טראמפ על "עסקת המאה": "זו הזדמנות לשלום, אני חושב שיש סיכוי"
נשיא ארה"ב יבקש מראש הממשלה לקבל את המתווה שלו לפתרון הסכסוך. הימין בישראל הציב קווים אדומים. הפלסטינים הודיעו שיתנגדו. טראמפ יציג את התוכנית מחר ב-19:00 (שעון ישראל). בהמשך: פגישת טראמפ-גנץ
כששני המנהיגים עומדים מול התקשורת מחוץ לבית הלבן אמר טראמפ: "נתניהו פה מסיבה מסוימת. שלום במזרח התיכון זה משהו שניסו להגיע אליו הרבה שנים, זו הזדמנות". כשנשאל על נושא הסיפוח אמר הנשיא האמריקני: מחר נראה את התכנית ונראה מה קורה. אני חושב שיש סיכוי. גם גנץ יגיע לפה. הם מתחרים טובים. חיכיתי לבחירות, חיכיתי וחיכיתי".
מאוחר יותר אמר נתניהו לטראמפ: "כבוד גדול להיות פה. אני מצפה לעשות היסטוריה איתך מחר. חזון השלום שהוא היסטורי. תודה לך על כל מה שעשית למען ישראל - הכרה בירושלים, הזזת השגרירות, הכרה בזכויות שלנו ביהודה ושומרון, שיתוף הפעולה הבטחוני בין המדינות. הפכת את הברית שלנו לחזקה מתמיד".
בהמשך צפוי פוי גם יו"ר כחול לבן בני גנץ להיוועד עם הנשיא לפגישה סגורה. גורם בכיר בבירה האמריקנית אמר הבוקר שטראמפ מעוניין להעביר לשניהם את המסר הבא: "יש לכם שישה שבועות להתניע את התוכנית, אם תרצו". מחר צפויים טראמפ ונתניהו להופיע בפני התקשורת בעת שהנשיא ימסור פרטים על תוכניתו המדינית.
על פי המידע שפורסם עד כה, התוכנית כוללת בין השאר סיפוח של 30-40% משטחי C לישראל; השארת 15 התנחלויות מבודדות בריבונות ישראלית במעין מובלעות ללא רצף טריטוריאלי; השארת כל ירושלים בריבונות ישראלית, כולל הר הבית והמקומות הקדושים (כל מה שמעבר לגדר ההפרדה בירושלים יועבר לפלסטינים); הצעה להקמת מנהרה בין עזה לגדה המערבית שתהיה "מעבר בטוח"; השתלטות הרשות על רצועת עזה והענקת 50 מיליארד דולר לרשות.
לפי שעה, הפלסטינים עומדים בהתנגדותם הנחרצת לתוכנית שצפויה לא להעניק להם גרסה רזה ומצומצמת באופן דרמטי בהשוואה לדרישותיהם ולמתווים קודמים של נשיאים אמריקנים. גורם פלסטיני בכיר טען בשיחה עם העיתון "אל-קודס אל-ערבי" כי נשיא ארה"ב טראמפ ביקש בימים האחרונים לקיים שיחת טלפון עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אלא שזה דחה אותו.
"עסקת המאה" - תוכנית המתפרסת על יותר מ-50 עמודים - היא תולדה של מאמצים שנמשכו שלוש שנים, בעיקר מצד יועצו וחתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, היועץ אבי ברקוביץ' ושליחו לשעבר של טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט. טראמפ קיווה להציג את תוכניתו כבר בשנה שעברה, אך התסבוכת הפוליטית בישראל גרמה לדחייה. לפי בכיר אמריקני, הנשיא עומד בעצמו בפני שנת בחירות, ולכן אינו יכול לחכות עוד חודשים עד שישראל תכריע מי יהיה ראש הממשלה הבא.