בלעדי לכלכליסט
הקיצוץ בגמלאות הפנסיה הוותיקות יידחה לדצמבר 2020
ההפחתה בגמלת העמיתים תידחה עד להקמת ממשלה חדשה, אך זו לא תדון בחוק מיד. ההפחתה היתה אמורה להתבצע כבר באפריל הקרוב
ביצוע ההפחתה של 1.3% בגמלה שאותם מקבלים 270 אלף העמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות, שנועד לאפריל 2020, ידחה עד להקמתה של ממשלה חדשה. כך נודע ל"כלכליסט". ועדת הכספים תכונס בימים הקרובים, ובהסכמה צפויה של משרד האוצר תודיע הוועדה על דחיית הקיצוץ.
המשך הגרעון שיצבר כתוצאה מאי ביצוע ההפחתה יגולגל לפי שעה הלאה, וימומן מחדש במסגרת חקיקתו של החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים.
- בדקנו: כמה כסף הרווחתם בעקבות הרפורמה בדמי הניהול בפנסיה בעשור החולף
- מנהלי הקרנות הגדולות נכנעו לכללים החדשים
- ברקת יצטרך להתאמץ יותר כדי להחזיר את כספי הפנסיות מחו"ל
יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן אמר ל"כלכליסט" בנושא זה: "אסור לאפשר מצב שבו המדינה פוגעת בהכנסה של אזרחיה הוותיקים, אשר כבר עתה סובלים משחיקת הגמלה שלהם אל מול השכר הממוצע במשק. אנו פועלים להגיע להסכמה עם האוצר על דחייה נוספת, עד אשר תוקם בישראל ממשלה יציבה שתגבש פתרון קבע".
ח"כ מירב כהן מכחול לבן אמרה: "מדובר בתקדים מסוכן, שכן מדובר בכספים שאנשים חסכו כל חייהם והם זכאים לקבלם. הדבר עלול להוות תקדים לכך שכספי הפנסיה של כולנו יהפכו ל'קופה הקטנה' של האוצר, עליה הם מסתמכים בכל פעם שיש להם מחסור במזומנים. לא ייתכן שציבור הגמלאים יהיה זה שישלם את מחיר הבחירות המוקדמות".
לפי הוראה שהתקבלה ביולי 2018 על ידי דורית סלינגר, הממונה דאז על רשות שוק ההון, הקיצוץ בגמלאות של עמיתי הקרנות הוותיקות אמור היה להתבצע בתוך שנה עד יוני 2019. הקיצוץ נהגה במטרה ליצור איזון בקרנות לנוכח הגירעון שנוצר בקרנות הפנסיה, זאת מאחר שועדת הכספים סירבה לחוקק את החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים.
הביצוע: על פני 11 שנים
לוועדת הכספים שכיהנה בכנסת ה־20 (בשנים 2019-2015) היו חילוקי דעות עם משרד האוצר בנושא העלאת גיל הפרישה. חברי הוועדה היתנו את תמיכתם בהעלאת גיל הפרישה לנשים בכך שינתנו פיצויים לנשים מפוטרות בגילאי 50 ומעלה ולנשים במקצועות שוחקים שנאלצות לסיים את עבודתם.
אשתקד האריך מנהל רשות שוק ההון משה ברקת את התקופה להעלאת גיל הפרישה בלא לקצץ בזכויות העמיתים עד לאפריל הקרוב, לאחר הבנה שהושגה בין רה"מ בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הרווחה דאז חיים כץ, לפיה משרד האוצר יגיש חוק להעלאת גיל הפרישה לנשים ל־65. ביוני 2019 פירסם האוצר תזכיר הצעת חוק להעלאת גיל הפרישה לנשים.
לפי הצעת האוצר מדובר במהלך שיבוצע באופן הדרגתי על פני 11 שנים, החל מאפריל 2020. לפי ההצעה, בשלוש השנים הראשונות העלאת גיל הפרישה תהיה בקצב של ארבעה חודשים בשנה, ובשאר השנים שלושה חודשים בשנה. לאחר מכן, גיל הפרישה יוצמד לעלייה בתוחלת החיים, ולפי הערכות יעלה בקצב של חודש בשנה. עם זאת, לפי הצעת האוצר, גיל הפרישה לנשים לא יוכל לעלות על זה של הגברים.
לא לפני דצמבר 2020
בשל שלוש מערכות הבחירות בשנה האחרונה, החוק לא הוגש לאישור מליאת הכנסת ולא נדון בה. כעת, בלחץ הח"כים, צפוי משרד האוצר להודיע לקרנות על דחייה נוספת בקיצוץ עד להקמתה של ממשלה חדשה. ממשלה חדשה תוקם לכל המוקדם בסוף מאי או תחילת יוני 2020.
הממשלה החדשה תצטרך להגיש מחדש את החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים. לא מן הנמנע שהחוק להעלאת גיל הפרישה לנשים יכלל במסגרת חוק ההסדרים במשק המדינה שנילווה לחוק התקציב.
הממשלה צפויה לדון בחוק התקציב לשנים 2021-2020 ובחוק ההסדרים במשק רק בסוף יולי או במהלך אוגוסט 2020. שני החוקים הללו צפויים לקבל את אישור הכנסת רק בדצמבר 2020, במידה שלא יערכו בחירות רביעיות.