נגיף הקורונה
משרד הבריאות: מטיילים ששבו חולים מתאילנד נדרשים להימנע ממגע עם הסובבים
לאחר שמשרד החוץ הודיע שאינו מזהיר מנסיעה לתאילנד, פרסם משרד הבריאות הנחיות המבהירות כי כל מי שחזר חולה מסין, הונג קונג, תאילנד, יפן, סינגפור, דרום קוריאה או מקאו נדרש להימנע ממגע עם הסובבים ולגשת למרפאה או לבית החולים. יו"ר ארגון הבריאות העולמי הזהיר ממחסור חמור בציוד מגן לרופאים
- להרוויח מהקורונה, ובגדול: חברות המשלוחים בסין נהנות מפריחה בעסקים
- תיעוד מבפנים: כך עוברים הימים באונייה הנצורה ביפן
- לא עוצר: מספר נשאי נגיף הקורונה באונייה הנצורה ביפן עלה ל-61
קודם לכן מסר משרד החוץ בירושלים כי לא פרסם אזהרת נסיעה לתאילנד על רקע התפשטות הנגיף. "משרד החוץ עוקב אחרי המידע המגיע מתאילנד וממדינות נוספות בדרום מזרח אסיה, ואחרי הנתונים של הגופים העוסקים בנושא כגון ארגון הבריאות העולמי, ומקיים הערכת מצב יומית בנושא", נכתב בהודעת המשרד.
יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדנום גברייזוס הזהיר היום כי "העולם עומד בפני מחסור כרוני בחלוקים, מסכות, כפפות וציוד מגן בשל התפשטות וירוס הקורונה". לפי נתוני הארגון, מניין הנספים מנגיף הקורונה עומד נכון להבוקר על 637 מתים ו-31,211 נדבקים בסין. לדבריו של גברייזוס ביומיים האחרונים דווח על מקרי הדבקות מעטים יותר בסין, אך "המספרים יכולים לעלות בקלות בחזרה".
נשיא סין שי ג'ינפינג שוחח הלילה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בטלפון על נגיף הקורונה ועל המאבק הסיני בהתפשטותו. כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית במדינה. הוא אמר לטראמפ כי סין בטוחה ביכולתה להביס את הנגיף, וכי ננקטו צעדים מקיפים כדי להיאבק בו. הוא ציין בפני הנשיא האמריקאי כי מגמת ההתפתחות הכלכלית של המדינה לא תשתנה.
טראמפ עצמו צייץ: "הייתה לי שיחה ארוכה וטובה בטלפון עם הנשיא שי. הוא חזק ומרוכז בהובלת מתקפת הנגד על נגיף הקורונה. הוא מרגיש שהם מתמודדים היטב. שום דבר לא קל, אבל הוא יצליח - במיוחד כשמזג האוויר מתחיל להתחמם והנגיף בתקווה ייחלש ואז יעלם. ישנה משמעת מצוינת בסין והנשיא מוביל את מה שתהיה מערכה מוצלחת למיגור הנגיף. אנו עובדים עם סין ומסייעים לה"
משרד החוץ היפני מסר כי נוסעי "ספינת הקורונה", שבה אותרו 61 מקרי הדבקות מהנגיף יישארו בבידוד 12 ימים נוספים. לדבריו של בכיר במשרד, הממשלה אינה חוששת מכך שהנגיף יעבור דרך מערכת האוורור בספינה.
בתאילנד נזף שר הבריאות בתיירים המגיעים למדינה על כך שאינם מוכנים לעטות מסכות על פניהם. "חייבים לשתף פעולה כדי לעצור את התפשטות הווירוס", אמר. "אנחנו מחלקים מסכות בחינם ויש כאלה שלא משתמשים בהן ואף מסרבים לקחת אותן. הם מזיקים למדינה. על כולם לעטות מסכות כשהם נמצאים במקומות ציבוריים כדי להגן על עצמם ועל הסביבה". הוא הוסיף: "התיירים המערביים שמסרבים לקחת מסכות צריכים להיזרק מהמדינה. התיירים מאסיה ומסים מבינים ומקבלים את המצב".
