נגיף הקורונה
הנגיף של הצמיחה העולמית, והתרופה מדרום אמריקה
אם הנגיף לא יודבר עד הקיץ, הצמיחה העולמית צפויה לרדת מ־3.3% ל־2.3% – השיעור הנמוך מאז המשבר הכלכלי. דו"ח של דן אנד ברדסטריט מצביע על נהנות אפשרויות מהמשבר שיחליפו את סין בשווקים - ובראשן ברזיל
התפרצות נגיף הקורונה והקיפאון בעקבות זאת לכלכלה הגלובלית עלולים לחתוך את הצמיחה העולמית ב־2020 מ־3.3% (תחזית קרן המטבע העולמית) ל־2.3% בתסריט הפסימי, שיעור שיהיה הנמוך ביותר שנרשם מאז 2009 בימי המשבר הכלכלי. כך עולה מדו"ח של חברת המידע העסקי הבינלאומית דן אנד ברדסטריט.
- מנוע הצמיחה הסיני הופך למשקולת כבדה
- בעלי חנויות מיואשים השביתו 70% מהקניונים בהונג קונג
- הפועלים הסינים במצור, הבנייה בסינגפור הוקפאה
כלכלני דן אנד ברדסטריט סוקרים בדו"ח את מימדי הפגיעה בחברות הסיניות, וכתוצאה מכך את הפגיעה בחברות ברחבי העולם. יש להם גם המלצות על שווקים אלטרנטיביים שיחליפו את החברות הסיניות.
"עסקים הנמצאים במיקומים שנפגעו בסין ופועלים בתוך הסקטורים הנפגעים כבר סובלים ככל הנראה משיבושים בפעילותם", מציין הדו"ח. "מנקודת מבט לוגיסטית ושרשרת אספקה, דן אנד ברדסטריט מייעצת לפנות לספקים אלטרנטיביים הממוקמים באזורים או במדינות שלא הושפעו מהנגיף כדי למזער את ההפרעות".
אז מי יכולות להיות הנהנות מהמשבר בסין לפי הדו"ח? מדינות אמריקה הלטינית לרבות ברזיל, מקסיקו וקולומביה. לפי הדו"ח ברזיל, הכלכלה השמינית בעולם והגדולה באמריקה הלטינית, מסוגלת להחליף את סין כספקית לתעשיות הבאות: ציוד חשמלי, מכונות, צעצועים ומשחקים, ציוד ספורט, תעשיית הפלסטיק, תעשיית הטקסטיל וגם כספקית חומרי גלם לתעשיית הציוד הרפואי. המשק המקסיקני, המדורג במקום ה־15 לפי גודל התמ"ג, יכול גם להוות מקור אספקה לתעשיית הצעצועים והמשחקים, תעשיית הפלסטיק, אך גם לתעשיית העץ; כאשר קולומביה יכולה להפוך לפתרון זמני עבור תעשיית הרכב והציוד הרפואי.
מכת עומק
לפי הדו"ח, הפרובינציות הסיניות המושפעות ביותר מהשיתוק שהקורונה גרם, מהוות מעל 90% מכל הפעילות העסקית בסין. זאת כאשר כ־49 אלף עסקים מתוך כלל המושפעים, הם סניפים או חברות בנות של חברות זרות – 19% מהן אמריקאיות, 12% יפניות ו־5% גרמניות. יתרה מזו, בפרובינציות גואנגדונג, ג'יאנגסו, ג'ג'יאנג, בייג'ינג ושאנדונג – הנפגעות העיקריות מהתפרצות הנגיף והקיפאון שהביא – ישנם כמחצית מכלל המועסקים בסין – הכלכלה השנייה בגודלה בעולם שכבר מהוה לפי הדו"ח חמישית מכלכלת העולם – וכמעט מחצית (48%) מהמכירות של כלכלת סין מגיעות מהן.
