המנכ"ל החדש צפוי להגדיל את התיאבון של לאומי לאשראי
הרווח הנקי של הבנק ב־2019 עלה ב־8% והגיע ל־3.5 מיליארד שקל. את הצמיחה המתונה בתיק האשראי הוביל מגזר העסקים הגדולים שזינק בכ־11%, על חשבון האשראי הצרכני והעסקים הקטנים. אך המגמה עשויה להשתנות
בנק לאומיסגר עוד שנה טובה. הבוקר (ד') פרסם הבנק את הדו"חות הכספיים שלו לשנת 2019, מהם עולה כי הרווח של בנק לאומי צמח ב־8% ל־3.52 מיליארד שקל ומשקף תשואה על ההון של 9.8%.
במקביל לפרסום הדו"חות הודיע לאומי כי ייצא בתוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 700 מיליון שקל, בדומה להיקף המניות העצמיות שנרכשו אשתקד. בנוסף הודיע הבנק כי יחלק דיבידנד של 297 מיליון שקל, המהווה 40% מרווחי הרבעון הרביעי.
תיק האשראי של לאומי צמח במתינות בשיעור של 3.6% ל־282.5 מיליארד שקל, אולם כאשר בוחנים את התיק לפי תחומי הפעילות השונים, בולטות המגמות השונות המשקפות את טעמה השמרני של המנכ"לית הקודמת, רקפת רוסק־עמינח. לאומי המשיך גם ב־2019 להקטין חשיפה לאשראי צרכני ולאשראי לעסקים קטנים.
תיק האשראי לעסקים קטנים התכווץ אשתקד ב־5% ל־25.1 מיליארד שקל, והאשראי הצרכני ירד בכ־1.5% ל־29.1 מיליארד שקל. מדובר בתחומים שהבנק רואה בהם בעלי סיכון גבוה יחסית. ואכן, רמת הסיכון מתבטאת בהפרשות להפסדי אשראי: על אף הירידה בתיק האשראי לעסקים קטנים, היקף ההפרשות להפסדי אשראי קפץ ב־20% ל־329 מיליון שקל, ובאשראי הצרכני עלה ב־8% ל־231 מיליון שקל.
בסך הכול, ההפרשות להפסדי אשראי של בנק לאומי בשנת 2019 עמדו על 609 מיליון שקל - זינוק של 50% לעומת ההפרשות ב־2018. העלייה בהפרשות אינה נובעת מגידול בהיקף הלקוחות הבעייתיים של הבנק, אלא מירידה משמעותית בריקברי (חוב בעייתי שהופרש אך בסופו של דבר נפרע).
בשנים האחרונות נהנה לאומי מריקברי של מיליארדי שקלים על חובות שהופרשו, אך בסופו של דבר נפרעו (בעיקר של לווים גדולים) בין היתר בהסדרי חוב. אלא שמלאי זה הלך והידלדל. אם ב־2018 עמד שיעור ההפרשות בלאומי על 0.15% מתיק האשראי, ב־2019 הוא עומד על 0.22%. זו גם, פחות או יותר, הרמה הצפויה גם בשנה הקרובה.
"אם משבר הקורונה יימשך, הצמיחה עלולה להיפגע"
אלא שכלל לא בטוח שמגמת ההתכווצות הזו תימשך. לפי הערכות במערכת הבנקאית, פרידמן צפוי להיות פחות שמרן מרוסק־עמינח. אמנם רמת הסיכון בפעילות הבנק לא צפויה לעלות באופן משמעותי, אולם פרידמן צפוי להגדיל את פעילות הבנק בתחום האשראי הצרכני למשל.
בלאומי צפויים להתבסס מודלים משופרים בתחום החיתום באשראי זה, המתבססים, בין היתר, על מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל. מודלים אלו ויאפשרו לבנק להגדיל פעילות בתחום זה. בכל הקשור לאשראי לעסקים קטנים, סביר כי צמצום החשיפה ימשך.
לעומת זאת, לאומי בלט השנה בצמיחה במשכנתאות ואשראי לעסקים גדולים. האשראי למשכנתאות צמח ב4.7% ל־85.4 מיליארד שקל, לאור הביקושים הגבוהים בתחום. הזינוק המשמעותי ביותר נרשם באשראי העסקי, שגדל ביותר מ־10% ל־64 מיליארד שקל. במהלך העשור.
כרגע נראה כי האיום המרכזי על המערכת הבנקאית הוא נגיף הקורונה. פרידמן התייחס בשיחה עם "כלכליסט" להשפעות המשבר: "אנחנו עם האצבע על הדופק. יש לנו לקוחות שמושפעים בטווח מהיר מהנושא הזה, בעיקר עסקים קטנים שחשופים לסין, ויש להם כל מיני בקשות. אנחנו נערכים לכל תרחיש. להערכתנו אם תוך 3 חודשים ההתפשטות תיעצר, לא תהיה השפעה משמעותית על הכלכלה הישראלית. אולם אם משבר נגיף הקורונה ייגרר למחצית השנייה של השנה, תהיה השפעה משמעותית על הצמיחה במשק הישראלי, והיא עלולה לרדת 2% ואפילו מתחת".
בראש המשתכרים: מנכ"ל לאומי ארה"ב
במסגרת הדו"ח הכספי מתפרסם גם שכר בכירי הבנק. בראש הרשימה נמצא אבנר מנדלסון, מנכ"ל לאומי ארה"ב, שאינו כפוף למגבלת שכר הבכירים, עם שכר בעלות של 7.1 מיליון שקל. שכרו של יו"ר הבנק לשעבר דוד ברודט עמד על 3.3 מיליון שקל. רקפת רוסק-עמינח המנכ"לית לשעבר וחנן פרידמן המנכ"ל החדש קיבלו שכר בעלות של 3.3 מיליון שקל ו־3.2 מיליון שקל בהתאמה.
במקביל לדו"חות הודיעו בלאומי גם על שינוי בהנהלת החברה: אורי יוניסי, סגן ראש החטיבה הבנקאית במזרחי טפחות ומנהל זרוע המשכנתאות של הבנק, יצטרף להנהלת בנק לאומי, אך יהיה כפוף לאילון דחבש, ראש החטיבה הבנקאית. ככל הנראה יוניס יעסוק בשיפור השירות (נקודת חולשה בלאומי), והפיכת תהליכי עבודה לדיגיטליים יותר. היועצת המשפטית עירית רוט צפויה לסיים את תפקידה. טרם מונה לה מחליף.