החברה שפישמן השקיע בה נמכרה ב־30 מיליון דולר, קופת הפירוק לא תיהנה
מודליטי, סטארט־אפ הפינטק הוותיק מתל אביב, נמכר למתחרה הגרמנית LPA. חברות הקשורות אל אליעזר פישמן מחזיקות בכ־40% ממניות החברה, לאחר שהוא השקיע בה בשנותיה הראשונות
“הבנו שאנחנו נמצאים בתקופה מצויינת לחברה וניסינו לגייס כסף, אבל כל משקיע שאליו פנינו חשש ולא רצה לגעת בנו כי פישמן הוא אחד מבעלי המניות שלנו", כך מספר ל"כלכליסט" אייל לייבוביץ, מנכ"ל ומייסד חברת הפינטק הישראלית מודליטי טכנולוגיות (Modelity), שנמכרה לחברת LPA בסכום המוערך בכ־30 מיליון דולר. LPA תשלם על הרכישה במזומן.
- חברת הפינטק מודליטי נמכרת בעשרות מיליוני דולרים
- 4 עסקאות ענק הצילו את ההייטק הישראלי ב-2018
- כך עשקו מייסדי סייברה את שותפם במכירה לפאלו אלטו
מודליטי הוקמה בשנת 2000 והיא מספקת לבנקים, חברות ביטוח ומוסדות פיננסיים פלטפורמה למוצרים פיננסיים, ובכך מאפשרת שקיפות ללקוחות ועמידה ברגולציות בתחום ההגנה על הצרכן; LPA היא חברה גרמנית שמפתחת טכנולוגיות לשוק ההון, והיא בבעלות קרן ההשקעות האמריקאית מוטיב.
מודליטי גייסה עד היום כ־5 מיליון דולר - 2 מיליון מהם גויסו בתחילת דרכה של החברה, מרביתם מאליעזר פישמן וחברות הקשורות אליו, ביניהן פורילנד המחזיקה בכ־20% ממודליטי, והנושים של נכסי מוניטין המחזיקים 20% נוספים. פורילנד היא חברה בבעלות טל מניפז, בעלה של ענת מניפז, בתו של פישמן, והוא זה שייהנה מהאקזיט. ב־2017 גייסה מודליטי 3 מיליון דולר נוספים מיזם הפינטק הישראלי ראובן בן מנחם, ומכלל טק פועלים שוקי הון. כלל טק היא זרוע ההשקעות של אקסס אינדסטריז של לן בלווטניק, וזהו האקזיט הרביעי שלה בשנתיים.
בשיחה עם "כלכליסט" מספר בן מנחם, שהצטרף לחברה לאחר שמייסדה לייבוביץ פנה אליו, על הצעת הרכישה: "התמניתי ליו"ר פעיל וגייסנו 3 מיליון דולר, שסייעו לחברה לסיים את פיתוח המוצר המרכזי שלה. בעקבות הצלחתו של המוצר בשוק, חברת LPA - שהיא מתחרה של מודליטי - פנתה אלינו בהצעה לרכוש את החברה. הדירקטוריון התבקש לבחור בין המשך התוכנית העסקית לבין מכירת החברה, ובחר במיזוג. העסקה מגלמת החזר נאה מאוד למשקיעי החברה, מייסדיה ועובדיה, ואנו מרוצים ממנה".
כיום מעסיקה מודליטי 80 עובדים בתל אביב, וצוות ההנהלה שלה ימשיך להוביל אותה גם לאחר המיזוג. בשיחה עם "כלכליסט" משחזר לייבוביץ את דרכה של החברה: "שינינו את מיקוד החברה פעמיים, בין השאר כדי שנוכל לפנות לשוק הבינלאומי.
המפנה התרחש לקראת 2016, כשהרגולטורים של האיחוד האירופי גיבשו רגולציה שתחייב את הבנקים לפרט את הסיכונים והעמלות הקשורים לכל מוצר שהם מוכרים. היה ברור לנו שלא נוכל להסתער על השוק כחברה שממומנת מפעילות שוטפת בלבד, ונצטרך גיוס הון. אלא שבדיוק אז התפוצץ הסיפור עם פישמן, והרבה גורמים שהתרשמו מפעילות החברה נרתעו מאיתנו.
"בסופו של דבר הגיעו המשקיעים הנוכחיים, בראשות בן מנחם והם איפשרו לנו לעבוד בראש שקט. כתוצאה מכך הצלחנו למצב את עצמנו כגורם שמדינות אירופאיות ורגולטורים מתייעצים איתו. החוזק שלנו הוא במספרים, חישובים ומתמטיקה, והחוזק של LPA הוא במוצר שיוצר טקסט אוטומטי בכל השפות של האיחוד".
זהו אקזיט מוצלח נוסף עבור יו"ר החברה, ראובן בן מנחם, מנכ"ל ומייסד חברת Fundtech, שנמכרה בשנת 2015 ל־D+H תמורת כ־1.25 מיליארד דולר.
עורכי הדין של המוכרים בעסקה היו משרד פישר בכר עם עורכי הדין ערן יניב וליאת הלפרין, ואת הרוכשת ייצג משרד ברנע, עם עורכי הדין יובל לזי, מאיר ווינקלר ואורי הילל.