כיצד גיבוי אחזקות הכפילה את שוויה פי 3.5 בתוך 12 יום בלבד
מאז שמור השקעות ואינפין נכנסו לחברת האשראי החוץ־בנקאי, המניה זינקה בחדות ובמחזורי מסחר גבוהים שאינם אופייניים לה. אתמול צנחה בכמעט 18%. תוצאות גיבוי חלשות משל חברות בשווי דומה בענף, ולא התרחשו אירועים שמסבירים את התנודות
מניות חברות האשראי החוץ־בנקאי היו מהכוכבות של הבורסה ב־2019 בכל הנוגע לתשואות, שכן הן זינקו בשיעורים חדים, וזאת לצד שיפור בתוצאות הכספיות שלהן.
בימים האחרונים בלטה המניה של אחת מהחברות הקטנות בענף - גיבוי אחזקות, שבשליטת האחים אביטל ואריאל פרדו (67.5%). החברה החלה לפעול בתחילת 2019, אז האחים פרדו יצקו את פעילות האשראי החוץ־בנקאי שלהם לתוך השלד הבורסאי אולטרה אקוויטי, שאותו רכשו מדן קרובינר ויהודה יולזרי.
- בית ההשקעות מור ישקיע עד 9.5 מיליון שקל בחברת האשראי החוץ בנקאי גיבוי
- מניות האשראי החוץ־בנקאי טסו גבוה פי שלושה מהעלייה ברווחים
- רני צים גייסה כ-65 מיליון שקל בהנפקת מניות בשלב המוסדי
לאורך כל השנה מחזורי המסחר היה זעומים, ובחלק מהימים לא בוצעה אף עסקה במניה. בתחילת החודש הנוכחי, מור השקעות ואינפין רכשו 7.5% ו־2.5% בהתאמה מהחברה במסגרת הקצאת מניות פרטית, בתמורה ל־6.7 מיליון שקל. מחיר המניה בהנפקה עמד על 10.3 שקל, ושיקף דיסקאונט של 27% על מחיר השוק, שבאותה העת עמד על 14.25 שקל. בנוסף, שתי החברות קיבלו שתי סדרות של אופציות ללא תמורה, בעלות שווי כלכלי של 2.3 מיליון שקל.
מחזורי המסחר היו זעומים, עד ה־5 בינואר
מאז ההודעה על ההנפקה, שהתקבלה ב־2 בינואר בשעות הערב, אין רגע דל במסחר במניית גיבוי אחזקות. ביום המסחר הראשון שלאחר ההודעה על ההנפקה (יום ראשון ה־5 בינואר), המניה סיימה את היום ללא שינוי ושווי החברה עמד על 82.6 מיליון שקל. אך מאז חלו תנודות חריגות (ראו תרשים). כך, למשל, ב־9 בינואר המניה זינקה ב־81.7% במחזור של 304 אלף שקל. שלשום המניה הוסיפה לערכה 18% במחזור של 557 אלף שקל. מדובר במחזורים אסטרונומיים עבור מניה שמחזורי המסחר בה הסתכמו באלפי שקלים בודדים, אם התקיימו בכלל. לשם השוואה, ב־180 הימים האחרונים, שכוללים את השבועיים החריגים, עמד מחזור המסחר היומי במניה על 12,879 שקל בלבד.
במהלך יום שני האחרון שווי החברה חצה את רף ה־300 מיליון שקל, ואת יום מסחר זה גיבוי אחזקות סיימה בשווי שוק של 292.4 מיליון שקל. כלומר, החברה הכפילה את שוויה פי 3.5 ב־12 ימי המסחר שחלפו מאז שנודע על ההשקעה של מור ואינפין. אתמול המניה איבדה 17.6% מערכה במחזור של 216 אלף שקל.
קשה להבין מה הוביל לזינוק החד במניה
אם בוחנים את התוצאות של גיבוי אחזקות, קשה להבין מה הוביל לזינוק החד במניה בזמן קצר, שהוביל אותה לשווי גבוה משל המתחרה שוהם ביזנס, שלה פעילות גדולה משמעותית. ההון העצמי של גיבוי אחזקות, נכון לסוף הרבעון השלישי, עמד על 25.8 מיליון שקל, כשההנפקה הפרטית הזרימה לה עוד 6.7 מיליון שקל.
זאת, בעוד שההון העצמי של שוהם ביזנס עמד על 62.1 מיליון שקל בסוף הרבעון השלישי. תיק האשראי של גיבוי אחזקות לסוף תקופה זו מסתכם ב־145.6 מיליון שקל, בעוד שזה של שוהם ביזנס מסתכם ב־321 מיליון שקל. את 2018 שוהם ביזנס סיכמה עם רווח נקי של 10.8 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 3.1 מיליון שקל בחברת גיבוי אחזקות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
יתרה מכך, אם נסתכל על תוצאות הרבעון השלישי של 2019, גיבוי אחזקות סיכמה אותו עם רווח נקי של 360 אלף שקל בלבד. מדובר בירידה דרסטית אל מול הרבעון השלישי המקביל, בו עמד הרווח הנקי על 1.3 מיליון שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2019, גיבוי אחזקות השיגה רווח נקי של 1.3 מיליון שקל (בנטרול הוצאות רעיוניות בגין רישום למסחר). מדובר בירידה של 49% מול התקופה המקבילה אשתקד, בה עמד הרווח הנקי על 2.5 מיליון שקל.
לעומתה, שוהם ביזנס הציגה ברבעון השלישי של 2019 צמיחה של 50% ברווחיה, עם רווח נקי של 4.9 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 3.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. גם בתקופה של תשעת החודשים הראשונים של 2019, הרווח הנקי צמח משמעותית בכ־65% כאשר עלה מרמה של 7.7 מיליון שקל לרמה של 12.7 מיליון שקל.
על אף שראינו זינוק חד בחלק מחברות האשראי החוץ־בנקאי, שהיו ללא ספק הטרנד חם בשנת 2019, יש לציין כי בסופו של יום העליה שלהם נתמכה, בין היתר, על ידי צמיחה ושיפור בתוצאות הכספיות - מה שאי אפשר לומר על חברת גיבוי אחזקות, שבעצם בשנת 2019 הציגה הרעה בתוצאותיה. זאת, על אף שהייתה עלייה רוחבית במכפילי הרווח בענף בשנה האחרונה. מצב שבו חברה מענף האשראי החוץ-בנקאי מכפילה את שוויה פי 4 תוך פחות משלושה שבועות בלי שקרה, לפחות למראית עין, שום דבר שיצדיק זאת, באמת נשגב מבינתנו.