$
חברה וסביבה

ארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חירום בעקבות נגיף הקורונה

המגיפה שהתפרצה בסין גרמה למותם של 171 בני אדם עד עתה ולאשפוזם של יותר מ-8,200. יו"ר הארגון: "הדאגה הגדולה ביותר היא מהאפשרות שהנגיף יתפשט למדינות עם מערכות בריאות חלשות. אנחנו חייבים לפעול יחד כדי לבלום את ההתפשטות"

שירות כלכליסט 22:0330.01.20

ארגון הבריאות העולמי הודיע הערב (ה') שמגיפת הקורונה שהתפרצה בסין וגרמה למותם של 171 בני אדם עד עתה ולאשפוזם של יותר מ-8,200 היא מקרה חירום עולמי. ההכרזה תסייע לארגון בגיוס משאבים כלכליים ופוליטיים למאבק בנגיף שכבר התפשט ל-18 מדינות לפחות.

 

 

לפי הדיווח הערב ב-CNBC, ההודעה של ארגון הבריאות העולמי מגיעה שעות ספורות לאחר שארה"ב אישרה מקרה ראשון בארה"ב שבו אם נדבק על אדמת ארה"ב. בהצהרה נמסר כי הדאגה הגדולה ביותר היא מהאפשרות שהנגיף יתפשט למדינות עם מערכות בריאות חלשות. עוד נמסר כי הארגון "מתנגד להטלת מגבלות על סחר עם סין או על נסיעה למדינה בעקבות הנגיף".

 

הנגיף התפרץ לפני פחות מחודש בסין וכבר הספיק להדביק יותר אנשים משהדביק וירוס הסארס בשנת 2003. בסארס נדבקו 8,100 בני אדם ברחבי העולם במשך תשעה חודשים. נכון להיום, דווח על לפחות שמונה מקרים בארבע מדינות שונות מחוץ לסין, של הידבקות מאדם לאדם.

 

 

בהלת הקורונה בהלת הקורונה צילום: AFP

 

 

"במהלך השבועות האחרונים אנו עדים להופעתו של פתוגן שלא היה ידוע בעבר ושהביא להתפרצות חסרת תקדים", אמר יו"ר הארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברהיסוס (Tedros Adhanom Ghebreyesus) במסיבית עיתונאים בז'נבה, שוויץ, היום. "עלינו לפעול יחד עכשיו כדי לבלום את ההתפשטות".

 

ארגון הבריאות העולמי מגדיר מצב חירום בריאותי עולמי כ"אירוע יוצא דופן שהוא חמור, חריג או בלתי צפוי". במסיבת עיתונאים ברביעי אמר טדרוס כי "המשך הגידול במקרים והעדויות להעברה (של הנגיף) בין אדם לאדם מחוץ לסין הם כמובן מטרידים ביותר. למרות שהמספרים מחוץ לסין עדיין קטנים יחסית, הם בעלי פוטנציאל להתפרצות הרבה יותר גדולה", הוסיף. 

 

טדרוס אמר כי "הסיבה העיקרית להצהרה זו היא לא מה שקורה בסין, אלא מה שקורה במדינות אחרות". הוא אמר שמדובר ב"התפרצות חסרת תקדים" שהובילה ל"תגובה חסרת תקדים". הוא שיבח את "הצעדים יוצאי הדופן" של סין שננקטו כדי למנוע את התפשטות הנגיף. "אני מאמין שהם ישתלטו על ההתפרצות הזאת בהקדם".

 

 

אדם עם מסכה אדם עם מסכה צילום: איי אף פי

 

 

ארגון הבריאות העולמי לא מרבה להכריז על מצבי חירום ועשה זאת חמש פעמים בלבד מאז יישום הכללים באמצע העשור הראשון של המילניום. בפעם האחרונה שהוכרז מצב חירום בריאותי עולמי היתה ב-2019, עם התפרצות האבולה במזרח קונגו שהרגה יותר מ-2,000 בני אדם. הארגון הכריז מצב חירום גם בהתפרצות הזיקה ב-2016, ב-2009 עם התפרצות שפעת החזירים H1N1, ובשנת 2014 עם התפרצויות הפוליו והאבולה.

 

"העולם צריך להיות בכוננות לקראת אירוע גדול"

 

אחד הקריטריונים ששימשו את הארגון לקבוע האם נגיף הקורונה מהווה מצב חירום בריאותי עולמי הוא האם המחלה מתפרצת בצורה מקומית ברגע שהיא מגיעה למדינות אחרות בעולם מחוץ לסין, "וזו הבחנה חשובה וחדשה שיש לעשות", אמר ד"ר מייק ראיין (Mike Ryan), מנהל תוכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי בשבוע שעבר.

 

הכרזה על מצב חירום לא מעניקה לארגון כסף או כוח, אך היא כן מאפשרת לארגון לפרסם המלצות, כולל האם מדינות צריכות להטיל איסורי נסיעות או איסורי סחר. הכרזה כזו יכולה לסייע בגיוס משאבים של בריאות הציבור וכן לעודד סיוע פוליטי וציבורי, אמר פרופסור לורנס גוסטין (Lawrence Gostin), מנהל הסגל במכון אוניל לחוק בריאות לאומית וגלובלית באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "זה מסמל שהעולם צריך להיות בכוננות לקראת אירוע גדול," אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x