$
מחפשי עבודה

רוב הנשים בחברות סטארט-אפ לא מועסקות בתפקידים טכנולוגיים

סקר חדש מצא שנשים בחברות הזנק עובדות בממוצע 9 שעות ביום, למרות שמחצית מהן חוו אפלייה בשכר על רקע מגדרי רובן הגדול ימליצו לחברות לעבוד בתעשיית ההייטק

מעין מנלה 12:0709.03.20

רוב הנשים שעובדות בחברות סטארט-אפ בישראל הן בגילאי 27 עד 39, בעלות תואר ראשון, ורובן אינן מועסקות בתפקידים טכנולוגיים, כך עולה מסקר שבדק את מידת שביעות הרצון של נשים העובדות בחברות סטארט-אפ בקרב 250 נשים בתפקידי פיתוח, מחקר, ניהול ושיווק.

 

לפי הסקר, 32% מהנשים מועסקות בתפקידי הליבה הטכנולוגיים - במחקר ופיתוח. 20% מהן עוסקות במשאבי אנוש וגיוס; 17% בתפקידי אנליזה; 4% בתפקידי שיווק; 5% בתפקידי מנהלה ו-22% בתפקידים אחרים.

 

אסנת רוזנווקס, VP HR בחברת CLEW אסנת רוזנווקס, VP HR בחברת CLEW

"נשים בתפקידים טכנולוגיים מביאות איתן יכולות יותר הוליסטיות ומגוונות לתוך סביבת העבודה בכלל ולתפקידים ניהוליים בפרט. עד לפני עשור, עולם הטכנולוגיה היה גברי לחלוטין וככל שעובר הזמן עולם ההייטק מכיר יותר ויותר ביכולות הניהול של נשים. חל שינוי עצום שאנחנו עדים לו בשנים האחרונות, עם זאת הדרך עוד ארוכה לשיוויון", אומרת אסנת רוזנווקס, VP HR בחברת CLEW.

 

רוב הנשים בחברות סטארט אפ מרוצות מהאיזון בין העבודה לחיים האישיים ולבית. 51% מהן דיווחו כי הן מרוצות במידה רבה מהאיזון ו-10% השיבו כי הן מרוצות מאוד מהאיזון. רק 3% השיבו כי הן אינן מרוצות כלל מהאיזון ו-36% השיבו כי הן מסופקות מהאיזון בין העבודה והחיים האישיים במידה מועטה.

 

בממוצע, נשים בחברות סטארט-אפ עובדות כ-9 שעות ביום. 23% השיבו כי הן עובדות פחות מתשע שעות ביום, 26% עובדות 10 שעות ביממה ו-11% למעלה מ-10 שעות בכל יום. "יש להוריד את המושג 'משרת אם' מסדר היום- הוא מושג מיושן שמעיד בדרך כלל על משרה מצומצמצת. ובמקום זאת לדבר במונחים של 'משרת הורה' המאפשרת גמישות של שעות העבודה, בבית ובמשרד - ככל שסביבת העבודה תשכיל לשנות את התפיסה המיושנת לגבי שילוב של הורות וקריירה, להכין את עצמה להורות של נשים וגברים – כך נראה את השינוי המיוחל", אומרת רוזנווקס. 53% מהנשאלות (הרוב) השיבו כי אין להן ילדים; ל-45% יש ילדים, ו-2% הנוספות דיווחו כי הן בדרך להבאת ילדים.

 

אפליה בהייטק

 

42% מהנשים דיווחו כי חוו לאורך הקריירה שלהן אפלייה על רקע מגדי בתחום השכר, 42% דיווחו שלא חוו אפליה כזו, ו-16% מהנשים דיווחו כי לא יכלו לדעת במהלך עבודתן האם הן מופלות בכלל וכי הנושא לא העסיק אותן משום שלא היה להן בהירות לגביו.

 

ג'ניה מדבדב, סמנכ"לית HR של Fundbox ג'ניה מדבדב, סמנכ"לית HR של Fundbox

"אני חושבת שאפליה בשכר שייכת לעולם הישן. בתעשיית הסטארטאפים לא רק שאין אפליה, יש לנו כל הזמן בדיקות מדוייקות חצי שנתיות לגבי שיוויון בשכר לתפקידים מקבילים. יותר מכך, גם אם מועמדת אינה דורשת שכר בגובה של מועמד גבר לאותו התפקיד, בתעשיית הסטארטאפים מה שמקובל זה להשוות לאותו השכר. זו תעשייה מאוד קטנה, עובדים מתניידים בה ממקום למקום ומדברים בניהם על השכר הנהוג בתקידים שונים. חברה שתתפס כחברה שיש בה אי שיוויון בשכר עשויה להפגע מזה מאוד בטווח הרחוק ובקרוב", אומרת ג'ניה מדבדב, סמנכ"לית HR של Fundbox.

