הנגיף בסין מתפשט: כבר 106 נספו, 4,500 נדבקו
זינוק נוסף במספר הנדבקים בנגיף הקורונה, ובקורבנותיו. חולה ראשון התגלה בגרמניה. ארה"ב לאזרחיה: לשקול מחדש נסיעות לסין. גורם רפואי אמריקני מתלונן: בייג'ינג לא משתפת מידע מחקרי, מקבלים אותו ממסיבות עיתונאים. השגריר הסיני באו"ם: "לא חוסכים שום מאמץ"
על אף המאמצים חסרי-התקדים של סין במטרה להגביל את התפשטותו של נגיף הקורונה החדש, הלילה (ג') עדכנו הרשויות שם על זינוק נוסף במספר החולים שנדבקו, שכעת עומד על יותר מ-4,500 בני אדם. לפי הרשויות במחוז הוביי שבמרכז סין, שבירתו היא העיר ווהאן שבה התפרץ הנגיף, עוד 25 בני אדם שנדבקו מתו – והמניין הנוכחי של הקורבנות עומד כעת על 106.
- וירוס הקורונה צבע את וול סטריט באדום: נאסד"ק צלל ב-1.9%
- באוויר וביבשה: וירוס הקורונה משתק את התחבורה בסין
- נגיף הבנק העולמי: מדד הפחד מזנק
לפי ועדת הבריאות הלאומית בסין, מספר הנדבקים הכולל במדינה עומד לפי שעה על 4,515 איש. ב"גרדיאן" ציינו כי לפי הדיווחים בתקשורת הממלכתית בסין, מצבם של 976 מהחולים – קצת יותר מ-20% – הוא קריטי. רוב הנדבקים מגיעים ממחוז הוביי ומווהאן בירתו. רק שישה ממקרי המוות התרחשו מחוץ להוביי, ואתמול גם דווחו מקרי מוות ראשונים בבייג'ינג ובשנגחאי.
מחוץ לסין התגלו עשרות חולים בלבד. הלילה הודיעה גרמניה על חולה ראשון בשטחה, והיא המדינה השנייה באירופה שאליה הגיע הנגיף, אחרי צרפת. לפי משרד הבריאות במדינת-המחוז בוואריה, החולה שהתגלה מגיע מהעיירה שטרנברג שליד מינכן, ומצבו הבריאותי "טוב". הלילה דיווחה גם סרי לנקה על מקרה ראשון בשטחה. חולים שנדבקו בנגיף התגלו גם בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, תאילנד, סינגפור, יפן, דרום קוריאה, מלזיה, וייטנאם ונפאל.
בניסיון למנוע את התפשטות הנגיף סין הטילה הגבלות תנועה בכמעט כל מחוז הוביי, שבו מתגוררים כמעט 60 מיליון בני אדם. ההגבלות החריפות ביותר הוטלו בווהאן, עיר שבה מתגוררים 11 מיליון בני אדם, שם למעשה הוטל סגר מוחלט. צעד נוסף שננקט הוא הארכת חופשת השנה הירחית החדשה. הלילה הודיע משרד החינוך הסיני על דחיית פתיחת הלימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות. לא נמסר מתי הלימודים יחודשו.
במקביל, ארה"ב הצטרפה למדינות אחרות שהזהירו את אזרחיהן מנסיעות לסין, ובמחלקת המדינה בוושינגטון קראו לאמריקנים "לשקול מחדש" את הגעתם אליה. המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן פרסם אזהרת מסע משלו, וקרא לאזרחים אמריקנים להימנע מנסיעות שאינן נחוצות לסין. אזהרה דומה פרסם גם משרד הבריאות בארץ. קנדה הזהירה את אזרחיה מהגעה רק למחוז הוביי. בסין עצמה פרסמו הרשויות קריאה לאזרחים לשקול את "התזמון" של הנסיעות שלהם לחו"ל, במטרה לצמצם את מספר המעברים במעברי הגבולות.
בווהאן, שבה כאמור הוטלו הגבלות התנועה הכבדות ביותר, ביקר אתמול לראשונה ראש הממשלה הסיני לי קצ'יאנג. הוא לבש חליפת מגן כחולה ועטה מסכה רפואית, ושיבח את הרופאים המותשים בווהאן שעובדים מסביב לשעון כדי לטפל בחולים הרבים. הוא הבטיח להם שעוד 2,500 אנשי צוות רפואי יגיעו לשם ביומיים הקרובים כדי לסייע. בשידורי הטלוויזיה הממלכתית הוא נראה מוביל את אנשי הצוות הרפואי בקריאת העידוד "ווהאן ג'יהאו!". הוא ביקר גם באתר העבודות של אחד משני בתי החולים החדשים שנבנים בימים אלו בעיר, ושהרשויות מקוות להשלים את בנייתם בתוך ימים.
