בחירות 2020
עתירה: טלזר מסרבת לפרט מי מאחורי הודעות ה-SMS המזויפות לפעילי ליכוד
לפני כעשרה ימים קיבלו תומכי הליכוד הודעות שקראו להם להסיר את אפליקציית דרבון הבוחרים אלקטור ממכשיריהם. אחר שהתברר שמדובר בהודעות מזויפות הוגשה עתירה לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה להורות לספקית הסלולר טלזר למסור את פרטי שולח ההודעות. טלזר מסרבת לבקשה
ספקית הסלולר טלזר מסרבת למסור מידע על הגורם שמאחורי שליחת הודעות ה-SMS המזויפות לפעילי ליכוד, בין השאר בטענה שמידע זה יכול לשמש להגשת תביעות – כך נטען בעתירה בנושא שהוגשה לוועדת הבחירות המרכזית.
- נדחתה העתירה: המפלגות יוכלו להשתמש באלקטור ובאפליקציות בחירות דומות
- לא תיקנו: ספר הבוחרים שוב דלף מאלקטור
- עתירה לוועדת הבחירות המרכזית: איסרו את השימוש באפליקציות בחירות
לפני כעשרה ימים קיבלו תומכי הליכוד שורה של הודעות שקראו להם להסיר את אפליקציית דרבון הבוחרים אלקטור ממכשיריהם. "אנחנו פועלים על מנת לאבטח את האפליקציה עך מנת (השגיאות במקור, ע"כ) למנוע מפעילי שמאל להשתלט לכם על הטלפונים, עד שיסתיימו העבודות יש להסיר אותה ולהתעדכן אצל רכז האזור בכל התפתחות", נכתב באחת מהן בימים שלאחר מכן נשלחו הודעות נוספות, שהכריזו בין השאר שכל התמונות מהמכשיר של המשתמש גובו לענן, ושהם יחוייבו בתשלום של 180 שקל בחודש.
ההודעות, שלא נשלחו על ידי הליכוד אלא על ידי גורם עוין, היו משכנעות במיוחד, שכן נשלחו לכאורה ממספר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, קידם בחשבון הטוויטר. כתוצאה מכך, נאלצה הליכוד לצאת במתקפת מסרים נגדית שנועדה להבהיר לפעילים שאפשר להמשיך להשתמש באפליקציה.
בתלונה שהגישה המפלגה למשטרה נטען שההודעות נשלחו למאות אלפי פעילים. בדיקה שערכה ספקית מערכת שליחת ה-SMS של הליכוד העלתה שההודעות נשלחו לא בעקבות פריצה למערכת, אלא באמצעות התחזות למספר הטלפון שקידם ראש הממשלה.
עתירה לוועדת הבחירות המרכזית
בעקבות הפרסומים בנושא, עתר בשבוע שעבר יוגב עזרא, איש הייטק במקצועו, לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה להורות לספקית הסלולר טלזר למסור את פרטי שולח ההודעות, וכן להורות לאותו שולח (שמזוהה בעתירה כ"אלמוני") להימנע משליחת הודעות נוספות תוך התחזות לליכוד. לדברי עזרא, שמייצג את עצמו בעתירה, גם הוא נמנה בין מקבלי הודעות ה-SMS המזויפות (אף שלהצהרתו אינו תומך ליכוד), ומבדיקה טכנית שעשה עולה שהן נשלחו דרך שרת הודעות שנמצא בבעלות טלזר.
לאור זאת, פנה עזרא לטלזר בבקשה שתמסור לו את פרטי אותו אלמוני ששלח את ההודעות המתחזות, תוך שהוא מסתמך על החלטה של ועדת הבחירות משנה שעברה, שאסרה על הפצת תעמולת בחירות אנונימית או מתחזה ב-SMS וחייבה את מפעילות המערכות למסור את פרטי שולח הודעות אלו. ואולם, טלזר דחתה את בקשתו של עזרא, בין השאר בטענה שמטרתו היא להגיש תביעה עתידית נגד שולח ההודעות, בעוד שההחלטה של ועדת הבחירות נועדה למנוע את שיבוש הליך הבחירות.
"ראשית, כלל לא בטוח שמדובר בתעמולת בחירות", כתב לעזרא פרקליט מטעם החברה, לפי תשובה שמצויה בעתירה. "שנית, החלטת כבוד יו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר בהליך תב"כ 27/21 (היא ההחלטה משנה שעברה, ע"כ) שונה לחלוטין מעניינך. ישנם מספר טעמים לכך ואחד מהם הוא שכפי שהעדת על עצמך במספר רב של מקרים (לרבות בכתבי טענות שהגשת לאחרונה ליו"ר ועדת הבחירות) אתה פעיל למיגור ספאם ומגיש תביעות סדרתי כנגד מי שלהבנתך שלח לך ספאם. סביר להניח שפנייתך אל מרשתנו נועדה אף זו הפעם לשרת תביעה עתידית שלך, ואילו בהחלטת יו"ר ועדת הבחירות נקבע מפורשות כי אחת הסיבות המרכזיות להחלטה שיצאה מלפניו... היא שמטרתה של העותרת הייתה אך למנוע את ההפרעה לסדרו התקין של הליך הבחירות ולקיום תעמולת בחירות הוגנת ולא הגשת תביעה עתידית מצדה. על רקע האמור, מרשתנו דוחה את פנייתך".
