$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כלל במגעים לרכישת הקרנות והתיקים של פסגות; ועד העובדים מוחה

קרן אייפקס, בעלת השליטה בפסגות, מתקשה למצוא קונה לבית ההשקעות או להנפיק אותו לפי שווי גבוה, ולכן בוחנת מכירת הפעילויות בחלקים. הצדדים נמצאים במגעים ראשוניים, שעלולים להיתקל בקשיים אם הנפילות בבורסה יימשכו; יו"ר ועד עובדי פסגות: "לא ניתן שיניידו עובדים מחברה זו לחברה אחרת כאילו מדובר בפיונים על לוח שחמט"

רחלי בינדמן 06:5701.03.20

קרן ההשקעות אייפקס נמצאת במגעים ראשוניים מול חברת הביטוח כלל למכירת פעילות קרנות הנאמנות והתיקים של בית ההשקעות פסגות, הנמצא בשליטתה, כך נודע ל"כלכליסט". פסגות מנוהל בחודשים האחרונים על ידי ראובן קפלן, שהחליף בתפקיד את ברק סורני. קפלן מונה לתפקיד על ידי מנכ"לית קרן אייפקס זהבית כהן, כדי להכין את בית ההשקעות למכירה. במקור בחנו באייפקס להנפיק את בית ההשקעות, אך ירדו מהתוכנית לאחר שהבינו שלא יקבלו את השווי שביקשו, 3.7 מיליארד שקל. בהמשך ניסו באייפקס לאתר קונה לבית ההשקעות כולו, תמורת 2.5-3 מיליארד שקל, אך גם כאן נתקלו בקשיים. כעת, כאמור, נבחנת החלופה של מכירת נכסי בית ההשקעות בחלקים. זאת, על רקע העשור שחלף מאז רכשה אייפקס את פסגות והצורך של הקרן לממש את אחזקתה עבור משקיעיה.

 

 

 

אייפקס רכשה את השליטה (77%) בפסגות ב־2010 מידי קרן יורק, לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל. ב־2015 השלימה אייפקס את רכישת פסגות, כשקנתה את אחזקות המיעוט של קרן מרקסטון (23%) לפי שווי של כ־1.9 מיליארד שקל בלבד. בסך הכל שילמה אייפקס עבור רכישת פסגות כ־2.5 מיליארד שקל.

 

זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל צילום: רמי זרנגר

 

יו"ר ועד עובדי פסגות, שלומי לוגסי: "הוועד, בגיבוי מלא של עובדי פסגות, לא יאפשר כל מכירה או מיזוג של החברות הבנות ללא הבטחה לביטחון התעסוקתי של עובדי פסגות! לא ניתן שיניידו עובדים מחברה זו לחברה אחרת כאילו מדובר בפיונים על לוח שחמט, מדובר בעובדים מסורים וכל מהלך צריך להתבצע בשיתוף פעולה מלא עם נציגות העובדים" מסרו בוועד".

 

פסגות מנהל בסך הכל כ־190 מיליארד שקל. בקרנות הנאמנות מנוהלים כמעט 29 מיליארד שקל (נכון לסוף ינואר ולפני פדיונות פברואר והנפילות החדות בבורסה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה). 22 מיליארד שקל נוספים מנהל פסגות בקרנות סל וקרנות מחקות. את פעילות הקרנות מנהל אייל גורן.

 

לצד פעילות הקרנות, לפסגות חברת ניהול תיקים - פסגות ניירות ערך - שמנהלת כ־65 מיליארד שקל והיא חברת ניהול התיקים הגדולה בישראל. פסגות ניירות ערך מנהלת בעיקר קופות מפעליות בדמי ניהול נמוכים.

 

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

במקביל אייפקס למכור או להנפיק בנפרד את פעילות הגמל של פסגות, תוך ניסיון לרכוב על ההנפקה המוצלחת של חברת הגמל של אלטשולר שחם אשתקד. עם זאת, כדי שתוכל לבצע זאת בתמחור ראוי, בפסגות צריכים לשפר משמעותית את ביצועי ההשקעות של חברת הגמל כדי לחזור למומנטום של גיוסים, שהיום הולכים רובם ככולם למתחרה הגדול אלטשולר שחם.

 

מאייפקס נמסר כי הקרן לא מגיבה לשמועות.

 

מימין: מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ומנכ"ל פסגות יורם קפלן מימין: מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ומנכ"ל פסגות יורם קפלן צילום: אוראל כהן

 

נוה מעוניין להחזיר את כלל לפעילות הפיננסים

יורם נוה, מנכ"ל כלל, הנסחרת בבורסה ללא גרעין שליטה, הצהיר לאחר מינויו לתפקיד, לפני כשנה וחצי, כי הוא מעוניין לחזור לפעילות הפיננסים. יש לציין כי נוה עצמו הוביל את מכירתה של פעילות זאת, כשניהל את בית ההשקעות כלל פיננסים ב־2013. נוה הוביל אז את מכירת פעילות קרנות הנאמנות של כלל פיננסים ואת פעילות התיקים לבית ההשקעות הראל פיננסים. עם זאת, במרץ אשתקד הכריז נוה כי "בכוונת כלל להגדיל את ערוצי החיסכון המסורתיים שלה, בדגש על חיסכון פיננסי כמו גמל להשקעה ומוצרי חיסכון נוספים. אנחנו בוחנים רכישות של פעילויות נוספות בתחום". היתרון של כלל היא שאין לה שום פעילות של קרנות ותיקים. זאת, להבדיל מרוכשות פוטנציאליות אחרות, שכבר מחזיקות בפעילות כזו בהיקף משמעותי כמו מיטב דש או אקסלנס. לפיכך, כלל יכולה לרכוש את הפעילות של פסגות ללא בעיה.

 

יש לציין כי בינואר השנה רכש בית ההשקעות אקסלנס את פעילות התיקים והקרנות של בית ההשקעות אלומות ספרינט, שמנהל 5 מיליארד שקל (מתוכם מיליארד שקל בתיקים, 1.5 מיליארד שקל בהוסטינג ו־2.5 מיליארד שקל בקרנות). זאת, בתמורה ל־35 מיליון שקל בלבד.

 

וירוס הקורונה עלול לטרוף את הקלפים

מה שמעיב על סיכויי הרכישה הן ההתפתחויות האחרונות בשווקים בעקבות וירוס הקורונה, שעלולות לטרוף את הקלפים. הירידות החדות בשוקי המניות כתוצאה מהווירוס גרמו לשחיקה בשווי נכסי חברת הקרנות ולפדיונות כבדים. המפולת בשווקים מזכירה שוב עד כמה מורכבת רכישה של פעילות קרנות נאמנות. זאת מכיוון שלהבדיל מקופות גמל ותיקים מנוהלים, למנהל הקרן אין היכרות עם הלקוחות או יכולת לשמר אותם - והם יכולים בכל עת ללחוץ על כפתור או לפנות ליועץ שלהם בבנק ולבקש למכור.

 

מי שהתמודד עם מצב שכזה היה בית ההשקעות אלטשולר שחם, שב־2016 רכש את פעילות קרנות הנאמנות של מנורה דרך מיזוג בתמורה להקצאת 20% מחברת הקרנות למנורה. מאז, חברת הקרנות של אלטשולר שחם התמודדה עם פדיונות כבדים, שמחקו את רוב פעילות הקרנות שמיזגה ממנורה. בסוף 2019 קנתה אלטשולר שחם ממנורה את חלקה בפעילות הקרנות.

x