הדו"ח מבוסס על מידע של 255 מיליון חברות בכל רחבי העולם, ואינו מבוסס על ממשלות. לפי החוקרים, רוב הפגיעה העסקית של הקורונה (כ־80%) בפעילות בסין, מרוכזת בחמישה מגזרים עיקריים: שירותים (אישי ועסקי), סחר סיטוני, ייצור, קמעונאות ושירותים פיננסיים. מבין המגזרים הללו, השירותים, הסיטונאות והייצור מהווים כשני שלישים מהעסקים באזור המושפע.
מחוז הוביי, שבו פרץ הנגיף, הוא בעצמו מרכז עסקים ותעשייה מרכזי של סין ומהווה 5% מהמועסקים בסין. יש 17 אלף חברות סיניות עם מטות בהוביי שיש להן סניפים או חברות בנות בשאר המדינות בעולם (רבע מהן בארה"ב, כ־10% בספרד, עוד 10% בגרמניה ו־6% בבריטניה) שמעסיקות יחד כ־1 מיליון איש ומגלגלות כ־2 טריליון דולר.
החשיפה האמריקאית
על מידת ההשפעה על חברות זרות מלמד הדו"ח כי חברות סיניות שנפגעו מהקורונה מהוות ספק מרכזי עבור 51 אלף חברות זרות. לא מדובר בחברות אלמוניות שכן יש 163 חברות כאלו המשתייכות לרשימת ה"פורצ'ן 1000" (Fortune 1000). מדובר על 1,000 החברות האמריקאיות הגדולות ביותר המדורגות לפי הכנסות. יש עוד 5 מיליון חברות לפחות שספקיות המשנה שלהן הן חברות סיניות שנפגעו מהנגיף, מתוכן, 938 חברות המדורגות בפורצ'ן 1000.
כלומר, הספקיות הסיניות של כ־94% מ־1,000 החברות הגדולות ביותר בארה"ב מושבתות מאז סוף ינואר. למעשה, מבין כלל החברות הזרות שחשופות לפגיעה באספקה בגלל הקורונה, הרוב המוחלט (92%) הן אמריקאיות ו־7.5% הן קנדיות. הנתון הגבוה בנוגע לחשיפת החברות האמריקאיות אינו מתיישב עם התנהלותו של הממשל האמריקאי עד כה במשבר, שמלווה בעוינות רבה כלפי המשטר הסיני – עימו ניהל מלחמת סחר בשנתיים האחרונות.
יש גם נקודת אור
הדו"ח מצין כי פגיעה צפויה בצמיחה העולמית בשיעור של נקודת אחוז שלמה היא בתרחיש פסימי שלפיו לא תהיה השתלטות על הנגיף עד קיץ 2020 (עד סוף הרבעון השני של 2020). אם תחזית זו תתממש, מדובר על שיעור צמיחה גלובלית של כ־2.3% בלבד.
ועדיין, מדובר בפגיעה מזערית יחסית לזו שצפויה לכלכלת סין שלפי הדו"ח יכולה גם לטפס ל־3 נקודות אחוז שלמות, כלומר ירידה מ־5.8% לרמה של פחות מ־3% בלבד – שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז סין החלה לאסוף נתוני תוצר. בתרחיש האופטימי יותר, שלפיו הרשויות משתלטות על הנגיף ועוצרות את המשך התפשטותו עד יוני הבא, אובדן הצמיחה עבור סין יעמוד על 2 נקודות לכל היותר – כלומר 3.8% וכלכלת העולם על פחות מנקודת אחוז.
מחברי הדו"ח מבקשים להדגיש ש"שרשרות האספקה הקשורות לאזור המושפע בסין משתרעות על כמה סקטורים מרכזיים בתעשייה, דבר שמעמיד בסיכון תהליכים עסקיים ברחבי העולם". כמו כן, "בשל חשיבותו העסקית של האזור המושפע, אירוע הקורונה עלול לגרום להאטה בכלכלה המקומית ויש לו פוטנציאל לא מבוטל להשפיע על הצמיחה העולמית". עם זאת הדו"ח מסתיים בנימה אופטימית, ולפיו "כאשר (ולא אם) הכחדת המחלה תושג, המאמצים להחיות את האזור הנפגע יחזירו את הכלכלה העולמית למסלול צמיחה מתמשכת".