בלעדי לכלכליסט
מייסד חברת הקנאביס סבבה: "זיו אבירם הבטיח עוד מובילאיי, ורימה אותי"
עדן בר טל טוען כי מייסד מובילאיי זיו אבירם רימה אותו ונישל אותו מהחברה שהקים. לפי התביעה, אבירם אף הורה לו לסגת מגיוס לפי שווי של 700 מיליון דולר
"זיו אבירם הוביל שורה של אירועים חמוריים של גזל מניות, מרמה, התכחשות לזכויות קנייניות, להתחיבויות חוזיות, הפרה של חובות נאמן וביצוע של שורת עוולות כלפי".
את הטענות האלה מעלה עדן בר טל, מי שהיה מנכ"ל משרד התקשורת, בתביעה שהגיש נגד מייסד מובילאיי זיו אבירם. לצדו נתבעים גם חגי גרינשפון ויוסי בן עמרם, חברו של אבירם. לדברי בר טל, השניים שיתפו פעולה עם אבירם כדי להשתלט על חברת הקנאביס סבבה, כיום מדיקיין, שאותה ייסד וניהל.
- עדן בר טל על הפגישה עם ניר חפץ: "אם ברגר אומר שהיתה פגישה - אז היתה"
- עסקי הקנאביס של זיו אבירם נחשפים
- פרשת מידע הפנים במובילאיי: מקורב למייסדים ואחיו ישלמו 6 מיליון דולר
לטענת בר טל, אבירם ויתר הנתבעים העבירו את פעילות סבבה למדיקיין, שבה הוא היו"ר ובעל המניות הגדול ביותר. לדברי בר טל, אבירם הוא היחיד שמקבל החלטות, הן בסבבה והן במדיקיין, והוא זה שהוביל את המהלך. בתביעה, הוא דורש להחזיר לו 14.1% ממניות מדיקיין, ששווין לפי הגיוס האחרון של החברה עמד על 110 מיליון דולר.
"זיו אבירם אמר שאם תינתן לו האפשרות, הוא מסוגל לעשות עם סבבה את אותו מסלול גיוס הון ובניית ערך חברה כפי שעשה בעבר עם מובילאיי וכפי שהוא עושה עם אורקם, שלדבריו שוויה בגיוס האחרון עמד על מיליארד דולר", נכתב בתביעה.
הנתון על אורקם חושף לראשונה את שווי החברה, שנשחבת להבטחה בתחום הסיוע לעיוורים ובעלי ראיה חלקית, שאותה הקים אבירם עם אמנון שעשוע, שותפו במובילאיי.
התביעה מספקת הצצה אל מאחורי הקלעים של סבבה, חברת הקנאביס הישראלית שהובילה את הגיוס הגדול ביותר עד כה, בהיקף של 750 מיליון דולר. לדברי בר טל, סבבה היא הבסיס לחברת מדיקייין שאבירם לכאורה הקים, אולם למעשה בנה אותה מפעילות חברת סבבה.
"קשרו קשר לשלול מניות"
לפי בר טל, אבירם, גרינשפון ובן עמרם "קשרו קשר לשלול ממנו, המייסד העיקרי של החברה, את מניותייו במדיקיין שהוחזקו בנאמנות בידי גרינשפון. לדבריו, לא רק שגזלו ממנו מניות בשווי עצום, אלא אף פנו לבית המשפט בקנדה בהליך סרק כדי להצהיר כי לבר טל אין שום זכויות במניותיו במדיקיין.
בן עמרם, ששימש בעבר נשיא MSD, חברת שיווק של ענקית התרופות מרק הגרמנית, גויס לנהל את סבבה במקום בר טל. הוא מחזיק ב־5% ממניות החברה בלי שהשקיע בה השקעה כספית כלשהי.
חגי גרינשפון מלווה את אבירם 20 שנה ומקורב אליו. הוא שימש כיועץ המשפטי של מובילאיי, מחזיק ב־10% ממניות סבבה ומדיקיין ומשמש דירקטור בשתי החברות. את המניות שבידיו רכש בחצי מיליון דולר.
אברהם צור ורועי אוחיון, שייסדו את סבבה יחד עם בר טל ועם איש העסקים הקנדי מייקל סיטרון, מחזיקים 10% ו־11.4% במניות סבבה ומדיקיין, בהתאמה.
