$
שוק ההון

חברות האנרגיה צוללות, והמוסדיים נזכרו מאוחר מדי לברר מה קורה

הפגיעה במגזר האנרגיה לא נעצרה אצל דלק. שותפות ישראמקו, תמר פטרוליום, בזן ופז רשמו ירידות קשות מתחילת השנה; לפי שורת פרסומים וספינים, המוסדיים דרשו בימים האחרונים מדלק ומשאר חברות האנרגיה להציג ביטחונות להתחייבויותיהן. אבל איפה היו מנהלי ההשקעות שלהם עד היום?

ליאור גוטמן 09:4609.03.20

הפגיעה במגזר האנרגיה לא נעצרה אצל דלק. שותפות ישראמקו, למשל, שמחזיקה ב־28.75% ממאגר תמר והיא בעלת האחזקות הבכירה בו, רשמה מתחילת השנה צניחה של כ־42% בשוויה. אג"ח סדרה א' שלה נסחרות בתשואה של 6%.

 

 

גם תמר פטרוליום המשיכה לצנוח, ומתחילת השנה איבדה קרוב ל־70%, כאשר סדרת האגח א' שלה נסחרת בתשואה של כ־10%. שני בתי הזיקוק רשמו מתחילת השנה נפילות קשות: מניית בזן ירדה בכ־42%, ואילו פז איבדה כ־32%. היא יכולה להתנחם בכך שסדרה ח' של האג"ח שלה נסחרה עד אתמול בבוקר בתשואה הגיונית של כ־2.7%.

 

פז עומדת לפני תכנית אסטרטגית חדשה, שעיקרה הכפלת השווי תוך חמש שנים. אבל נדמה שעולם האנרגיה בנסיבות הנוכחיות יאתגר את המנכ"ל הנכנס ניר שטרן מעבר למה שתכנן. בזן הרגיעה אתמול ואמרה ש"בעת הזו, למעט הדלק הסילוני, לא ניכרת ירידה משמעותית בביקושים לדלקי התחבורה או בשוקי הפעילות המרכזיים של הקבוצה. בשנים האחרונות בזן הקטינה את החוב הפיננסי ביותר מ־50% ופרסה אותו לטווח ארוך יחסית. האירועים האחרונים הם בהחלט בעלי השפעה בטווח הקצר על הפעילות הכלכלית, אבל אנחנו כקבוצה בטוחים ביכולתנו להתמודד".

 

ברקע, מדינות אופ"ק התכנסו לפני כמה ימים בוינה בניסיון לצמצם את התפוקה היומית, כדי למתן את הנזק. אבל הסירוב של רוסיה להצטרף למכסות הקיצוץ גרר את הפסקת השיחות, הכניס את השוק לסחרור - ואת הבורסה הישראלית לצלילה.

 

המוסדיים נושאים באחריות

 

בכל הקשור לגופים המוסדיים, אלו חשופים לחברות האנרגיה הישראליות ומחזיקים סכומים משמעותיים בכל סדרות האג"ח השונות. מערכת סטוקר, שניתחה את האחזקות, העלתה שפסגות, הראל, ילין לפידות, מור ומיטב ד"ש מחזיקות בכל חברות האנרגיה שרשמו ירידות - ולפיכך, כל עוד המצב אינו משתנה, ניתן להעריך שהפנסיות של הציבור ייפגעו.

 

ישראל עובדיה עלי יו"ר בזן. המניה צנחה ב־42% ישראל עובדיה עלי יו"ר בזן. המניה צנחה ב־42% צילום: עמית שעל

 

שורת פרסומים וספינים מכיוון המוסדיים דרשו בימים האחרונים מדלק ומשאר חברות האנרגיה להציג ביטחונות להתחייבויותיהן. עולה השאלה איפה היו מנהלי ההשקעות של המוסדיים עד היום. למשל, בהנפקה של תמר פטרוליום לפני שנתיים, כששוויה היה כ־1.4 מיליארד שקל, ומאז צנח לכ־280 מיליון שקל; או למה הראל וקרן תש"י קנו 3.5% מאחזקות נובל אנרג'י במאגר תמר, במחיר שמגלם שווי מאגר של כ־12 מיליארד דולר - ואילו כיום שוויו נחתך למחצית.

 

פער בתחזיות התזרים

 

דלק הגיבה בדיווח מרגיע, שלפיו אין לה בעיה לשרת את החוב. הדיווח מניח הנחות אופטימיות בכל הקשור להנכסות ולהוצאות, אבל מעניין עוד יותר הוא הליך ההתפכחות שהחברה עברה בשבוע האחרון. למשל, דלק מניחה כעת שמחיר חבית נפט בשנים הקרובות ינוע סביב 55 דולר, בעוד שבתחזית תזרים המזומנים האחרונה שלה, שפורסמה לפני מספר שבועות, הוערך מחיר חבית נפט בטווח שבין 65 ל־90 דולר, ומהמספר הזה גם נגזרו ההכנסות של דלק - והמיסוי של המדינה.

 

הפרסום של דלק עשוי לחייב את דלק קידוחים שפועלת תחתיה לפרסם תחזית עדכנית משלה, ובעקבותיה ייתכן ששאר שותפותיה בשני המאגרים - רציו, ישראמקו, דור גז ותמר פטרוליום - ייאלצו לפרסם תחזית תזרים מזומנים מעודכנת. הפער המסתמן בין התחזיות האופטימית לנוכחיות עלול להתבטא בפער של כמה עשרות מיליארדי דולרים לאורך כל חיי המאגרים.

 

לדלק נדרש זמן ארוך לפרסם את הדו"ח, אחרי צניחה של כ-10% במניה כבר ביום חמישי, כאשר אתמול היא כבר צללה ב־30% נוספים. הסיבה היא חובת התייעצות בדירקטוריון. ימים יגידו אם הקבוצה תצליח למכור את האחזקות במתקני ההתפלה או בנדל"ן. נקודת האור היחידה באופק הנראה לעין היא תחילת הזרמת ממאגר תמר למצרים. זו מתוכננת לקיץ הקרוב, ואם לא יתרחשו תקלות, דלק קידוחים תשמש עוגן חיובי לקבוצה.

x