$
בשולי החדשות

מה קורה כשמיליארדר מת ולא משאיר אחריו צוואה

איש העסקים הדרום-קוריאני שין קיוק-הו הפך במשך 6 עשורים עסק קטן לייצור מסטיקים לתאגיד ענק; בסוף השבוע הוא נפטר בגיל 97 ולא השאיר יורש. עוד לפני מותו שני בניו התקוטטו על הירושה - והצעיר שבהם הדיח אותו מתפקיד היו"ר

שירות כלכליסט 18:5521.01.20
במשך שישה עשורים הפך שין קיוק-הו (Shin Kyuk-ho) עסק לייצור מסטיקים לקונגלומרט החמישי בגודלו בדרום קוריאה - החולש על מלונות, קניונים, בתי קולנוע ובתי קפה. בקוריאה ידעו כולם שמייסד קבוצת לוטה (Lotte) מתקרב לסוף חייו - ובסוף השבוע האחרון הוא נפטר בגיל 97, לאחר ששקע בדמנציה שנים קודם לכן.

 

אלא שמותו של שין יצר בעיה קשה. הוא מעולם לא סימן לעצמו יורש מובהק, ולפי דיווח באמצעי התקשורת הדרום-קוריאניים באופן מעורר תדהמה הוא לא הותיר אחריו צוואה כתובה.

מגדל Lotte בסיאול מגדל Lotte בסיאול צילום: Dezeen

 

בשונה מהונג קונג למשל, שבה טייקונים נוהגים לשמור בידיהם 50%-40% מהאחזקות, מיליארדרים קוריאנים נוהגים להחזיק מחצית מכך.

 

שין קיוק-הו, מייסד לוטה שנפטר שין קיוק-הו, מייסד לוטה שנפטר צילום: בלומברג

 

גישה זאת יוצרת לא מעט בעיות, כשמתרחשים שינויים במאזן הכוחות הפנימי בחברה. בעיות עלולות להיווצר גם בעת שהמבנים המשפחתיים המסורתיים עומדים למבחן. כך למשל, בקונגלומרט השלישי בגודלו בדרום קוריאה, מאבק גירושים מכוער בשווי מיליארד דולר עלול לגזול מיו"ר תאגיד SK, צ'יי טאה-וון, את השליטה, אם תזכה אשתו במניות שהיא דורשת לעצמה. בעוד שבעבר היו הילדים הבכורים שולטים ללא עוררין, הרי שהיום אחיהם ואחיותיהן הצעירים דורשים אף הם את חלקם בחברות. זהו גם המקרה של תאגיד לוטה.

 

 

שין קיוק-הו, מייסד לוטה שנפטר שין קיוק-הו, מייסד לוטה שנפטר צילום: בלומברג

 

 

לפני כחמש שנים, שני בניו של מייסד התאגיד - הבכור שין דונג ג'ו והצעיר שין דונג בין - החלו כבר להתגושש במאבק הירושה לאור ההידרדרות במצבו הרפואי של אביהם. ביולי 2015 טען הבכור דונג ג'ו כי האב שין הורה להדיח את אחיו הצעיר דונג בין ממועצת המנהלים של Lotte אחזקות ביפן. באותו היום ממש, דונג בין כינס את דירקטוריון התאגיד ושלל מאביו את תואר יושב הראש. לאחר מכן שוויה של לוטה נחתך בלמעלה ממחצית והגיע ל-45.8%, או שווי של כ-1.5 מיליארד דולר, תחת שליטתו של דונג בין.

 

כעת לאחיו הבכור, דונג-ג'ו, ישנן תקוות מעטות להחזיר לעצמו את הכוח. זאת מכיוון שאחיו הצעיר מחזיק ישירות ודרך חברות שבהן הוא שולט, ב-21.2% מהתאגיד. כך שאפילו אם דונג-ג'ו יירש את חלקו של אביו ויבזבז את כל כספו בקניית מניות של התאגיד, בבעלותו יהיו רק 19.07% מהתאגיד.

 

 

שין דונג-בין יו"ר לוטה הנוכחי שין דונג-בין יו"ר לוטה הנוכחי צילום: בלומברג

 

 

אך לא הכל אבוד לאח הבכור. האח הבכור יכול להגדיל משמעותית את אחזקותיו העקיפות בקונגלמורט, באמצעות השגת תמיכת הוועד של עובדי התאגיד שאחזקתם בו עומדת על 28%. זכייה בתמיכת האחרונים יכולה לשים את דונג-ג'ו בעמדה נוחה לחדש את מאמציו לטעון לכתר. בל נשכח, הוא לא היה מתמודד כלל אם אחיו הצעיר היה צובר עוד מניות במרוצת השנים.

 

 

x