בלעדי לכלכליסט
מליברמן לנתניהו, ממרצ לכחול לבן: כך נדדו קולות המצביעים
ניתוח מעברי קולות בין בחירות ספטמבר 2019 לבחירות האחרונות מלמד שהליכוד גייס רק 20 אלף מצביעים חדשים, ושאב קולות בעיקר מישראל ביתנו ומימינה. הרשימה המשותפת גייסה כ־90 אלף מצביעים חדשים, ומנדט אחד של גנץ לא יצא מהבית
הרשימה המשותפת הצליחה להביא לקלפי 90 אלף מצביעים חדשים, אבל הליכוד למרות כל מאמציו הצליח להביא רק 20 אלף. כחול לבן שתתה שלושה וחצי מנדטים לעבודה-גשר-מרצ. הגורם שתרם את רוב תוספת המנדטים לליכוד היתה דווקא ישראל ביתנו - שני מנדטים.
- אחרי הבחירות, הגיע הזמן לשלב את הערבים בכלכלה
- בכירי ועדת הבחירות יספרו את הקולות מ"קלפיות הקורונה"
- הפדיון היומי למ"ר בקניונים ביום הבחירות עמד על 89 שקל בלבד
כך עולה מניתוח מעברי הקולות בין הסיבוב השני והשלישי של הבחירות שביצע יזם ההייטק אריק גומנובסקי. גומנובסקי הוא אחד מקבוצה של אנשי הייטק שעורכים ניתוחי ביג דאטה של מעברי הקולות בין מערכות הבחירות. את השיטה פיתח מדען הנתונים איתמר מושקין. בעוד מושקין מנתח את הקולות ברמת הישוב, גומנובסקי עושה זאת ברמת הקלפי הבודדת.
הניתוח מגלה הפתעה: המפלגה שתרמה את הקולות הנוספים הרבים ביתר לליכוד לא היתה כחול לבן וגם לא עוצמה יהודית, אלא ישראל ביתנו - 70 אלף קולות, כמעט שני מנדטים. "נתניהו הצליח לקחת כרבע מהקולות של ליברמן", אומר גומונובסקי.
במרכז הקמפיין של הליכוד עמדה הטענה ש-300 אלף מצביעי ליכוד נשארו בבית ויש להוציא אותם להצביע. בפועל חישובי גומנובסקי אחרי הבחירות הקודמות הראו שרק 60 אלף מצביעי ליכוד מהסיבוב הראשון נשארו בבית בסיבוב השני. גומנובסקי מגלה עכשיו שרק 20 אלף בוחרים שלא הצביעו בסיבוב השני, הצביעו לליכוד בשלישי. כלומר, קמפיין הנעת המצביעים נכשל. זה בהחלט מעלה גם את השאלה האם תוכנת ניהול הבוחרים של הליכוד, אלקטור, אכן היתה יעילה במיוחד.
גומנובסקי עצמו, כמו מומחים רבים למגזר הרוסי, דיברו לפני הבחירות על האדישות במגזר הזה וצפו ירידה באחוז ההצבעה. אבל לפחות לפי המודל שלו, ליברמן לא איבד קולות לטובת הלא מצביעים, אלא כמעט רק לליכוד. הוא קיבל 16 אלף קולות מהעבודה ומרצ. ימינה איבדה לליכוד 45 אלף קולות, כלומר מנדט ורבע.
עוד הצלחה גדולה של נתניהו היא הפירוק לרסיסם של עוצמה יהודית שבזבזה לגוש הימין 86 אלף קולות בסיבוב השני ורק 19 אלף בשלישי. על פי חישובי גומנובסקי, רבים נהנו מהתפרקות מפלגת עוצמה יהודית: 28% לליכוד, רק 18% לימינה, 22% המשיכו להצביע לעוצמה יהודית ו-17% כנראה בעיקר חסידי חב"ד, הצביע ליהדות התורה.
כחול לבן לעומת זאת איבדה לליכוד רק 20 אלף קולות. אם לאחר כל כך הרבה פעמים שהליכוד הזהיר שהיא תקים ממשלה עם טיבי, זה היקף הנזק, ספק אם יש לה מה לחשוש מלהקים ממשלה עם הרשימה המשותפת. בבחירות הקודמות אחת הסיבות לנפילת הליכוד היתה ש-6% ממצביעיה החליטו להישאר בבית, בבחירות האלה נראה ששמר על כל המצביעים הקיימים. לעומת זאת, המפלגה שרשמה הפעם את המספר הגדול ביותר של מוותרים על הזכות להצביע היתה כחול לבן. 35 אלף ממצביעי כחול לבן בסיבוב השני, שהם 3% מהמצביעים לה, ושווים כמעט מנדט שלם, בחרו להישאר בבית.
כמו את הסיבוב השני, גם את השלישי הכריעו הקולות הערבים החדשים שהגיעו לקלפי. אם בבחירות הקודמות נוספו 118 אלף קולות ערבים, בבחירות האלו נוספו 90 אלף. מאז הסיבוב הראשון שבו נפלו מרכיבי הרשימה המשותפת לעשרה מנדטים, היא עלתה ל-13 בסיבוב השני ול-15 בנוכחי. בסך הכול היא הוסיפה לעצמה יותר מ-200 אלף קולות.
גומנובסקי חישב גם את מספר הקולות ששתתה כחול לבן לעבודה-גשר-מרצ, 134 אלף קולות בסך הכול, ששווים ל-3.5 מנדטים. מדובר, הוא מציין, בכרבע ממצביעי מרצ וכ-40% ממצביעי העבודה. המפלגה קיבלה בחזרה מכחול לבן 26 אלף קולות. לעומת זאת, בניגוד למה שמקובל לחשוב, על פי חישובי גומנובסקי רק 8,000 קולות עברו ממרצ לרשימה המשותפת. זה לא אומר כמובן שאלה כל היהודים שהצביעו למשותפת - אלא שזו התוספת, כך שטרנד לא היה כאן.