית ניצבת על 0.25%). המהלך הלילי של הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה צפוי להפעיל על ירון לחץ נוסף, אבל הוא יכול לקחת דוגמה מסטנלי פישר, הנגיד שניווט את דרכה של ישראל במשבר של 2008 ואשר היה הראשון בעולם להעלות את הריבית אחריו, בקיץ 2009. הרבה גבות הורמו אז לנוכח המהלך הנועז של הנגיד במדינה הקטנה , אבל בדיעבד היה פישר זה שסימן את התחתית בשווקים ואת תחילת היציאה מהמשבר. מהלך שהסתיים רק לפני חודש.

 

ירון, פרופסור מאוניברסיטת וורטון היוקרתית ויוצא בית הספר הכלכלי של אוניברסיטת שיקגו, צריך להפוך עכשיו לאוטוריטה הכלכלית שמתעלמת מרעשי הרקע הפוליטיים. אתמול הוא כבר התחיל במהלך של רכישת אג״ח ממשלתי כדי להרגיע את המערכת הפיננסית המקומית. כעת אזרחי ישראל צריכים לקוות כי הוא יוכל להיות ה״מקרון״ וה״טרודו״ של ישראל - אולי צעיר ולא מוכר, אך כזה שדווקא בזכות זה יצליח לחשוב על מהלכים יוצאי דופן.

 

הנגיד אמיר ירון הנגיד אמיר ירון צילום: עומר מסינגר

x