$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

נדחתה בקשת חברת פרשקובסקי לבטל את הגרלת מחיר למשתכן בחיפה

החברה, שזכתה במכרז מחיר למשתכן בשכונת מורדות לינקולן, עתרה נגד רמ"י בטענה כי יש להעלות את המחיר למ"ר שישלמו הזכאים, בדומה לדרישת רמ"י במכרזים באור יהודה ובלוד. רמ"י טענה שההנחות בחיפה הן סבירות לעומת ההנחות הקיצוניות באור יהודה ובלוד. השופטת דחתה את בקשת החברה לצו לביטול ההגרלות לזכאים

שלומית צור 09:5903.02.20

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה בקשה למתן צו ביניים שהגישה חברת הנדל"ן פרשקובסקי נגד רשת מקרקעי ישראל, לביטול הגרלת מחיר למשתכן לזכאים בפרויקט בשכונת מורדות לינקולן בחיפה, שבו זכתה החברה. כמו כן קבעה השופטת בטינה טאובר כי סיכויי העתירה המנהלית שהגישה פרשקובסקי אינם גבוהים, וחייבה את החברה בהוצאות משפט בסך 20 אלף שקל.

 

 

 

במאי 2019 פרסמה רמ"י מכרז להקמת 378 דירות בשכונת מורדות לינקולן בחיפה, 302 מתוכן במסלול מחיר למשכן, ו-76 בשוק חופשי. בדצמבר 2019 זכתה חברת פרשקובסקי במכרז, לאחר שהציעה את המחיר הנמוך ביותר למ"ר בסך 6,749 למ"ר שישלמו הזכאים על דירות המשתכן בפרויקט. לאחר הזכייה נפתחה הגרלה לזכאים ב-22 בינואר.

 

 

מורדות לינקולן, חיפה מורדות לינקולן, חיפה צילום: שחר תורג'מן

 

במהלך ינואר פנתה רמ"י לחברה, בבקשה לבחון העלאת מחיר למ"ר דירתי, בטענה שסכום הזכייה משקף הנחת משמעותיות במחיר הדירה לזכאים, בהשוואה לדירות במחירי שוק. זאת בדומה למהלך שעשתה רמ"י בתחילת ינואר ונחשף בכלכליסט, כאשר הודיעה כי במכרזי מחיר למשתכן בערים אור יהודה ולוד, בהם זכתה חברת שיכון ובינוי נרשמו הנחות ענק של 50% לזכאים, ועל כן תדרוש הגדלת המחיר למ"ר שישלמו הזכאים.

 

ב-20 בינואר התקיימה ישיבה בין נציגי רמ"י לבין נציגי חברת פרשקובסקי, במהלכה ביקשה רמ"י להעלות את המחיר למ"ר דירתי ב-1,100 שקל למ"ר, מהנימוק כי מדובר בהנחות גדולות מידי. אך הצדדים לא הגיעו להסכמות לגבי המנגנון שיקבע כיצד תתחלק תוספת התשלום שיוסיפו הזכאים בין החברה לבין המדינה, כאשר הפער בין הצדדים היה משמעותי.

 

מחיר גבולי

  

בינתיים פורסמה ההגרלה לזכאים, כאשר הפירסום התבסס על המחיר הסופי בו זכתה פרשקובסקי במכרז. למחרת, ב-23 בינואר פנתה פרשקובסקי לרמ"י וטענה כי על הרשות להשלים את המו"מ עם החברה להעלאת המחיר למ"ר דירתי, ואז בהתאם - או לבטל את ההרשמה להגרלה לדירות המשתכן, או להבהיר לזכאים כי המחיר למ"ר שפורסם אינו סופי וכפוף לשינוי, כפי שנעשה במכרזים באור יהודה ולוד, וזאת כמתחייב מעיקרון השוויון.

 

 

חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי

 

ב-25 בינואר השיבה רמ"י לפרשקובסקי כי לא חלה עליה כל חובה להעלות את המחיר למ"ר דירתי, וכי המכרזים באור יהודה ובלוד היו שונים משמעותית מהמכרז בחיפה, כיוון שההנחות שניתנו במכרז הן חריגות, ובגינן החליטה וועדת המכרזים להעלות את המחיר למ"ר לזכאי התוכנית בלוד ובאור יהודה, ולהקטין את ההנחות. זאת בעוד המחיר שנתנה פרשקובסקי במסגרת המכרז בחיפה הוא גבולי, ואינו משקף הנחות קיצוניות שמחייבות העלאת המחיר למ"ר. מנגד טענה פרשקובסקי כי בשני המקרים מדובר בהנחות דומות.

