$
בורסת ת"א

קיבוץ בארות יצחק: "באטמ הציגה לנו מצגי שווא כוזבים"

חברת הביומד נתבעת ב־15 מיליון שקל על ידי הקיבוץ. הטענה: מכונה לטיפול בעופות נגועים שנרכשה ב־3.6 מיליון דולר מבאטמ הגיעה באיחור, ו"התבררה כאסופה של מתכות חסרות ערך" שהתפוצצו לאחר ההפעלה

צלי גרינברג 08:2926.01.20

האגודה השיתופית לייזום ופיתוח קיבוץ בארות יצחק תובעת 15 מיליון שקל מבאטמ בטענה ל"מצגי שווא, אי־עמידה בהסכם וחוסר תום לב". בבסיס התביעה עומדת התקשרות בין הקיבוץ לבאטמ, הנסחרת בשווי של 920 מיליון שקל בבורסות תל אביב ולונדון, שבוצעה במהלך 2017 לרכישת מכונה לטיפול בעופות נגועים בווירוסים ומחלות. באטמ נוסדה ומנוהלת על ידי צבי מרום, מבעלי המניות (22.14%) הגדולים בה.

 

האגודה טוענת בתביעה כי המכונה שרכשה מחברת כט טכנולוגיות, החברה־הבת של באטמ, תמורת 3.6 מיליון דולר, הועברה לאחסון בשטח הקיבוץ 7 חודשים לאחר המועד שעליו הוסכם בין הצדדים, וכי "בפועל התברר כי מדובר באסופה של מתכות חסרות ערך, שלא ניתן לעשות בהן כל שימוש".

 

מנכ"ל באטמ צבי מרום. "תביעה חסרת בסיס" מנכ"ל באטמ צבי מרום. "תביעה חסרת בסיס" צילום: יובל חן

 

 

עוד נטען כי מבחני הביצוע למכונה לאחר הגעתה כשלו; לא היו בנמצא האישורים הרגולטוריים שהובטחו לצורך פעילות המכונה באופן מסחרי; וכי אף שהקיבוץ החזיר לידי החברה את המכונה, זו האחרונה לא החזירה לקיבוץ את כספי המקדמה ששילם עליה.

 

"כט טכנולוגיות ובאטמ הציגו בפני האגודה מצג חלומי", נכתב בתביעה, "שעל פיו הן מצאו פתרון טכנולוגי חדשני, פורץ דרך ויצירתי למספר קשיים עצומים לטיפול בנושא המתה של בעלי החיים נגועים, שינוע פסולת הבשר והטמנתה".

 

האגודה טוענת כי העריכה, על סמך מצג החברה, שתוכל לכסות את השקעתה בתוך שנתיים וכי החל מהשנה השלישית תיהנה מהכנסה שנתית של כ־20 מיליון שקל מהפעלה מסחרית של המערכות.

 

"אלא שהחלום שהציגו כט טכנולוגיות באטמ", נכתב בתביעה, "הפך עבור האגודה השיתופית לחלום בלהות. כל המצגים שהציגו החברות באשר למערכת הניידת היו מצגי שווא כוזבים וחסרי אחיזה במציאות. התברר כי המערכת הניידת שהובטחה כלל אינה מצויה בידי החברות, וכי אין ברשותן טכנולוגיה אמיתית המאפשרת את קיומן של ההבטחות. הן הפרו את ההסכם ברגל גסה ונהגו כלפי האגודה השיתופית בחוסר תום לב מוחלט".

 

האגודה טוענת כי כל המבחנים שנעשו למכונה הסתיימו בכישלון. בתביעה נכתב על אחד המבחנים כי "לאחר שהוכנסו למערכת מספר זעום של 174 עופות בלבד, נשמע פיצוץ והוברר כי ניתק צינור הזנת הבשר בשל לחץ גבוה. ניסיונות של נציגי החברות לאתר את התקלה ולתקנה לא צלחו, והניסוי הוכתר ככישלון חרוץ".

 

לאחר מכן פנתה האגודה לחברה־הבת של באטמ כדי לבטל ההסכם עמה והחזירה לידיה את המכונה. האגודה טוענת כי החברה, מנגד, לא החזירה לידיה כ־6 מיליון שקל שהיא שילמה כמקדמות בגין ההסכם, ואשר אותם היא תובעת כעת חזרה, יחד עם עלויות שביצעה להקמת תשתית עסקית במסגרת שימוש במכונות בהיבט המסחרי ופיצויים.

 

בתכתובת ששלחו עורכי דינה של העמותה לטובת ביטול ההסכם נכתב כי "כיום ברור לחלוטין שידעתן בעת חתימת ההסכם שאין לכן כל יכולת ממשית לקיים את ההתחייבויות שנטלתן על עצמכן, וכי הלכה למעשה המצגים היו מצגי שווא, שאף אתן לא האמנתן בנכונותם. קיבלתן במרמה מיליוני שקלים.

 

מצגי השווא והפרת ההסכם הסבו לאגודה נזקים, אובדן הכנסה ופגיעה במוניטין בכ־50 מיליון שקל". בנוסף, האגודה אף שלחה לרשות ני"ע מכתב בנושא לפני כחודש, שבו ביקשה ליידע על התביעה, ועל כך שבאטמ לא דיווחה על ביטול ההסכם.

 

מבאטמ נמסר בתגובה: "מדובר בתביעה חסרת כל בסיס משפטי ועובדתי. התובעים הם אלו שהפרו ברגל גסה התחייבויות שלקחו על עצמם כלפי החברה־הבת שלנו. יודגש כי באטמ כלל אינה צד להסכם נשוא התביעה, ושמה שורבב לתביעה כמנוף לחץ פסול. באטמ תדע להגן ולתבוע כל נזק שייגרם לה בשל כך".

 

באטמ וכט טכנולוגיות טענו עוד כי האחרונה עמדה בכל ההתחייבויות לפי ההסכם, לא לקחה על עצמה התחייבות לאישור הגורמים הרגולטוריים למתקן, אלא הסכימה לסייע לפעול לקבלת אישור כזה, וכי פעלה לפנים משורת הדין כדי לאפשר בדיקות של המתקן.

 

עוד טענו החברות, כי האגודה השיתופית היתה זו שגרמה לעיכובים בפרויקט, וכי הן דורשות מהאגודה להשלים את התשלומים החסרים במסגרת ההסכם, שאותם היא מעכבת בניגוד להתחייבויותיה.

x