$
שוק ההון

ניתוח כלכליסט

רוסיה נגד סעודיה: מי תציף את העולם ביותר נפט

נגיף הקורונה הוביל לצניחה בביקוש לנפט ולשפל במחירים. אבל רוסיה מסרבת לדרישה לקצץ בתפוקה, והצפת השוק עשויה לגרור צניחה חדה עוד יותר במחיר - אלא אם יתברר שפוטין רק בודק אם בן סלמאן ימצמץ ראשון

דורון פסקין 09:4109.03.20

במהלך סוף השבוע גרם נגיף הקורונה להשפעה לא צפויה: הפסקת שיתוף הפעולה בין יצרניות הנפט העולמיות. הדבר צפוי להוביל להעמקת ירידת מחירי הנפט ולערעור מצבן הכלכלי של המדינות הנשענות על הכנסותיו.

 

 

ביום שישי נפגשו חברות ארגון אופ"ק עם היצרניות העצמאיות, במה שמכונה פגישת אופ"ק+, זאת כדי לדון בקיצוץ נוסף בהיצע, בסדר גודל של 1.5 מיליון חביות נפט ביום - מקיצוץ קיים של 1.7 מיליון חביות נפט ביום לקיצוץ של 3.2 מיליון חביות ביום - החל מ־1 באפריל.

מגדל קידוח נפט. מדינות אופ"ק היו אמורות לקבל על עצמן את עיקר הקיצוץ בתפוקה מגדל קידוח נפט. מדינות אופ"ק היו אמורות לקבל על עצמן את עיקר הקיצוץ בתפוקה צילום: אתר החברה

 

סעודיה, שמנהיגה את אופ"ק, ביקשה לעצור את הירידה החדה במחירי הנפט, כאשר הגורם הפעם הוא נגיף הקורונה, שהוביל לצניחת הביקוש לנפט ובעקבותיו - צניחה של 25% במחירים מתחילת השנה: ממחיר של 65 דולר לחבית למחיר של 49 דולר. הירידה בהיצע אמורה היתה להוביל לעליית מחירים.

 

אלא שהפגישה הסתיימה בכישלון צורב, לאור תשובתה השלילית של רוסיה, שלא נימקה את עמדתה - הדבר מפתיע בין השאר משום שמדינות אופ"ק, ובעיקר סעודיה, הן אלו שהיו אמורות לקצץ בשיעור הגדול ביותר את תפוקתן. בכך רוסיה שמה קץ לשיתוף פעולה שנמשך ארבע שנים. בעקבות חוסר היכולת לתאם וכישלון הפגישה, שהוביל את השוק לתחושה שאופ"ק חסרת שליטה בשוק, מחירי הזהב השחור חוו ירידה של כ־10% והגיעו לשפל של קרוב לשלוש שנים.

 

בתעשיית הנפט סבורים כי עדיין לא נאמרה המילה האחרונה במגעים בין רוסיה לסעודיה, וכי ייתכן שעד סוף החודש המדינות יגיעו להסכם. עם זאת, החשש הוא כי מתחילת החודש הבא כל יצרן יפיק נפט בהיקף על פי ראות עיניו, באופן שיציף את השוק בחביות נפט, זאת במקביל לביקוש נמוך. הדבר יוביל למלחמת מחירים שממנה ייפגעו כל היצרנים.

 

נימוק כלכלי או פסיכולוגי

 

ההסבר לסירוב הרוסי נע בין התחום הכלכלי לפן הפסיכולוגי. ישנה סברה לפיה הרוסים החליטו להפסיק את התיאום מול אופ"ק מתוך שיקול כלכלי גרידא, וזאת למרות ששוק הנפט סובל מהירידה החדה ביותר בביקוש מאז משבר 2008. נראה כי במוסקבה מעריכים שמחירי נפט נמוכים דווקא יעודדו בסופו של דבר את הביקוש, למשל באמצעות הגדלת המלאים מצד מדינות כמו הודו וסין, שינצלו את מחירי הרצפה.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ישנן רק השערות בנוגע לסירובה של רוסיה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ישנן רק השערות בנוגע לסירובה של רוסיה צילום: רויטרס

 

עוד הסבר קשור כנראה ברצון הרוסי להוציא מהשוק את יצרני הנפט מפצלי שמן האמריקאים. כיום כ־9 מיליון חביות מתוך כ־13 מיליון חביות המיוצרות בכל יום בארה"ב הן מפצלי שמן. צעד זה הוא גם חלק מרצונו של הנשיא ולדימיר פוטין להכאיב לכלכלה האמריקאית, בשל התחושה כי ממשל טראמפ פוגע באינטרסים הכלכליים של רוסיה, בין היתר באמצעות סנקציות אמריקאיות על חברת הבת של רוסנפט הרוסית בוונצאולה.

 

הסבר אחר לצעד הרוסי לקוח מעולמות הפסיכולוגיה ותורת ההתנהגות: לפי הסבר זה, כיוון שההצעה לקיצוץ הוצגה לרוסים כאולטימטום ללא חלופות מצד אופ"ק, הם החליטו לדחות אותה על הסף. עתה יש להמתין ולראות מי תמצמץ ראשונה: סעודיה או רוסיה, במה שיוכל לבלום את מגמת הירידה של מחירי הנפט.

 

תזמון גרוע לסעודים

 

במקביל לכישלון השיחות של אופ"ק+ הגיעו מערב הסעודית ידיעות דרמטיות לא פחות, שבהיעדר משבר הקורונה היו אמורות להשפיע על שוק הנפט. השאלות לגבי יציבות המלוכה הסעודית התעצמו, נוכח דיווחים על מה שנראה כהסלמה במאבק הפנימי במשפחה השלטת. יורש העצר והאיש החזק בממלכה מוחמד בן סלמאן הורה ביום שישי על מעצר נסיכים בכירים הידועים בהתנגדותם העזה להשפעתו ההולכת וגוברת בענייני המדינה.

 

הדעה הרווחת בסעודיה ומחוצה לה היא כי בכירי משפחת א־סעוד יימנעו מלצאת כנגד בן סלמאן הצעיר כל עוד אביו המלך בחיים. לכן, המעצרים עוררו גל שמועות בדבר הידרדרות במצבו הבריאותי של המלך ואף על מותו. שמועות אלה הוזמו ביום ראשון עם הופעת המלך הקשיש בפומבי.

 

בכל מקרה הנכונות של הסעודים להכנס עכשיו למלחמת מחירים עם רוסיה בשוק הנפט עלולה להתברר כטעות חמורה, נוכח אובדן הכנסות הנפט, הפסקת תיירות העלייה לרגל בשל משבר הקורונה, והתדלדלות הקופה בשל המשך הלחימה בתימן.

 

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

x