בעתירה, דוחה עזרא את טענות טלזר: "ההחלטה של ועדת הבחירות נוקטת לשון כוללנית וגורפת, ותמיד נכתבת בלשון רבים ולא בלשון יחיד, וזאת בניגוד מוחלט לעמדת ב"כ משיבה 1 (לזר, ע"כ), כאילו ההחלטה בתיק תב"כ 27/21 נועדה לתיק הספציפי הזה בלבד... העותר הוא אדם חילוני, שאינו שומר שבת, ואף נמנה עם מחנה השמאל ומתנגדי הליכוד. ואולם, עיקרון הצדק וטוהר הבחירות מחייב את העותר לא לשבת בחיבוק ידיים ולהנות מהנזק שנגרם למחנה יריביו הפוליטיים, אלא להגיש את העתירה דנא, על מנת לחשוף את הגורם אשר יוצר הפרעה לבחירות, הגם שחשיפה כזו, בסבירות גבוהה, תפגע במחנה העותר".
עזרא הסביר גם איך משלוח ההודעות המתחזות יכול לשמש לשיבוש הבחירות. "משיב 2 (השולח האלמוני, ע"כ) מתחזה למשיבה 3 (הליכוד, ע"כ), מנסה להטריל את המשיבה 3 ולהזיק לה, ובכך מפריע למהלך הסדיר של הבחירות", הוא כתב. "נוסף על כך, משיב 2 מציין את המספר הנ"ל כמספר חזרה לכל שאלה והודעה מטעם הפעילים בענייני יישומון אלקטור, ובכך עלול לגרום להצפת אותו מוקד בהודעות זבל, ולקריסת המענה באותו מספר – מענה אשר נועד לפעילים אמיתיים של המשיבה 3, ולעניינים אמיתיים שלשמם המשיבה 3 הקימה אותו.
"בחלק מהמסרונים מונחים הפעילים במפורש להסיר את היישומון אלקטור שהם משתמשים בו היות והוא מסכן לכאורה את בטחון הפעילים, ובכל 6 המסרונים שנשלחו מצטיירת המשיבה 3 כגוף שאינו מסוגל לשמור על פרטיות הפעילים – דברים העלולים להניע חלק מהפעילים מלהצביע למשיבה 3, או להפריע להם בהצבעה... המסרון האחרון נשלח כאמור ביום שישי 21/02/2020 בשעה 18:12, לאחר כניסת השבת, ובכך יכול גם להבריח את ציבור הבוחרים הדתיים מהמשיבה 3, שכן במסרון זה מצטיירת המשיבה 3 כאינה שומרת שבת".
טלזר: "מדוע המסרונים מהווים תעמולת בחירות"
טלזר, בתגובה שהגישה הבוקר לבית המשפט, ביקשה לדחות את העתירה. "עזרא בוחר שלא להסביר מדוע המסרונים שקיבל עולים כדי 'תעמולת בחירות'", היא טוענת. "לא זו בלבד שאין במסגרת העתירה שהגיש כל תשתית – ולו המינימאלית ביותר – להוכחת טענתו, אלא שזולת אמירה לאקונית וסתמית כי 'מדובר בתעמולת בחירות' ומלל רב... אין בעתירה כל הסבר לשאלה הכי חשובה: מדוע המסרונים שקיבל עזרא מהווים תעמולת בחירות".
כן טוענת טלזר, תוך שהיא מצוטטת מעתירות קודמות שהגיש עזרא, כי הוא מגדיר עצמו כ"פעיל למיגור תופעות הספאם ולצמצום הטרדה טלפונית. עזרא ניהל ומנהל הליכים אזרחיים רבים כנגד מי שלטענתו שלח לו הודעות ספאם, תוך שהוא דורש לקבל פיצויים כספיים", נכתב.
החברה גם מזכירה את קיומה של "הלכת מור", שלפיה בית משפט לא יכול לחייב אדם לחשוף זהות של אדם אחר כדי שניתן יהיה להגיש נגדו תביעה אזרחית בגין עוולה שביצע (הלכה שלדברי טלזר הביאה לדחיית תביעות ועתירות אחרות של עזרא).
לגבי ההחלטה של ועדת הבחירות מאשתקד, טוענת טלזר שזו רלוונטית רק במקרה שהסעד העיקרי בה הוא הפסקת תעמולה אסורה, ולא קבלת פיצוי עתידי. "העתירה שהגיש עזרא נועדה לשרת מטרה הפוכה לחלוטין: העתירה היא שלב מקדמי בדרך להגשת תביעה עיקרית על ידי עזרא כנגד השולח... במסגרתה יבקש עזרא סעד ממוני של פיצויים".