$
משפט

מכה לנאמן: לא יוכל לקבל מפישמן מידע על נכסיו באירופה

עו"ד יוסי בנקל, הנאמן שמונה לנכסיו של אליעזר פישמן, טען כי פישמן מחזיק שורת נכסים בחו"ל, וביקש מביהמ"ש לחייבו למסור את המידע. השופט דחה את הבקשה והציע לבנקל לפנות לערכאות זרות; בנקל: "אפעל להוציא לפועל את החלק האופרטיבי בהחלטת ביהמ"ש"

גולן חזני 07:1126.01.20

אליעזר פישמן לא יחויב להעביר לנאמן על נכסיו – עו"ד יוסי בנקל – מידע על נכסים שלכאורה מוחזקים עבורו בידי גורמים שונים בארץ ובחו"ל, כך פסק בחמישי נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט

 

השופט דחה את בקשתו של בנקל להורות לפישמן להעביר אליו את כל המידע הנוגע לשורת נכסים שלטענת בנקל מחזיק פישמן באירופה, בעיקר בגרמניה, על ידי שבעה גורמים שאותם פירט בבקשה. אורנשטיין קבע עם זאת כי בנקל רשאי לפנות לערכאות זרות כדי לבקש את המידע הנדרש, כלומר לבתי משפט בגרמניה ובבריטניה.

 

מדובר בהחלטה מאכזבת עבור בנקל שהשקיע מאמצים רבים, גם כספיים, מקופת הנשייה של פישמן, באמצעות שכירת שירותי משרד החקירות בלאק קיוב, כדי לעלות על עקבות מאות דירות שלכאורה מחזיק פישמן בגרמניה באמצעות אנשי קש מטעמו. 

מימין: השופט אורנשטיין ועו"ד בנקל. "פורום שיפוטי מתאים יותר בגרמניה" מימין: השופט אורנשטיין ועו"ד בנקל. "פורום שיפוטי מתאים יותר בגרמניה" צילומים: נמרוד גליקמן, אוראל כהן

 

בינואר אשתקד נחשפה הפרשה ב"כלכליסט", ולפיה החקירה שיזם בנקל באמצעות בלאק קיוב העלתה כי 131 דירות בעיר קמניץ בגרמניה מוחזקות לכאורה עבור פישמן באמצעות אנשי קש ביניהם מירלה יילנה הלבט, אשת חיי לילה מאיביזה. באותה ידיעה נחשף כי לפי ממצאי החקירה, עד לחודשים האחרונים של 2016 חברה גרמנית שלטה ב־131 הנכסים. בשליש ממניות החברה החזיקו ילדיו של פישמן — ענת מניפז־פישמן, אייל פישמן ורונית פישמן. אולם לקראת סוף 2016 המניות האלו עברו לידיה של החברה של הלבט. לפי החשד של בנקל, החברה הזו הוקמה במיוחד לצורך האחזקה בנכסים בגרמניה. כלומר, לפי החשד, הלבט היא אשת קש של פישמן והחברה שבבעלותה הוקמה לצורך הברחת הנכסים.

 

"עשרות מיליוני יורו"

 

בסוף אפריל האחרון פנה בנקל לבית המשפט המחוזי לחייב את פישמן לחשוף את כל נכסיו באירופה. "בעקבות פעולות חקירה מאומצות עולה לכאורה כי החייב החזיק ומחזיק, באמצעות מארג ישויות משפטיות סבוך ומורכב, הנשלט על ידי נאמנים, שלוחים ובאי כוח, בנכסים וזכויות בשווי של לכל הפחות עשרות מיליוני יורו ברחבי אירופה ובעיקר בגרמניה", נכתב בבקשה לבית המשפט.

