בלעדי לכלכליסט
הציבור עלול לשאת בעלויות ימי הבידוד בשל נגיף הקורונה
בניגוד לפרסומי משרד הבריאות, נכון להיום המדינה לא צפויה לממן את 14 ימי המחלה לעובדים שיאלצו לשהות בבידוד בשל חשש להידבקות בווירוס
החלטת הממשלה שלא לפצות עובדים ממרכז הארץ שצייתו להנחיות פיקוד העורף ולא הגיעו לעבודה כשגוש דן היה תחת מתקפת טילים בנובמבר האחרון - עלולה לחזור על עצמה: ל"כלכליסט" נודע כי בניגוד לפרסומי משרד הבריאות, ימי המחלה שינוכו לעובדים שנאלצים להישאר בבידוד במשך 14 יום מחשש להידבקות בווירוס הקורונה - צפויים להיות על חשבונם. טרם התברר מה יעלה בגורלם של עובדים שמספר ימי המחלה שצברו נמוך מ־14. לפי שעה נראה כי ינוכו להם ימי חופשה או שכר.
- אמריקאי ראשון מת מקורונה; ארה"ב תעביר 100 מיליון דולר סיוע
- משרד הבריאות: מטיילים ששבו חולים מתאילנד נדרשים להימנע ממגע עם הסובבים
- תיעוד מבפנים: כך עוברים הימים באונייה הנצורה ביפן
במשרד הבריאות ניסו בימים האחרונים לפתור את הפלונטר שאליו נקלעו. בסוף השבוע האחרון התייעצו במשרד עם גורמים משפטיים, אך מאמציהם למצוא פתרון עלו בתוהו. במשרד טוענים כי בסופו של דבר מדובר בכמה מאות עובדים בודדים ולא בתופעה רחבת היקף. הבעיה העיקרית היא של עובדי המגזר הפרטי והעצמאים, שמספר ימי המחלה שלהם מצומצם, או שכלל אינם זכאים לימי מחלה.
העובדה שהעובדים יצטרכו לשאת בעלות הבידוד מפתיעה, שכן כפי שנחשף ב"כלכליסט", בישיבה שערך ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר עם בכירי משרד הבריאות הוא התחייב להעמיד את המשאבים למימון השהייה בבידוד.
יתרה מכך, יום למחרת דיווח משרד הבריאות כי העובד ידווח על ימי מחלה בגין הבידוד במקום עבודתו. בימים האחרונים המשרד אף גיבש טופס מקוון למילוי על ידי העובדים המבודדים. בטופס נדרש העובד לדווח על הכתובת שבה הוא מבודד. לפי הערכות, בקשה זו מיועדת לצורך הפיקוח על הימצאותו בבידוד. עם זאת, בהודעות והטפסים לא צוין כי ימי המחלה ימומנו על ידי העובדים.
"משרד הבריאות רואה בציבור שותף מרכזי לפעילויות שלנו למניעת התפרצות נגיף הקורונה", נכתב בהודעת המשרד. משרד הבריאות מחייב כל אזרח ישראלי ששב מהונג קונג, תאילנד, יפן, סינגפור, דרום קוריאה או מקאו וסובל מסימפטומים של קורונה לשהות בבידוד במשך 14 יום. זאת לעומת ישראלים שחוזרים מסין ומתבקשים להיכנס לבידוד בכל מקרה - גם אם יש תסמינים וגם אם לא.
בפרסומי משרד הבריאות הודגש כי מי שלא יציית להנחיה זו יפר צו שמשמעותו ביצוע עבירה פלילית, שדינה עונש של עד 6 שנות מאסר וחשיפה לתביעת נזיקין אזרחית.
זה לא המקרה הראשון בתקופה האחרונה שבו דורשת הממשלה מהאזרחים לבצע מהלך בעל עלות כלכלית, אך לא לוקחת עליו אחריות. בדצמבר האחרון התברר, בדיעבד, כי תושבי ישראל שלא מתגוררים בטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה, לא יפוצו על היעדרותם מהעבודה לאחר שצייתו להוראות פיקוד העורף ונשארו בבתיהם. בסופו של יום, למרות התנגדות התחלתית של משרד האוצר, החליט נציב שירות המדינה שלא לנכות לעובדים יום חופש. אך ההחלטה היתה תקפה רק לגבי עובדי המדינה - המהווים 20% מעובדי המשק. לשאר העובדים נוכה יום חופש.
ממשרד הבריאות נמסר כי "הנושא נמצא בעבודה בינמשרדית".