 

בקשה לצו ביניים נגד מימוש ההגרלה

 

 

ביום שישי האחרון הגישה פרשקובסקי עתירה נגד רמ"י וטענה כי יש להחיל על הפרויקט בו זכתה בחיפה, את אותו ההסדר שיושג בין רמ"י לבין הזוכים במכרזים באור יהודה ובלוד, להעלאת המחיר למ"ר הדירתי כמחייב מעיקרון השוויון.

 

עוד נטען בעתירה כי בשל התנהלותה של רמ"י ושינוי מדיניותה לאחר המכרז, על רמ"י להציע לחברה את אותם ההסדרים עם הזוכים במכרזים האחרים להעלאת המחיר למ"ר דירתי ככל שיגובשו מולם. במקביל ביקשה החברה צו ביניים נגד מימוש ההגרלה, על מנת למנוע מצב שרישום זכאי התוכנית וקיום ההגרלה יושלמו, אז יגרם לחברה נזק בלתי הפיך באופן שהמחיר יהיה סופי ולא ניתן לשינוי.

 

בנוסף טענה פרשקובסקי, כי היא מופלית לרעה על ידי רמ"י, כאשר הרשות מסרבת להציע לה במסגרת המכרז את ההטבות הכספיות המשמעותיות שהציגו לזוכים בלוד ובאור יהודה ומסרבת לקדם עמה את ההסדרים בערים אלה.

 

מנגד טענה רמ"י בכתב התגובה לעתירה כי בפועל מדובר בתביעה כספית בכסות של עתירה מנהלית, ויש לדחות את טענות החברה כי היא זכאית להטבות כספיות שמקורן לא בזכייתה במכרז או תנאיו אלא בגלל שינוי מדיניות של רמ"י - המוכחשת על ידה. עוד טענה רמ"י כי ביטול ההגרלה יפגע באלפי זכאים, מאחר ולא מדובר בהגרלה נקודתית בחיפה, אלא בהגרלה כלל ארצית שהפרויקט בחיפה הוא חלק ממנה. באשר לטענות על הפליה בהשוואה למכרזים באור יהודה ולוד, טענה רמ"י כי טרם נקבעו וטרם סוכמו התנאים לשינוי המחיר למ"ר דירתי במכרזים אלה, ולכן הטענות להפליה הן "ביצה שטרם נולדה". כמו כן טענה רמ"י כי בניגוד להנחות החריגות ששיקפו תוצאות המכרזים בלוד ואור יהודה, הרי שלאחר בדיקת אף השמאות ברשות נמצא כי ההצעה הזוכה במכרז בחיפה היא סבירה ביחס לאפשרות היזם לממש את הזכייה.

 

שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה בטינה טאובר שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה בטינה טאובר צילום: אתר בתי המשפט

 

"העותרת השתתפה במכרז בהתאם לתנאיו"

 

השופטת טאובר כאמור דחתה אתמול (א') את הבקשה לצו ביניים וציינה כי סיכויי העתירה אינם גבוהים. "לא ניתן להתעלם מהעובדה כי העותרת השתתפה במכרז בהתאם לתנאיו, נתנה הצעה שהיא עדיין עומדת מאחוריה, שנקבעה כהצעה זוכה במכרז, ומבקשת כיום לנהל משא ומתן ולהגיע להסדר חוזי עם רמ"י שלפיו הסכום שהוצע על ידה במכרז יהיה שונה וככל הראה גבוה יותר מתנאי המכרז המקוריים". קבעה טאובר והוסיפה כי קבלת הצו וביטול ההגרלה במועד שנקבע לה, בעוד הגרלה כלל ארצית, יגרמו לנזק משמעותי הן לזכאים והן לחברות הזוכות במכרזים.

 

בשיחה עם כלכליסט אמר גורם ברמ"י, כי הרשות פועלת לוודא שההנחות במכרזי מחיר למשתכן לא יהיו מופרזות, כאשר אין להשוות בין המכרז בחיפה לבין המכרזים באור יהודה ולוד. בעוד באור יהודה ובלוד שיקפו תוצאות המכרזים הנחות של 50% במחיר הדירה לזכאי מחיר למשתכן לעומת דירות במחיר שוק, הרי שתוצאות מכרז בחיפה שיקפו הנחות של 30% לזכאים לעומת מחירי השוק.

 

כאמור העתירה המנהלית שהגישה פרשקובסקי טרם הוכרעה. יוסי פרשקובסקי מסר בתגובה: "הואיל וההנחות לדירות למשתכן בחיפה דומות להנחות שניתנו במכרזים באור יהודה ובלוד יש לשמור על עקרון השיוויון ולאפשר את אותם הכללים לכל המתמודדים הנכנסים לאותם קריטריונים". 

x