ביקורו של לי בעיר, נציג הממשלה הבכיר ביותר שעשה זאת מאז תחילת ההתפרצות בווהאן בדצמבר, מגיע על רקע ביקורת גוברת שנשמעת בקרב הציבור, על התגובה הראשונית של הרשויות למשבר. אתמול אף הודה ראש העיר ווהאן, ז'ואו שיאנוואנג, שהאופן שבו טיפלה העירייה במשבר "אינו טוב מספיק" – מקרה נדיר של ביקורת-עצמית בפומבי מצד גורם ממשל סיני. הוא הוסיף כי הוא נכון להתפטר אם הדבר יועיל.
ביקורת על ההתנהלות של הרשויות בסין נשמעה גם מצד גורמים בארה"ב, שטוענים כי בייג'ינג לא משתפת עמם מספיק את המידע המחקרי שיש ברשותה על הנגיף. אנטוני פאוסי, מנהל המוסד הלאומי לאלרגיות ולמחלות מידבקות בארה"ב, אמר בדברים שצוטטו ב"וושינגטון פוסט" כי סין אמנם מתנהלת בשקיפות גבוהה יותר מהאופן שבו התנהלה בתקופת התפרצות נגיף הסארס ב-2003, אך לדבריו הוא וגורמי רפואה אחרים בארה"ב מקבלים את המידע על הנגיף ממסיבות עיתונאים, ולא באופן ישיר מעמיתיהם הסינים.
פאוסי הזכיר את הודעתו השבוע של שר הבריאות הסיני מא שיאוויי, שאמר כי הנגיף יכול להתפשט גם מאדם שעדיין לא מגלה סימנים של הידבקות. "זה היה גיים צ'יינג'ר משמעותי ששמענו עליו בתדרוך לעיתונאים. היינו צריכים לראות את המידע", אמר. הוא ציין כי לנתון זה יש חשיבות לאופן שבו הרשויות בארה"ב פועלות לסנן נוסעים שמגיעים מסין: "אם אנשים יכולים להדביק בלי לגלות אף תסמין, יש לזה השפעה משמעותית על האופן שבו אתה מסנן".
ז'אנג ג'ון, שגריר סין באו"ם, שיבח הלילה את האופן שבו ארצו מתמודדת עם המשבר. בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר ז'אנג שסין "לא חוסכת שום מאמץ" במאבק בהתפשטות הנגיף. "סין עובדת עם הקהילה הבינלאומית ברוח פתוחה, שקופה ובשיתוף פעולה מדעי. תוך אחריות רבה, סין לא חוסכת שום מאמץ להגביל את ההתפשטות של המחלה ולהציל חיים. עכשיו זה רגע קריטי, ולסין יש יכולת מלאה ואמונה שתצליח לנצח במאבק במגיפה".
נגיף הקורונה החדש, נזכיר, לא היה מוכר עד השבועות האחרונים, וההערכה היא שמוצאו בשוק בווהאן שבו סחרו בבעלי חיים באופן בלתי חוקי. ייתכן שעבר לבני אדם מנחשים. הוא שייך לאותה משפחה נגיפית שעמה נמנה נגיף הסארס שבהתפרצותו בסין בתחילת שנות ה-2000 נספו מאות בני אדם. ככל הנראה, הנגיף החדש קטלני פחות מהסארס. תסמינים ראשונים שלו הם חום, שיעול, תעוקת חזה וקוצר נשימה. הוא יכול לגרום לדלקת ריאות, שעלולה להיות קטלנית.
הלילה מסרה ועדת הבריאות הלאומית בסין פרטים חדשים על הנגיף. היא ציינה כי "העברה טיפתית נשימתית", כמו למשל שיעול ועיטוש, היא דרך ההדבקה המרכזית של הנגיף – אך הדגישה כי הוא יכול לעבור גם במגע. עוד נמסר כי לפי המחקרים האפידמיולוגיים הנוכחיים, תקופת הדגירה של הנגיף נמשכת בין שלושה לשבעה ימים, כשהתקופה הארוכה ביותר שידוע עליה נמשכה 14 ימים.