$
חברה וסביבה

החלטה דרמטית של ארגון הבריאות העולמי: האבולה הפכה למצב חירום בינ"ל

זוהי הפעם החמישית בהיסטוריה של הארגון שבו יצאה הכרזה כזו, שמשמעותה הפניית משאבים ותיאום בינלאומי באזור הפגוע; הנימוק - דיווחים ראשונים על התפרצות המחלה בעיר הגדולה גומה שבצפון מזרח קונגו; מאוגוסט שעבר מתו יותר מ-1,600 בני אדם שנפגעו מהמחלה

שירות כלכליסט 22:1117.07.19

ההתפרצות החדשה של מגפת האבולה, הפעם במדינת קונגו שבאפריקה, הפכה למצב חירום בריאותי בינלאומי. כך מכריז היום (ד') באופן רשמי ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization).

 

 

 

ילדה בקונגו מקבלת חיסון ילדה בקונגו מקבלת חיסון צילום: רויטרס

 

 

ההחלטה התקבלה לאחר הדיווחים על חולה ראשון בעיר גומה שבמזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. זהו דיווח ראשון בגל הנוכחי על חדירת הוירוס לעיר גדולה - אוכלוסיית גומה מונה 2 מיליון איש.

 

מומחים שונים טענו כבר קודם לכן כי יש לקבל את ההחלטה, שמשמעותה הודעה רשמית לאו"ם על קיומו של משבר בריאות עולמי ופעולות תגובה מתאימות. ואולם הוועדה הקובעת מטעם ארגון הבריאות העולמי שהתכנסה כמה פעמים מאז הדיווחים הראשונים על התפרצות הווירוס, קיבלה שלוש פעמים החלטה שלילית בעניין, משום שסברה שלא התקיימו התנאים הנדרשים לכך. עתה כאמור, עם ההתפרצות בעיר הגדולה, ההחלטה הרשמית התקבלה.

 

 

 

 

יותר מ-1,600 בני אדם בקונגו מתו מאז חודש אוגוסט 2018 לאחר שהותקפו על ידי הוירוס, בהתפרצות השנייה בגודלה בהיסטוריה. האזורים שנפגעו מתוארים על ידי המטפלים שנשלחו למקום כאזור מלחמה.

 

מוקדם יותר השבוע אותר מקרה ראשון של המחלה בגומה, עיר שמעבר לאוכלוסייה הגדולה שיושבת בה, מהווה גם צומת דרכים מרכזי בצפון מזרח קונגו בסמוך לגבול עם רואנדה, באזור שבו פועל שדה תעופה בינלאומי. מומחי רפואה בינלאומי חששו מאוד בחודשים האחרונים מחשיפה בעיר מפתח זו.

קוברים קורבנות של המגפה קוברים קורבנות של המגפה צילום: איי פי

 

 

משמעות ההכרזה של ארגון הבריאות העולמי היא הפניית משאבים משמעותיים יותר לאזור הפגוע, כשהמטרה היא משולשת: לסייע לחולים; לנסות לרסן את ההתפשטות; לעשות כל שניתן על מנת להרגיע גורמים שלטוניים במדינות השונות - ולמנוע תגובות קיצוניות וצעדים היסטריים.

 

מנכ"ל ארגון הבריאות טדרוס אדהאנום גברייסוס (Tedros Adhanom Ghebreyesus) ציין בהודעתו שאף שהסיכון להתפשטות לאזורים הסמוכים למוקד הנגוע הוא גבוה, הסיכון מחוץ לאזורים אלה נותר נמוך. "מצב החירום הבינ"ל לא צריך להצדיק סטיגמות או פגיעה באותם אנשים שצריכים יותר מכל את העזרה שלנו", אמר ראש הארגון לאחר פרסום ההחלטה בג'נבה.

  

ארגון הבריאות מגדיר מצב חירום בריאותי עולמי כ"אירוע חריג באופן קיצוני" שמעורר סיכון למדינות נוספות (מעבר למדינה שבה מוקד האירוע) ושדורש תגובה בינלאומית מתאומת. זוהי הפעם החמישית מאז קיים הארגון שבו יצאה הכרזה על מצב חירום בריאותי עולמי. אלה היו הפעמים הקודמות: מגפת האבולה הקשה של השנים 2016-2014 במערב אפריקה שגרמה למותם של 11,000 איש; התפרצות הזיקה באמריקה הלאטינית; התפרצות מגפת השפעת; מגפת הפוליו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x