$
בארץ

שירות התעסוקה: שיעור המובטלות שהתפטרו מיוזמתן כפול משיעור הגברים

הסיבה: רצון להאריך את חופשות הלידה; לכבוד יום האישה פרסם היום שירות התעסוקה נתונים לפיהם חלה עלייה כללית בהיקף ההתפטרויות במשק בין 2015 ל-2019. לפי מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור, זאת גם בשל "שיעור האבטלה הנמוך וההנחה של צעירים שימצאו עבודה יותר בקלות"

שחר אילן 18:0908.03.20

חצי מכלל המובטלים בישראל ב-2019 היו נשים יהודיות. כך, שיעור הנשים היהודיות שהתפטרו מעבודתן עמד על 23% מכלל המובטלות - יותר מכפול משיעור הגברים היהודים המובטלים שהתפטרו, שעמד על 11%.

 

סיבה מרכזית להתפטרותן של הנשים היא כדי להאריך את חופשות הלידה. כך עולה מנתונים שפירסם היום (א') שירות התעסוקה לרגל יום האישה הבינלאומי, המצוין היום.

 

לפי נתונים אלה, הנשים היהודיות מיוצגות משמעותיות יותר מחלקן באוכלוסייה. גם בקרב כלל המובטלים הערבים, שיעור הנשים המתפטרות עמד ב-2019 על 12% - כפול משיעור הגברים המתפטרים, אבל נראה שבכל מקרה ערבים מרשים לעצמם הרבה פחות להתפטר.

אמא אמא צילום: צביקה טישלר

 

בחמש שנים חלה עלייה של יותר מרבע בהתפטרויות כלל הנשים – מ-16.7% מכלל המובטלות ב-2015 ל-21.6% מהן ב-2019. זאת, במקביל לעלייה מתונה בהרבה אצל הגברים מ-6.5% ל-9.5% באותן שנים.

 

כאמור, בשירות התעסוקה מציינים שסיבה מרכזית לריבוי התפטרויות הנשים היא הרצון להאריך את חופשות הלידה, חלקן עשו זאת גם בכדי לשמור על רצף ההנקה. התופעה הרבה יותר נפוצה בגילאי הפוריות, עד 44, שבהם שיעור המתפטרות מכלל המובטלות עומד על 27%.

 

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור מסביר ש"אחוז האבטלה הנמוך ומספר המשרות הפנויות שעומד על כ-100,000 מאפשר לצעירים והחזקים להתפטר יותר בקלות מתוך תחושת ביטחון כי בסביבת התעסוקה החזקה הם ימצאו בקלות עבודה". הסבר נוסף שמציין גראור הוא כניסת דור Y לשוק העבודה, "דור המתאפיין ביד קלה על הדק ההתפטרות מבלי להתייחס למצב במשק או בתחום התעסוקה".

 

ישראל ממוקמת במקום ה-13-14 בין מדינות ה-OECD בשיעור האבטלה בקרב נשים בעלות השכלה אקדמית ועל-תיכונית, קצת מתחת לממוצע המדינות המפותחות (3.1% אבטלה בישראל לעומת ממוצע של 4.5% לבעלות השכלה אקדמית, 4.7% לעומת 6.9% לבעלות השכלה על תיכונית אחרת).

 

בקרב בעלות ההשכלה התיכונית ומטה, מצבה של ישראל טוב בהרבה והיא ממוקמת במקום הרביעי עם 5% אבטלה בלבד, לעומת 11% בממוצע ה-OECD. עם זאת כמובן יתכן שהנתון נובע גם מנשים ערביות רבות שאינן מחפשות כלל עבודה ומנשים מבוגרות שהתייאשו מלמצוא עבודה. מי שאינם מחפשות אינן מופיעות בנתוני האבטלה.

 

סקר שערך משרד העבודה והרווחה מגלה ש-91% מהנשים החרדיות בוגרות מסלולי הנדסאות של המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית (מה"ט) מועסקות לעומת 76% בכלל אוכלוסיית הנשים החרדיות.

 

הסקר בדק את בוגרות מסלולי ההנדסה ב-2015 ו-2016. שכרן של בוגרות מה"ט החרדיות זינק ב-27% בהשוואה לסקר הקודם (שבדק את בוגרות 2013-2014) ועמד על ממוצע של 11,390 שקל לחודש למשרה מלאה. זאת לעומת עלייה מקבילה בשכר בכלל המשק שעמדה על שיעור של 9.5% בתקופה זו.

 

שר העבודה והרווחה אופיר אקוניס אמר בתגובה שפעילות משרד העבודה והרווחה "מוכיחה את עצמה ומביאה לכך שיותר נשים, ובמיוחד בשכבות המוחלשות, יוצאות ממעגל הקצבאות ונכנסות לעולם התעסוקה". 

x