סבבה הוקמה בפברואר 2018 במטרה לפתח פעילות בינלאומית בתחום הקנאביס למטרות רפואיות. בר טל כיהן כיו"ר, נשיא ומנכ"ל סבבה. לפי התביעה, "בתוך שנה הוביל בר טל את החברה להישגים משמעותיים ביותר ובמרץ 2019 השקיעו בחברה שורה של אנשי עסקים ידועים 33 מיליון דולר לפי שווי של 750 מיליון דולר".
עוד לפי התביעה, בקיץ 2018 השקיע אבירם בסבבה 3 מיליון דולר, שתמורתם קיבל 8.5% ממניות החברה, לפי שווי של 36 מיליון דולר. גרינשפון השקיע בחברה סמוך להקמתה, ואילו קבוצה של אנשי עסקים קנדיים ניהלו מגעים להשקיע 25 מיליון דולר בפברואר 2019, חודש לפני הגיוס הישראלי, לפי שווי חברה של 700 מיליון דולר.
בשלהי 2018 ביקרו את החברה בישראל שני בנקים קנדיים מובילים - BMO (בנק אוף מונטריאול) ו־Scotia Bank - שהציעו להוביל את הנפקתה הציבורית של סבבה בשווי של מיליארד דולר.
לפי התביעה, אבירם דחה הצעה זו מיידית, והסביר שבכוונתו לפעול בסבבה כפי שפעל במובילאיי, לגייס הון בשלב של קדם־הנפקה ציבורית לפי שווי חברה של 1‑1.2 מיליארד דולר ממשקיעים מוסדיים המשקיעים בהנפקות ציבוריות, ולאחר מכן לצאת להנפקה ציבורית לפי שווי של 2‑3 מיליארד דולר.
לדברי בר טל, המגעים האלה הופסקו "על יסוד המלצתו של אבירם לסגת מהמשא ומתן והתחייבות שלו לספק את המימון הנדרש לסבבה ולהמשך התפתחותה". סיטרון הגיב בזעם על החלטת החברה, פרש ממנה וביקש שירכשו את מניותיו.
בתביעה נחשפים שמותיהם של המשקיעים בסבבה, בהשקעה שנעשתה לפי שווי של 750 מיליון דולר לפני הכסף: זיו אבירם שהשקיע 5 מיליון דולר, מתיו ברונפמן שהשקיע 4 מיליון דולר, יגאל כהן שהשקיע 2 מיליון דולר, גיל אגמון שהשקיע מיליון דולר ודן אליטוב שהשקיע חצי מיליון דולר.
לפי התביעה, "כתנאי לגיוס המימון כפי שהבטיח אבירם, מרביתו מצדדים שלישיים, הוא דרש להגדיל את אחזקותיו בחברה ללא השקעה מצידו, מ־8.5% ל־40%, להקצות מניות נוספות לגרינשפון ו־5% לבן עמרם, חברו שגייס לחברה. המשמעות היתה שאבירם ושני חבריו יחזיקו מעל 50% ממניות סבבה וישתלטו על החברה".
אבירם מינה לאחר מכן את בן עמרם למנכ"ל סבבה במקום בר טל. "בר טל הסכים למינוי על יסוד התחייבות אבירם כי מעמדו, מעורבותו הפעילה, השפעתו ותנאי העסקתו יישמרו, וכי הוא יכהן כנשיא החברה וסגן היו"ר כשהיו"ר הפעיל יהיה אבירם", נכתב בתביעה. בנוסף, הורה אבירם לשנות את שם החברה מסבבה למדיקיין.
בר טל טוען כי אבירם הציג למשקיעים את הישגי החברה, הצוות שלה, הפוטנציאל והתחזיות וגם הורה לקיים משא ומתן עם סיטרון לרכישת אחזקותיו בסבבה בשווי סמלי שאינו משקף את ערכן הריאלי של המניות. עוד טוען בר טל כי אבירם הורה לפעול למצוא פתרון אחר להוצאתו הכפיה של סיטרון מהחברה. סיטרון סירב להצעות של אבירם והמשא ומתן נמשך חודשים.
