מי ישלם על חסינות נתניהו
ביום בו יחל הדיון בבקשת החסינות של נתניהו תידון גם חסינותו של חיים כץ ; חברי הכנסת מהליכוד שמאיימים להיעדר מהדיון כתמיכה בראש הממשלה עלולים להקשות על כץ לגייס רוב; הערכות: נתניהו ימשוך חזרה את בקשתו לחסינות
ראש הממשלה בנימין נתניהו חייך אתמול בפגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, עמו ייפגש גם היום. אך החיוך אינו יכול לחפות על הזילות שהוא מפגין כלפי הליך החסינות המתנהל בארץ.
- טראמפ על "עסקת המאה": "זו הזדמנות לשלום, אני חושב שיש סיכוי"
- תוכנית המאה להצלת נתניהו
- נתניהו וגנץ הוזמנו לארה"ב לקראת הצגת עסקת המאה
נתניהו ביקש בתחילת החודש מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (ליכוד) לאפשר לו לקבל חסינות. אלמלא כן - היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט היה מגיש ללא דיחוי לבית המשפט את כתב האישום נגדו וייתכן שהמשפט היה נפתח עוד לפני הבחירות ב־2 במרץ 2020. בעקבות בקשת נתניהו הואצו ההליכים בכנסת.
היום תצביע מליאת הכנסת על בקשתם של 65 ח"כים מהאופוזיציה להקים את ועדת הכנסת. 55 חברי הכנסת מהימין, בראשותו של נתניהו, כבר הודיעו שלשום שיחרימו את הדיון בכנסת.
1. מהרגע שהתברר לנתניהו שיש רוב של 65 חברי כנסת שמתנגדים לחסינותו, הוא פועל לקעקע את הדיון בהליך. במסגרת זו הופעלו לחצים על אדלשטיין ועל היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון והוגשה עתירה לבג"ץ. אנשי הליכוד מבקשים להפוך את הדיון במליאה על הקמת ועדת הכנסת לדיון פוליטי של האופוזיציה. נתניהו אמנם יעדר היום מהכנסת בשל פגישתו עם טראמפ, אך קשה להניח שעיתוי המפגש לא קשור במועד כינוסה של המליאה. אבי ניסנקורן, יו"ר הוועדה המסדרת שיהיה יו"ר ועדת הכנסת, כבר קבע בשבוע שעבר לוח זמנים צפוף לדיוני ועדת הכנסת שתדון בחסינות נתניהו, והם צפויים להסתיים ביום חמישי בעוד 9 ימים.
ישיבתה הראשונה של ועדת הכנסת זומנה לחמישי הקרוב בשעה שתיים וחצי בצהריים. נתניהו צפוי לשוב מארה"ב רק באותו יום ולא מן הנמנע שברגע האחרון יתבקש ניסנקורן לדחות את הישיבה לשבוע הבא. אך ניסנקורן מסרב לתת יד לדחייה במועד שנקבע להצבעות הסופיות.
בינתיים, עורכי דינו של נתניהו טרם אישרו את הופעתם בישיבה הראשונה ביום חמישי השבוע.
לפי הערכות הרווחות בכנסת, נתניהו יבקש בימים הקרובים למשוך את בקשתו לחסינות. הסיבה היא היעדר רוב בוועדת הכנסת שבה יכהנו 16 ח"כים מהאופוזיציה לעומת 14 מהקואליציה. נתניהו לא רוצה להופיע בוועדת הכנסת ובכך לתת לאופוזיציה במה ציבורית לביקורת נגדו. זאת ביודעו שהליך החסינות יככב בקמפיין הבחירות של מפלגת כחול־לבן.
בתוך כך הוחלט כי דיוני החסינות בוועדת הכנסת יתקיימו באחד האולמות הגדולים במשכן בגלל כמות המשתתפים הרבה הצפויה.
2. הזלזול שמפגין נתניהו בהליך החסינות פוגע בכלי הפרלמנטרי הזה שנועד לאפשר לחברי כנסת לבקש חסינות והגנה מפני הגשת כתב אישום. כך גם לגבי הדיונים בבקשת החסינות של של שר העבודה לשעבר ח"כ חיים כץ, שבלי קשר לדיוני החסינות של נתניהו, יתחילו בחמישי בבוקר. ישיבה נוספת והצבעה לגבי כץ צפויה בוועדה ביום שלישי בעוד שבוע.
כץ ניהל באחרונה שורה של פגישות עם חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. ההערכות הן שבניגוד לנתניהו הוא עשוי לזכות בחסינות מהכנסת. אלא שאם חברי הכנסת של הליכוד לא יאיישו את 8 המקומות שלהם בוועדת הכנסת בשל חוסר רצונם לדון בחסינות נתניהו - הדבר יקשה על כץ בגיוס הרוב.
אם המליאה תאשר חסינות לכץ בנימוק כי פעילותו בגינה יוגש כנגדו כתב אישום נעשתה במסגרת תפקידו - אזי הוא לא יידרש לאחר הבחירות להגיש בקשה מחודשת לחסינות. נגד כץ יוגש כתב אישום בעקבות מערכת יחסים שנמשכה כחמש שנים עם פעיל שוק ההון מוטי בן ארי.
לפי כתב החשדות בן ארי הניע את כץ לקדם את תיקון 44 לחוק ניירות ערך, אשר קובע שחברה שנקלעת לקשיים תצווה לפרוע את חובותיה קודם למחזיקי האג"ח בקרב הציבור ורק לאחר מכן לבעלי השליטה. התיקון הניב לאקוויטל ולבן ארי, באופן ישיר או עקיף, תועלת כלכלית המוערכת בעשרות מיליוני שקלים.
נימוקיו של כץ לחסינות מובאים במכתב ההתפטרות שלו מהממשלה. "מדובר בהאשמה על חוק שנחקק בתקופת ה'תספורות' שהיתה קשה לציבור, והוא נועד לתקן עוול, ולהגן על האינטרסים של משקיעים מפני מניפולציות שעלולים ליזום בעלי שליטה בחברות", כתב כץ.
3. בישיבותיה של ועדת הכנסת בסוגיית החסינות נדרשים כל חברי הוועדה להיות נוכחים לפחות במחצית מדיוניה. עקב כך, נציג של משמר הכנסת ימדוד את משך הזמן שבו יוצאים הח"כים מהישיבה - אפילו לשירותים או לשיחת טלפון. ח"כ שייעדר מעבר למחצית זמן הדיונים לא יוכל להשתתף בהצבעה.
חברת הוועדה המיועדת ח"כ תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי) נמצאת בשלבי היריון מתקדמים. במפלגתה החליטו לגייס לוועדה מראש כממלא מקומה את ח"כ יאיר גולן, שיישב בכל הדיונים לצידה. אם זנדברג תלד לפני תום הדיונים, גולן יצביע במקומה. אם היא תהיה נוכחת בישיבות הוועדה כנדרש - לנוכחותו לא תהיה השפעה.