כנס שוק ההון
אבנר חדד: "נגיף הקורונה ימשיך להזיז את השווקים בטווח הקצר, לאף אחד לא ברור עד מתי"
מנכ"ל קסם קרנות ו-etf מבית אקסלנס אמר את הדברים בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם ו-etf. "כשבודקים 40 שנה אחורה, רואים שהיו הרבה אירועים דרמטיים - אבל הטווח הארוך עשה את שלו. צריך להסתכל על הדברים בראייה רב שנתית"
"סוגיית הקורונה מקפיצה ומזיזה את השווקים, וזה מה שיקרה לאורך השבועות הבאים. לאף אחד אין מושג לאן זה יקח אותנו ולכמה זמן"; כך אמר הבוקר (ב') אבנר חדד, מנכ"ל קסם קרנות ו-etf מבית אקסלנס, בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם ו-etf. לדברי חדד, בהסתכלות ארוכת טווח הסיכויים שהשוק יעלה הם כמעט 100% - אך בטווח הנראה לעין הסיכוי לעלייה או לירידה שווה ל-50%".
"כשבודקים לאורך 40 שנה, רואים שהיו הרבה אירועים דרמטיים - אבל הטווח הארוך עשה את שלו. אפקט הקורונה מגיע אחרי הרבה שנות גאות ויכול לקחת אותנו להרבה מקומות, אבל צריך להסתכל על זה בראייה רב שנתית".
- בועז נגר: "משקיעים מענישים חברות שהתגלתה בהן פשיעה כלכלית"
- איתי בן זאב: "ישראל מוכרת את מוחותיה המשובחים לזרים; 112 מיליארד דולר התאיידו מפה בעשור האחרון"
- ענת גואטה: "כשהשוק נוהג כעיוור לאיתותים, התערבות רגולטורית מגיעה, ובדרך כלל היא כואבת"
חדד התייחס לכך שקסם מנהלת את העולם הפסיבי והאקטיבי של הקרנות. "שנת 2020 נפתחה בסערה, וזה זמן טוב לסכם 40 שנה למדד S&P500. רואים שהירוק שולט, ובהחלט אפשר להסתכל על המדד הזה כאינדיקטור הגדול והחשוב בעולם. אפשר ליפול על יום, שבוע או חודש, אבל בראייה של 40 שנה רואים שבכל מה שקשור למדדים, נכון לאמץ תפיסה וראייה לטווח ארוך. גם במדד ה-dax30 היחס והחלוקה של אדום / ירוק והתשואה השנתית גוזרים תמונה דומה לזו שיש בארה"ב".
על מה שקורה בישראל אמר חדד כי "אנחנו רואים תמונה דומה ביחס בין אדום לירוק, ושיעור התשואה השנתית הממוצעת מתקיימת גם פה". חדד התייחס לכך שתעשיית הקרנות הפסיביות בעולם חצה את רק ה-6 טריליון דולר: "הפופולריות של eft גבוהה בכל קבוצת גיל, אבל בעיקר בקרב המילניאלס. ככל שאנשים יותר צעירים, יש יותר כוונה להשקיע במוצר הזה, כך שעתידו עוד לפניו. הקרנות המנוהלות הן מכשיר עם הרבה יתרונות. הן מאפשרות לייצר הרכבים גמישים ואין עמלת עסקה ללקוח שקונה ומוכר. זה מוצר משלים אידאלי ל etf".
חדד התייחס לריבוי הקרנות ואמר: "יש היום 1,145 קרנות מנוהלות ללא כספיות. היקף הנכסים המנוהלים הוא 188 מיליארד שקל. ממוצע הגודל של קרן בישראל הוא 165 מיליון שקל, ורק ל-21% מהקרנות יש הסטוריית תשואה של 10 שנים. זה אומר שכמעט ל-80% מהקרנות בישראל אין היסטוריית תשואה של 10 שנים, והעובדה שאין רקורד ארוך מפחית את האמון במוצר הזה".
חדד הוסיף כי בשנים 2017-2019, אחרי שקסם סגרה כ-30 קרנות, הוקמו בישראל 279 קרנות, שהם כרבע מכלל הקרנות הקיימות. "זה קורה כי קל יותר להנפיק קרן נוספת מלשפר ביצועים בקרן קיימת, אז מוציאים עוד ועוד קרנות. אני קורא לבנקים לדרג את מנהל הקרן ולא את הקרן המנוהלת. צריך להבין שכל קרן חדשה עלולה לבוא על חשבון של קרן קיימת, והייתי רוצה לראות עוד חברות שפועלות להגדיל השקעה בקרן הקיימת מאשר לזרוק עוד כמה קרנות לשוק. בסופו של דבר כל התעשייה תהיה שם".
בהתייחס לעולם, מדובר בפער עצום: "כשמסתכלים על ארה"ב בתחילת 2019 רואים שיש 9,600 קרנות מנהלות - והמספר הזה לא מאד שונה מזה שהיה ב-2014. היקף הקרנות המנוהלות הוא 19.93 טריליון והממוצע לקרן מנוהלת עומד על 2 מיליארד דולר, מול 165 מיליון שקל בישראל- גבוה פי 40".
בהסתכלות עתידית ציין חדד, בהתאם למחקר של PWC, כי ב-2025 היחס בין אקטיבי לפסיבי יהיה שווה. "לא רק שהפסיבי ימשיך לגדול, גם האקטיבי יצמח. העולם הפסיבי ימשיך לצמוח והעולם האקטיבי יהיה חייב לעבור מיקוד מריבוי קרנות לריבוי מנהלי השקעות איכותיים".