$
חדשות התקשורת

מהפכה באינטרנט - מעל הראש של בזק, הוט, פרטנר וסלקום

משרד התקשורת מוריד חסמים לחברות תשתית קטנות. המטרה: לאפשר אינטרנט מהיר ביישובים בפריפריה שהחברות הגדולות ממאנות להגיע אליהם בגלל חוסר כדאיות. שימוע בנושא פורסם יום לפני הבחירות

אביאור אבו 08:3305.03.20

בצעד דרסטי, משרד התקשורת פותח את שוק האינטרנט לתחרות ומוריד חסמים כדי לאפשר כניסת חברות תשתית קטנות לשוק. המהלך נעשה בדרך של פרסום שימוע באינטרט, בלי ליידע את ארבע חברות התשתית הגדולות - בזק, HOT, פרטנר ו־IBC שבשליטת סלקום. צעד כזה עלול לפגוע בהכנסות של החברות, שמתמודדות בשנים האחרונות עם תחרות אגרסיבית בשוק התקשורת שהביאה לשחיקה ברווחיהן.

 

 

 

אף על פי במשרד התקשורת עבדו זמן מה על הכנת השימוע, פרסומו יום לפני הבחירות מעורר תמיהה. הפרסום נעשה כשבועיים לאחר שבחינה של משרד התקשורת הובילה לניתוק רשתות סיבים אופטיים פיראטיות שהוקמו בין השאר בירכא ובאום אל פחם על ידי יזמים פרטיים, על בסיס כבלים של בזק ו־HOT — מה שהוביל למהומות בייישובים ואף לשריפת ארון תקשורת של בזק. בעצרת בחירות שקיים הליכוד בירכא ביום המהומות, התושבים ביקשו מראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב בנושא. בימים שלאחר מכן הנחה שר התקשורת דוד אמסלם את משרדו לקדם פתרון לבעיית תשתיות האינטרנט. מי שבעיקר דחף לעשייה הוא חבר הכנסת פטין מולא (ליכוד), תושב ירכא.

 

במשרד התקשורת טוענים כי מדובר בשימוע שמגיע לאחר שנתיים של ניסויים בטכנולוגיית פריסה חדשה ושמדובר בסמיכות זמנים מקרית. עם זאת, רק לאחרונה החליטו להוסיף לשימוע גם חברות המעוניינות לפרוס תשתית סיבים אופטיים, כמו זו שפרסו היזמים בצפון.

 

הגבלות לצד הקלות

 

המצב כיום הוא שיישובים קטנים, בעיקר בפריפריה, לא זוכים לפריסת אינטרנט טובה, בשל חוסר הכדאיות של חברות התשתית להשקיע בהם. כך למשל, פורסות כיום פרטנר ו־IBC סיבים אופטיים בעיקר במרכזי ערים גדולות ובבניינים גבוהים. מטרת משרד התקשורת כעת היא לגרום לחברות קטנות לפרוס תשתית במקומות שאליהם הגדולות ממאנות להגיע. אלא שהמשרד לא מגדיר בדיוק מהם יישובים אלה ואינו תוחם את אזורי הפריסה, מה שעלול להוביל לתחרות־יתר, כמו שקרה בשוק הסלולר.

 

דודו מזרחי, מנכ"ל בזק דודו מזרחי, מנכ"ל בזק צילום: עמית שעל

 

 

לאור העובדה שקבלת רישיון כללי, כמו זה של חברות התשתית הוותיקות, הוא תהליך מורכב, במשרד התקשורת סבורים כי יש מקום להנמיך את חסמי הכניסה למפעילים חדשים של תשתית אינטרנט, ולהעניק להם מעין הגנת ינוקא בצורת מתן רישיון בדרך מהירה ופשוטה וללא צורך בהון עצמי גבוה וערבויות ואגרות גבוהות. לעומת הון עצמי של 15 מיליון שקל שנדרש ברשיון כללי, לא יידרש כלל הון עצמי לרשיון מיוחד. ולעומת אגרה של מיליון שקל ברשיון כללי, תידרש אגרה של 6,400 שקל בלבד ברשיון מיוחד. את השירות ניתן יהיה לספק בשלב ראשון ברשיון מיוחד; עם התרחבות פעילותו או עם חלוף הזמן, יהיה על מבקש השירות לעבור ולפעול באמצעות הרישיון הכללי. עם זאת, לצד ההקלות למפעילים הקטנים מגיעות גם הגבלות — בין השאר על מספר המנויים שיוגבלו ל־5,000 מנויים פרטיים בלבד ו־750 מנויים עסקיים — שלטענת המפעילים ירסקו את המודל העסקי.

 

השירות יוכל להינתן בלא אבחנה בין התצורות הטכנולוגיות, כלומר הן בסיבים אופטיים והן בגלים מילמטריים. סיבים הם כבלים המאפשרים מהירות של עד 1 גיגה ביט, בוד שגלים מילמטריים היא טכנולוגיה המאפשרת מהירות של עד 10 גיגה ביט ונועדה למקומות בהם קשה לפרוס סיבים. בפועל, מדובר באנטנות קטנות המותקנות על גגות הבתים וקולטות תקשורת WiFi מאנטנה מרכזית מחוץ לשכונה המחוברת לסיב אופטי. על פי המשרד להגנת הסביבה, הקרינה שלה נמוכה משמעותית מקרינת סלולר.

 

 

שר התקשורת, דודי אמסלם שר התקשורת, דודי אמסלם צילום: אבי מועלם

 

"נפלנו מהרגליים"

 

החשש העיקרי של חברות התקשורת הגדולות הוא שהאסדרה החדשה תנוצל בעיקר על ידי מתחמי עסקים ויישובים קטנים, שירצו לתחזק רשת עצמאית. "נפלנו מהרגליים כשראינו את השימוע", אמרו גורמים בשוק התקשורת, "הוא שומט את השטיח מהמודל העסקי של כל חברת תקשורת בישראל, לאף אחת לא שווה להשקיע עכשיו כשיצוצו עשרות חברות קטנות בלי חובות ומגבלות. איפה הרציונל, החשיבה האסטרטגית, הניתוח הכלכלי? זו פגיעה אנושה בהכנסות מעולמות ה־IOT ודור 5".

 

חברת בזק דיווחה אתמול לבורסה כי נודע לה על השימוע מעיון באתר האינטרנט של משרד התקשורת וכי הוא עשוי להביא "בנסיבות מסוימות לפגיעה אפשרית בעסקי החברה".

 

x