נחשף בכלכליסט
ראש עיריית הוד השרון: "אנחנו לא מגרש המשחקים של תל אביב"
עיריית הוד השרון מבקשת לנייד לקרקע סמוכה את זכויות הבנייה של ת”א במתחם בית הנערה שבשטח הוד השרון ולעכב היתרי בנייה, דבר שעשוי לסכל את המכרז לשיווק השטח. ת”א טוענת שהמהלך אינו חוקי ומאיימת לפנות לביהמ"ש
עיריית תל אביב פרסמה לאחרונה מכרז למכירת קרקע בבעלותה בהוד השרון, המיועדת לבניית מאות יחידות דיור. אלא שכעת — לאחר הליך תכנון ממושך ואישור התוכנית לפני שנה — מסתמנת תפנית בעלילה. לכלכליסט נודע כי עיריית הוד השרון מבקשת להעתיק את זכויות הבנייה של תל אביב ממתחם בית הנערה לקרקע סמוכה אחרת, ואף לאסור הוצאת היתרי בנייה, מהלך שעשוי לסכל את מימוש המכרז. בעיריית תל אביב טוענים כי המהלך אינו חוקי, ומאיימים לפנות לבית המשפט במקרה שהוד השרון תממש את כוונותיה.
בשבוע הבא תתכנס ועדת המשנה לתכנון ובנייה בהוד השרון במטרה לאשר שינוי בתוכנית בית הנערה, שכולל העתקת חלק מזכויות הבנייה של עיריית תל אביב אל קרקע סמוכה, מחוץ למתחם בית הנערה. ועדת המשנה צפויה לאשר את התוכנית המעודכנת ולהמליץ על הפקדתה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז. כמו כן תבקש ועדת המשנה העירונית לאשר סעיפים המגבילים הוצאת היתר בנייה במתחם, עד לאישור התוכנית המעודכנת בוועדה המחוזית. מהלך זה כאמור, אם יתממש, ימנע מעיריית תל אביב לשווק את הקרקע.
מתחם בית הנערה כולל 620 דונם במערב העיר, מצפון לרחוב הפרדס ומדרום לרחוב הבנים, כ־130 דונם מתוכם בבעלות עיריית תל אביב. ביתרת הקרקע מחזיקים בעלים פרטיים. במשך שני עשורים קודמה על כלל הקרקע תוכנית בנייה להקמת 2,400 יחידות דיור בבתים צמודי קרקע ובבניינים בבנייה רוויה, וזו אושרה לפני שנה. זכויות הבנייה של עיריית תל אביב מתוך התוכנית כוללות 600 יחידות דיור בבניינים בני שבע עד שמונה קומות.
לא נוגעים בהיקפים
כשנכנס ראש העירייה הנוכחי אמיר כוכבי לתפקידו לאחר הבחירות האחרונות, החליט כי התוכנית אינה ראויה וביקש לבחון אותה מחדש. "תוכנית בית הנערה היא תוכנית משמעותית במרכז הוד השרון, שמשנה את מאזן הבינוי והשטחים הפתוחים ומייצרת לעיר אתגרים רבים”, אמר כוכבי. “בשנה האחרונה פעלנו בגלוי ובשקיפות מול הגורמים הרלבנטיים בוועדה המחוזית ועיריית ת”א, כדי לייצר לתוכנית שיפורים שייטיבו עם המרקם העירוני וערכי הטבע הקיימים בבית הנערה. אין לנו יכולת לשנות את היקפי הבנייה בתוכנית, אבל שינוי המיקום של חלק מיחידות הדיור הוא קריטי להצלת החורש הטבעי וחיי הטבע.
“עיריית תל אביב, שאינה יזם נדל”ן אלא רשות ציבורית עם אותה אחריות כמו שלנו, לא תפסיד דבר מהתוכנית החדשה שתפנה את החורש הטבעי לפעילות ציבורית, ואנחנו מצפים מהם לפעול על פי נורמות ציבוריות מקובלות. מיד עם כניסתי לתפקיד בחנתי את התוכנית, וביחד עם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה גיבשנו תוכנית חלופית ממוקדת על השטח של החורש הטבעי, שמניידת חלק מזכויות הבנייה של תל אביב לקרקע סמוכה הצמודה למתחם בית הנערה, אך לא פוגעת בו. עשינו זאת לטובת שימור ערכי הטבע במקום ככל שניתן, וכן לטובת הגדלת השטחים הירוקים ומבני הציבור בתוכנית. במסגרת פרה־רולינג בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז הובהר לנו שיש יכולת לאשר את השינוי המוצע בתוכנית בתוך 18 חודשים, כך שגם לוחות הזמנים לא ייארכו משמעותית, ובמקביל השטחים האחרים יהיו זמינים לתכנון ובנייה. אני מקווה לראות שיתוף פעולה בנושא סביבתי כה חשוב בין שתי הרשויות, ומצפה מעיריית תל אביב להבין שהוד השרון היא לא גן המשחקים שלה ליזמות נדל”ן”.
מנגד, בעיריית תל אביב זועמים על המהלך וטוענים כי הוא אינו חוקי: "עיריית תל אביב פועלת זה כשנה להכנת מכרז לשיווק ומכירת זכויותיה בקרקע המדוברת בהוד השרון, אותן קיבלה בהתאם לתב"ע אשר אושרה על ידי הוועדה המחוזית ופורסמה ברשומות, לאחר 20 שנות טיפול. זאת ועוד, עיריית תל אביב הודיעה לעיריית הוד השרון שברצונה לשווק את המקרקעין, ולאור זאת פנה ראש עיריית הוד השרון לראש עיריית תל אביב רון חולדאי בבקשה לבחון שיתוף פעולה לשינוי התוכנית. לאחר שפרטי ההצעה התקבלו ונבחנו, הודענו באופן נחרץ לעיריית הוד השרון כי אנו מתנגדים לכל שינוי אשר עלול לעכב או
לפגוע בזכויות הכלכליות של עיריית תל אביב. כוונות אלו הובאו לידיעת עיריית הוד השרון, ולכן אף פנינו לוועדה המקומית הוד השרון להנפיק שומת היטל השבחה לצורך השיווק. לא נאפשר כל פעולה או ניסיון לעכב את המכרז, ובמידת הצורך אף נפנה לבית המשפט, מאחר שלעיריית הוד השרון אין סמכות לשנות דבר, אלא אך ורק לוועדה המחוזית, אשר אישרה רק לפני כחודשיים את התב"ע החדשה".
סירוב לחתום
במשך 50 שנה ניהלה עיריית תל אביב על הקרקע פנימייה לבנות. הפנימייה נסגרה בשנת 2000 ועברה ליפו. את התוכנית לבנייה על הקרקע יזמה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הוד השרון, והיא תוכננה על ידי האדריכל עדן בר ממשרד בר־לוי. הליך אישור התוכנית היה כרוך בשמיעת התנגדויות רבות שהגישו גם גורמים מחוץ לתוכנית, ובהם בעלי בתים פרטים בסמוך למתחם, וגם בעלי הזכויות הפרטיים ועיריית תל אביב, שטענו לקיפוח זכויות בנייה. ההתנגדויות נדחו על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז מרכז.
לפני שנה אושרה התוכנית, אך ראש העירייה הנכנס אמיר כוכבי סירב לחתום על פרסום התוכנית ברשומות. במקומו חתמה הוועדה המחוזית על התוכנית וזו נכנסה לתוקף.