אבל וכעס בסין בעקבות מות הרופא שהזהיר מהנגיף
מותו של הרופא הסיני לי וונליאנג, שניסה להזהיר מהתפרצות נגיף הקורונה ומת בעצמו מהנגיף, הביא לאבל כבד בסין. "בכירי הממשל בווהאן ובמחוז חוביי חייבים לווליאנג התנצלות", כתב עורך אתר החדשות הסיני Global Times - שנשלט על ידי המפלגה הקומוניסטית - ברשת החברתית הסינית וויבו. "הדליקו נר והוקירו את הגיבור", כתב משתמש בוויבו. "היית קרן אור בחשיכה". באופן נדיר הופיעו אתמול גם ביטויי כעס נגד הממשל הסיני ברשתות החברתיות.
ארגון הבריאות העולמי הצהיר כי הוא משתתף בצער על מותו של הרופא. ממשלת ווהאן והוועדה לבריאות ציבורית בסין פרסמו הודעות דומות. הפרסום על מותו של הרופא זכה לכ-1.5 מיליארד צפיות בוויבו, וגרר תגובות זועמות נגד הממשלה גם בקבוצות שיחה פרטיות של אפליקציית וויצ'אט. חלק מגופי התקשורת הגדירו את וונליאנג כ"גיבור שהיה מוכן לומר את האמת".
הוועדה המרכזית לפיקוח משמעתי בסין, המחזיקה בסמכות ענישה על שחיתות ציבורית הודיעה כי תשלח חוקרים לווהאן כדי "לבדוק טענות שעלו לגבי מותו של וונליאנג", אך לא מסרה פרטים נוספים.
לי, בן 34, עבד כרופא עיניים בבית החולים המרכזי של ווהאן. שבועיים לפני התפרצות הנגיף, ב-30 בדצמבר הזהיר בצ'אט פרטי רופאים נוספים אחרי שכמה מטופלים חלו. תחילה הוא חשב שמדובר בנגיף הסארס וקרא לחבריו להשתמש במסכות כדי לא להידבק. לאחר מכן התברר שגם הוא נדבק בנגיף הקורונה.
"בשוק חואה-נאן אובחנו שבעה מקרי סארס", הוא כתב אז. "הם מאושפזים בבידוד ביחידה לטיפול נמרץ אצלנו בבית חולים". חברו התריע: "תיזהר, עלולים לסגור לנו את הקבוצה". כעבור שעה הוסיף לי וחידד: "החדשות האחרונות הן שמדובר בנגיף קורונה. כרגע מנסים לאפיין את סוג הנגיף. אל תפיצו את זה החוצה, בינתיים תזהירו את בני המשפחה והקרובים שלכם".
אחד החברים בצ'אט שיתף צילום מסך מהשיחה באינטרנט, והמידע הגיע לידי המשטרה. לפי דיווח בעיתון מקומי, לי ושבעה רופאים נוספים העבירו את המידע בשלושה צ'אטים נוספים שבהם חברים רופאים. ב-1 בינואר פרסמה משטרת ווהאן הצהרה שבה נזפה ברופאים על הפצת מידע כוזב ללא הוכחות. המשטרה אמרה שמעשי הרופאים משפיעים לרעה על החברה, וכי יינקטו נגדם צעדים "על פי החוק".
ארבעה ימים אחרי שניסה להתריע, זומן לי ללשכה לביטחון הפנים והואשם ב"הפצת שמועות כוזבות המפריעות לסדר הציבורי". לפי דיווחים הוא אף נחקר עם שבעה רופאים נוספים. אחרי שהנגיף הפך למגיפה, בוטלו ההאשמות נגד השמונה והרשויות התנצלו. כדי להיחלץ מהמבוכה, בשבוע שעבר הודיעה המשטרה בווהאן כי שמונת הרופאים לא הוזהרו ולא נקנסו או עוכבו.