נגיף הקורונה
נוסעת ישראלית שלישית ב"ספינת הקורונה" נדבקה בנגיף
נוסעת ישראלית שלישית בספינה "דיימונד פרינסס", העוגנת לחופי יפן, אובחנה כמי שנדבקה בנגיף, והורדה מהספינה. כך דיווח הערב משרד הבריאות. כל המידע בכלכליסט
נוסעת ישראלית שלישית בספינה "דיימונד פרינסס", העוגנת לחופי יפן, אובחנה כמי שנדבקה בנגיף, והורדה מהספינה. כך דיווח הערב משרד הבריאות; היא מצטרפת לשני נוסעים ישראלים שהבוקר נמסר כי נדבקו בקורונה וכי מצבם קל.
- הקורונה משבשת את נמלי סין ומסכנת את השילוח הימי העולמי
- התפשטות הקורונה: מקרה מוות ראשון באירופה
- יועצו של טראמפ: "מקווה שניסוי בתרופה לקורונה יבוצע עוד החודש"
משרד הבריאות הודיע עוד הבוקר כי המשנה למנכ"ל, פרופ' איתמר גרוטו, ישוב ארצה עד סוף השבוע הבא עם שאר הישראלים הבריאים מספינת "דיימונד פרינסס", והללו ייכנסו לבידוד למשך 14 יום. בנוסף, פרופ׳ רן ניר-פז, רופא בכיר ומומחה במחלות זיהומיות מבית החולים הדסה, ייצא ליפן, ככל הנראה מחר. ניר-פז יישאר וילווה את החולים הישראלים שנדבקו מנגיף הקורונה ונאלצים להישאר בבית החולים ביפן.
שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס לפני ישיבת הממשלה לשלושת הנוסעים הישראלים שנדבקו בקורונה על הספינה העוגנת ביפן, ואמר כי משרד הבריאות שלח רופא ישראלי מטעמו, תוך מאמצים להשיב ארצה את הישראלים שלא נדבקו בנגיף: "אנחנו יודעים על שלושה מקרים של קורונה בתוך הספינה. אנחנו שולחים רופא לטפל בהם ומנהלים משא ומתן עם היפנים להחזיר את השאר הביתה. עשינו את כל ההכנות".
מוקדם יותר עדכנה שגרירת ישראל בטוקיו יפה בן ארי את משרד החוץ באופן לא רשמי ששלושה מהישראלים על ספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" ככל הנראה נדבקו בנגיף הקורונה - ויש כוונה להוריד אותם מהספינה לטיפול. השגרירה עדכנה במידע גם את המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, שנחת בדרום קוריאה ויגיע בשעות הקרובות לטוקיו.
ממשרד החוץ נמסר כי השר ישראל כץ מנסה לשכנע את היפנים לאפשר לישראלים שעל האונייה לרדת ממנה ולהעביר אותם לבידוד בישראל, וזאת בשיתוף משרד הבריאות. יש ניסיונות לתאם שיחה בין כץ לשר החוץ היפני.
משרד הבריאות היפני מסר כי עד כה נדבקו על ספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" 355 בני אדם. על הספינה נמצאים כ-3,700 נוסעים ואנשי צוות, בהם 15 ישראלים. החולים מועברים לבתי חולים ביפן, ושאר הנוסעים נמצאים בבידוד על הספינה.
לאחר שארצות הברית הודיעה כי תטיס את אזרחיה שנמצאים על הספינה ביפן בחזרה לארצם, הלילה הודיעה גם קנדה על כוונתה לעשות כן. עם זאת, הממשלה הקנדית הוסיפה כי אזרחים שיגלו סימפטומים של הידבקות בנגיף לא יורשו לעלות לטיסה, ויועברו לבית חולים יפני במקום. גם הונג קונג הודיעה שתחלץ את תושביה מהספינה.
בנוסף, יותר מיממה אחרי שלספינת התענוגות MS Westerdam הותר לעגון בקמבודיה ולנוסעיה הותר לרדת ממנה ולהיכנס למדינה, דווח אמש כי אישה אמריקנית בת 83 שנמנתה עם נוסעי הספינה אובחנה כמי שנדבקה בנגיף. האישה טסה למלזיה יחד עם עוד 144 נוסעים שהיו על הספינה, ולפי הרשויות במדינה, יום אחרי שהגיעה התברר כי היא נושאת את הנגיף. גם לבעלה נערכה בדיקה - אך התברר כי הוא לא נדבק.
האונייה MS Westerdam שטה כמעט שבועיים מנמל לנמל ברחבי אסיה בתקווה שמדינה כלשהי תתיר לה לעגון, בצל החשש שבמהלך עצירה שעשתה בהונג קונג נדבקו נוסעים בנגיף. ביום שישי הותר לה לעגון בקמבודיה, ונכון לאותו היום לא היה ידוע על נוסעים שנדבקו.