 

על פני 27 עמודים שהגיש, גולל בנקל את ממצאי החקירה של בלאק קיוב שמבוססת על שורה של גורמים בראשם עו"ד מרקוס ריסה, שניצל את "מומחיותו" ואת "קשריו" כדי לטוות רשת סבוכה של ישויות, שבבעלותן נדל"ן, המוחזקות על ידו או על ידי אחרים בנאמנות עבור פישמן, וזאת בידיעה ברורה כי פישמן מצוי בהליכי פשיטת רגל, וכי הסתרת נכסים עבורו מהווה עבירה פלילית, גם בגרמניה. סימן השאלה הגדול ביותר שהעלה בנקל נוגע להעברת המניות של ילדיו של פישמן באותן חברות, להלבט, חינם. סוכן בלאק קיוב הקליט פגישה עם ריסה שבה נמסרו לו הנתונים, לטענת בנקל.

 

פישמן, שהוכרז כפושט רגל ביוני 2016 בשל חובות של 4 מיליארד שקל, טען בתגובה כי אין לו נכסים נוספים, בארץ ובחו"ל, מעבר לאלו שמסר במהלך הליך פשיטת הרגל במסמך מיוחד. פישמן הכחיש קיומם של נכסים שמוחזקים עבורו בידי צדדים שלישיים וטען כי הבקשה של בנקל נעדרת כל בסיס ראייתי או עובדתי, כולל תמלילי השיחה עם ריסה. הטענה המשמעותית ביותר של פישמן וכאן גם הקושי של בנקל, היתה שלא צורפו לבקשה כמשיבים אותם גורמים שרשומים כבעלי הנכסים בחו"ל שלכאורה מוחזקים עבורו כטענת בנקל, שהם תושבי חוץ. בעיקר כשחלק מהנכסים הם בבעלות חברות ציבוריות (מבני תעשיה) שלא יכולות להחזיק נכסים עבורו. פישמן טען כי אין בסמכות בית המשפט לדון בנכסים שנמצאים בחו"ל וכי בנקל פנה לבתי משפט בבריטניה ובגרמניה במקביל ולא מסר מידע מספק לכך בבקשה ולכן יש לדחותה.

 

"לייתר התדיינות בארץ"

 

עמדת כונס הנכסים הראשי בבקשה היתה כי ממצאי החקירה אכן מעלים תהיות רבות בנוגע לאמיתות תצהירו של פישמן על פירוט נכסיו, אבל "הבקשה (של בנקל) חסרה, מכיוון שהיא איננה מאפשרת לצדדים שלישיים להתגונן מפניה, ולכן יש לפצלה לכמה בקשות נפרדות, ולצרף את הצדדים השלישיים כמשיבים לכל אחת מהבקשות". אורנשטיין החליט שלא ניתן להיעתר לבקשה, אם כי התיר לבנקל לפנות לפורום שיפוטי אחר, כשהכוונה היא לבתי המשפט בגרמניה, שם מצויים מרבית הנכסים וממילא יידרש בנקל להליכי אכיפה בחו"ל. "יהיה זה נכון יותר לייתר התדיינות בערכאות הישראליות, כשניתן מלכתחילה להכריע בבקשת הנאמן בפורום שיפוטי מתאים יותר, שהוא ככל הנראה הערכאות הגרמניות".

 

השופט קיבל את טענת פישמן כי הצדדים השלישיים שמחזיקים בבעלות על הדירות לא צורפו כמשיבים לבקשה, ודחה את טענת בנקל כי הדבר איננו נדרש. מעבר לכך, המסה הקריטית של מסמכים שהוגשו בבקשה הם בשפה הגרמנית, ציין אורנשטיין, ויש יתרון לתת לערכאה זרה לדון בטענות הנאמן. אורנשטיין דחה את הבקשה ולא פסק הוצאות. בנקל יצטרך להחליט האם לנהל הליך בגרמניה, שיהיה מורכב ויקר.

 

הנאמן, עו"ד יוסי בנקל מסר בתגובה: "כמי שמונה לתפקידו על ידי בית המשפט ופועל על פי הנחיותיו, אפעל להוציא לפועל את החלק האופרטיבי בהחלטת בית המשפט ואגיש תביעות, מחוץ לישראל, נגד כל מי שמחזיק, או שולט, במישרין או בעקיפין בנכסים וזכויות עבור מר אליעזר פישמן , בדיוק כפי שעשיתי עד כה בישראל".

 

אליעזר פישמן אמר: "אני חוזר ומבהיר שאין לי שום נכסים כאלה".

x