 

רוב הנשים (62%) דיווחו כי הן לא חוו אפלייה על רקע מגדרי בתהליך המיון והקבלה למקום עבודה בתעשיית הסטארט-אפ, אולם 30% דיווחו שכן חוו אפליה כזו, ו8% מהנשים דיווחו כי לא יכלו לדעת האם הן מופלות בתהליך הקבלה לעבודה, כלומר לא יכלו לדעת האם אי קבלתם למקום מסוים היתה על בסיס אפליה מגדרית.

 

עומרי פלמון, ממייסדי WekalO עומרי פלמון, ממייסדי WekalO

"ככל שחברה יותר בתחילת דרכה יש התמקדות בדרך כלל במטרה אחת בודדת - בניית המוצר ולכן נושאים כמו דייברסיטי ושיוויון לעיתים נדחקים לצד. אך ככל שחברה צומחת היכולת להתמקד בגיוון גדלה. כשנככסתי ל- IBM , ב-2008, הפתיע אותי מאוד מספר הנשים בתפקידי ניהול בכירים. אחרי זמן מה התברר לי שלכל הנשים הללו, למעט אחת, אין ילדים. אני חושב שהאתגר המרכזי, מעיד על העובדה שלא ניתן לנתק את אי השיוויון מהבעיה החברתית הכוללת", אומר עומרי פלמון, ממייסדי WekaIO.

 

רוב הנשים (71%) דיווחו כי לא חווה הטרדה מינית מכל סוג במקום עבודתן. 24% דיווחו כי חוו הטרדה מינית במהלך הקריירה שלהן, ו-5% מהנשים דיווחו כי חוו אירועים ותקריות קטנות שהן לא בהכרח הטרדות מינית מובהקות אך היו שחוו שיח מזלזל, התעמרות, מילים והערות שונות מגברים.

 

"ככלל, אני חושב שתעשיית הסטארטאפים היא לא תעשייה שמעודדת הטרדות מיניות, או בכלל התנהגות לא הולמת במקום העבודה. אני אומר את זה בזהירות, כי תמיד כמובן יהיו היוצאים מן הכלל. אני חושב שאחד הדברים המרכזיים ליצירת מקום עבודה מוגן עבור נשים הוא הרוח של ההנהלה שיורדת מלמעלה למטה. מעבר לכתיבת הכללים על הקירות, אם ההנהלה של החברה משדרת לעובדים שהתנהגות כזאת היא וטו מוחלט, הסיכוי להטרדות, מכל סוג שהוא, יורד בצורה משמעותית", אומר אלון ארבץ, ממייסדי חברת מודיעין הסייבר Intsights .

 

 

נשים מתכנתות. רוב הנשים בהייטק אינן עוסקות בתפקידים טכנולוגיים נשים מתכנתות. רוב הנשים בהייטק אינן עוסקות בתפקידים טכנולוגיים

 

 

איך נשים מגיעות להייטק?

אלון ארבץ, ממייסדי חברת Insights אלון ארבץ, ממייסדי חברת Insights

כשלישי מהנשים בחברות סטארט-אפ הן בוגרות יחידות טכנולוגיות בצה"ל. לרובן (57%) יש תואר ראשון, ל-31% תואר שני ול-2% תואר שלישי ומעלה. רק 3% מהנשים הגיעו לתעשייה באמצעות קורסים מקצועיים או למידה עצמאית של המקצוע.

 

הבחירה בהייטק הגיעה בהרבה מקרים מתוך עניין אישי (37%) וגם מתוך שיקולים של תנאים והשכר. 27% הגיעו להייטק בגלל התנאים והשכר, 21% מתוך רצון להשפיע; 11% בחרו בהייטק מתוך תחושת משמעות ו-1% בגלל קירבה לבית. הרוב המוחלט של הנשים מרוצות מהבחירה, כאשר 69% השיבו כי הן מרוצות במידה רבה מהבחירה לעסוק בתחום הטכנולוגיה ו-29% מרוצות במידה רבה. הנשים בסטארט-אפים כל כך מרוצות עד כי 91% דיווחו כי הן ימליצו לחברותיהן ולקרוביהן לעבוד בחברות טכנולוגיה. :אני חושבת שעצם העובדה שאחת ממייסדות החברה, נעמה אלון, היא אישה, משך לפה הרבה נשים", אומרת מאיה וולקון מנהלת האניבוק ישראל שם 57% מהעובדים הן נשים.

x