נשיא סין ידע על התפרצות הנגיף הרבה לפני שהרשויות דיווחו על כך
נשיא סין, שי ג'ינפינג, אמר בנאום בארצו כי נתן הנחיה להתמודד עם התפרצות נגיף הקורונה כבר ב-7 בינואר. שי לא חשף מה ההוראות שנתן, אך התבטאותו חושפת כי הנהגת המדינה הייתה מודעת לחומרת המצב הפוטנציאלית הרבה לפני שהתריעה עליה לציבור כשבועיים לאחר מכן.
דבריו של שי מאשרים לראשונה את העובדה שידע על התפרצות נגיף הקורונה גם בזמן שהרשויות במחוז חוביי, מוקד ההתפרצות, המעיטו בסכנות הנשקפות ממנו. הוא הוסיף גם כי הוא זה שהורה על עוצר בעיר ווהאן שבמחוז חוביי, שבה החלה התפרצות הנגיף. לדבריו, "ב-22 בינואר, בעקבות ההתפשטות המהירה של המגפה ואתגרי המניעה והבקרה, הוריתי על מחוז חוביי להוציא לפועל שליטה מחמירה על תנועת האנשים".
למרות שהנשיא הסיני אמר את הדברים ב-3 בפברואר, התקשורת הממלכתית בסין פרסמה את הנאום רק אתמול. עד כה נמנע שי מלהתייחס באופן פומבי להתפרצות הנגיף, ולקח צעד אחורה בזמן שהרשויות במחוז חוביי ובעיר ווהאן ספגו ביקורות חריפות על התמודדתן עם המשבר. בעקבות הזעם הציבורי, בכירי המפלגה הקומוניסטית בחוביי ובווהאן אף הוחלפו בשבוע שעבר.
פרסום נאומו של שי מרמז כי המפלגה הקומוניסטית מנסה לשכנע את הציבור הסיני ואת הקהילה הבינלאומית שהיא פעלה בעקביות נגד הנגיף כבר מתחילת ההתפרצות. למרות זאת, כבר כעת סופג הנשיא הסיני ביקורת בכלי התקשורת המערביים על כך שהאוכלוסייה בסין לא קיבלה התרעה מוקדמת יותר. מאז התפרצות המחלה מתמודד הממשל הסיני עם ספקות לגבי מידת השקיפות שבה הוא פועל, מאחר שמגפת הסארס שאירעה בשנים 2003-2002 הוסתרה במשך חודשים.
עיתון "טיימס" דיווח לאחרונה כי הממשל הסיני עיכב את התגובה הראויה לנגיף בכך שהשתיק רופאים שהזהירו מפניו בשבועות הראשונים להתפרצות. בתחילת חודש ינואר עוד טענו גורמים רשמיים בווהאן כי אין עדויות ברורות לכך שהנגיף עובר מאדם לאדם, למרות שהרופאים בעיר כבר הזהירו מפני המצב הנפיץ.
כך למשל, הרופא הסיני לי וונליאנג, שמת כתוצאה מהנגיף לפני כשבוע וחצי, הזהיר כבר ב-30 בדצמבר רופאים אחרים שמספר אנשים נדבקו בנגיף הסארס. לאחר מכן הבין שמדובר בנגיף אחר ממשפחת נגיפי הקורונה, וכבר ב-1 בינואר פרסמה משטרת ווהאן הצהרה שבה נזפה בו וברופאים עימם שוחח על הפצת מידע כוזב ללא הוכחות. המשטרה אמרה שמעשי הרופאים משפיעים לרעה על החברה, וכי יינקטו נגדם צעדים "על פי החוק".
ארבעה ימים אחרי שניסה להתריע, זומן לי ללשכה לביטחון הפנים והואשם ב"הפצת שמועות כוזבות המפריעות לסדר הציבורי". לפי דיווחים הוא אף נחקר עם שבעה רופאים נוספים. אחרי שהנגיף הפך למגפה, בוטלו ההאשמות נגד השמונה והרשויות התנצלו. בריאיון לרשת החדשות Caixin סיפר לי כי גילה שהנגיף החדש יכול לעבור מאדם לאדם כבר ב-8 בינואר, 12 ימים לפני שמומחים סינים חשפו את המידע לציבור.
142 חולים מתו ביממה האחרונה בסין
במהלך הלילה עלה מניין המתים כתוצאה מנגיף הקורונה בסין ל-1,669, לאחר שהרשויות הסיניות הודיעו כי 142 חולים מתו ביממה האחרונה במדינה. ביממה האחרונה אושרו 2,009 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף, ובסך הכל נדבקו בו עד כה 68,500 בני אדם ברחבי סין. מחוץ לסין מתו עד כה שלושה בני אדם שנדבקו בנגיף, ואדם נוסף מת בהונג קונג. רק אתמול הודיע משרד הבריאות הצרפתי כי תייר סיני שנדבק בנגיף מת במדינה. ברחבי העולם נדבקו בנגיף עד כה יותר מ-69 אלף בני אדם.
ועדת הבריאות במחוז חוביי שבמרכז סין אמרה כי 139 מתוך 142 המתים ביממה האחרונה בסין היו במחוז. במהלך היממה האחרונה אותרו במחוז 1,843 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף, ובסך הכל עלה מניין החולים בחוביי ל-56,249. מרבית מקרי המוות מהנגיף בסין אירעו במחוז.