החברה החלופית
גרינשפון, לפי התביעה, הציע להקים לשם כך חברה חדשה. "חברת מראה כמעט זהה בבעלויות, כשכל בעלי המניות בסבבה, מלבד סיטרון, יקבלו בה מניות בהתאמה, ואליה יועברו הנכסים של סבבה והפעילות שלה", נכתב בתביעה. "על פי הוראת אבירם, הוסכם שמניות המייסדים והמשקיעים של סבבה יוחזקו בנאמנות בידי גרינשפון, כדי להגן על מדיקיין מפני תביעות אפשריות של סיטרון, שהמשא ומתן עמו לא הסתיים באותו שלב, ומצד המעסיקה הקודמת של בר טל, צור ואוחיון, חברת בטר הישראלית".
בר טל טוען שמלכתחילה התריע בפני אבירם כי המהלך בעייתי וחושף את החברה לתביעה מצד סיטרון, אבל אבירם לא שינה את דעתו.
מדיקיין התאגדה במרץ 2019 במחוז בריטיש קולומביה בקנדה. לדברי בר טל, החברה היתה חסרת כל תוכן עסקי לפני שהועברו אליה כל פעילות ונכסי סבבה, כמה חודשים לאחר מכן. בר טל מדגיש כי סבב ההשקעה של 33 מיליון דולר התבצע בסבבה, והכסף הועבר עם יתר הנכסים למדיקיין ביוני 2019.
בשלב זה החל העימות בין הצדדים. לאחר זמן מה, לטענת בר טל, הוא "מודר ונותק באופן מוחלט והרמטי מכל קשר מידע ופעילות של סבבה ומדיקיין. למרות היותו נשיא וסגן יו"ר ולמרות מעורבותו המהותית, לא זומן יותר לאף ישיבה, דיון או פגישה. מנהלי מדיקיין לא השיבו לפניותיו".
בר טל טוען שביקש פגישה עם גרינשפון כדי להבהיר, לדבריו, את אי ההבנה שנוצרה. עוד נטען כי גרינשפון דחה את מועד הפגישה ואמר שאבירם מעוניין להשתתף בה. בסופו של דבר נערכה פגישה בספטמבר 2019, שאליה הגיע גרינשפון עם עו"ג זאב שרף, שאותו כינה חבר של אבירם ושלו, כדי שיסייע בפתרון הבעיה. לטענת בר טל, נערכו ארבע פגישות בינו לבין שרף - שמייצג את אבירם בתביעה - בין ספטמבר לנובמבר 2019.
בר טל טוען בתביעה כי שרף הבהיר לו מיד שאבירם רוצה אותו מחוץ לחברה. לדבריו, שרף הציע לו הצעות "מגוחכות" תמורת מניותיו, הרחוקות משווי החברה בגיוס האחרון. "שרף הבהיר לבר טל כי מוטב שיסתפק במוצע לו, אחרת עוד ימצא עצמו בלי כלום ואף העביר לו איומי נתבעים שיתכחשו לעובדת היותו בעל מניות וזכויות במדיקיין, כי גרינשפון יתכחש לאחזקת מניותיו בנאמנות וישאירו אותו עם מניותיו בסבבה בלבד, שנותרה בלי פעילות". לדבריו, שרף רמז בפניו כי מטוב שלא ינהל הליך משפטי להגנת זכויותיו במדיקיין, משום שההליך יתנהל בקצה העולם בקנדה, במהלך שיהיה כרוך בעלויות שאין הוא יכול לשאת בהן.
לדברי בר טל, לאחר שהודיע כי לא יקבל את הצעתם, הגישו אנשי מדיקיין והנתבעים תביעה נגד בר טל בוונקובר שבקנדה לבקש סעד הצהרתי שלפיו אין לו מניות במדיקיין. את התביעה מכנה בר טל "סיפור בדיה", ולדבריו נטען בה כי אין לו שום זכויות מניות או תפקיד במדיקיין, ולמדיקיין אין ולא היה שום קשר לסבבה.
בר טל מבקש מבית המשפט באמצעות עו"ד ליפא מאיר להורות למדיקיין להחזיר לו את מלוא מניותיו בחברה, בידי החברה או בידי הנתבעים. עוד הוא מבקש מבית המשפט לחסום את התביעה שהגישה מדיקיין נגדו בקנדה ולקיים אותה בארץ.