כך התאדו מיליונים מתחת לאפם של מנהלי UMI ורואי החשבון שלה
לאורך 12 שנה התבצעה מעילה במרכז שירות של החברה בפ"ת. ב־UMI האשימו את מנהלת החשבונות, שבעבר הורשעה בגניבה, והיא האשימה את המנכ"ל, שהורשע החודש בהפקרה והעלמת ראיות בתאונה. שניהם טוענים: יבואנית הרכב התרשלה בפיקוח
"חששות לאי סדרים כספיים אשר עולים לכדי מעילה לכאורה בכספים באחד ממרכזי השירות". כך תיארה יוניברסל מוטורס (UMI), יבואנית שברולט, קאדילק ואיסוזו, בדו"חות שלה ל־2018 את מה שהתגלה ברבעון האחרון של אותה שנה בסוכנות שגיא מוטורס בפתח תקווה שבבעלותה המלאה. המעילה הוערכה בכ־3.5 מיליון שקל, ו־UMI ציינה כי היא בוצעה על פני כמה שנים וכי בעקבותיה בוצעה "התאמה לא מהותית בדו"חות הכספיים של השנים הקודמות".
סכומי המעילה אולי לא מהותיים עבור יבואנית הרכב, אבל הסיפור מאחורי הקלעים של הפרשה — שנחשף כאן לראשונה — מרתק. הוא כולל בין השאר טענות מצד העובדת אשר לה מיוחסת גניבת הכספים, לירית כץ, כי היתה רק הש"ג שעליו זרקו את האשמה — זאת אף שכץ הורשעה בעבר בגניבה ממקום עבודתה הקודם — וכי מי שעמד במשך שנים מאחורי המעילה הוא יוסף כהן, המנכ"ל לשעבר של מרכז השירות; ומסמכים שהוגשו לבית המשפט המצביעים על התרשלות של גורמי הפיקוח ב־UMI ונושאי משרה בכירים בה, שלא הבחינו כי במשך 12 שנה כספים נעלמים להם מתחת לאף. כהן, המכחיש כל מעורבות במעילה, הורשע בתחילת החודש — בפרשה אחרת — בהפקרה של אישה שאותה דרס למוות בכביש 6 ובהעלמת ראיות.
מנהלת החשבונות על המוקד
כץ עבדה במשך 11 שנים כמנהלת החשבונות הראשית במרכז השירות בפתח תקווה, חברה־בת בבעלות UMIלמתן שירות לרכבי היבואנית שניהל כהן. בסוף 2018 הודיעה כץ לכהן כי היא מעוניינת להתפטר ולקבל את הפיצויים המגיעים לה. היא התבקשה להישאר עוד כמה שבועות כדי לסייע בהכנת הדו"חות הכספיים של אותה שנה. במקביל החליטה UMI להעביר את הנהלת החשבונות של הסוכנות למשרדיה הראשיים בלוד, אך כשהחלה לקבל את הספרים מצאה "אי סדרים ופער בלתי מוסבר בהיקף כספי משמעותי בין הרישום בספרים לספרי הבנק" — כפי שהיא מתארת זאת בתביעה לשלילת פיצוייה של כץ שהוגשה בהמשך לבית הדין לעבודה בת"א. UMI החלה לתחקר את כץ שאמרה: "אני לא יודעת איך זה קרה. בטוח יש לכך הסבר".
רו"ח־חוקר ששכרה UMI מצא כי מתחת לאפה של החברה התבצעה מעילה עקבית במשך כ־12 שנה של מאות אלפי שקלים מדי שנה, במעורבותה הישירה והשיטתית של כץ. הוא מצא בין השאר כי היא הוציאה כספים במרמה מקופת החברה והסוותה זאת באמצעות רישומים פיקטיביים. רואה החשבון סבר עוד כי המעילה בוצעה במעורבותם של נושאי משרה נוספים ובהם המנכ"ל כהן, שהיה הגורם היחיד שפיקח על התנהלות הכספים במרכז השירות. בפרשה הוגשה על ידי UMI תלונה במשטרה בגין גניבה מהמעביד. המשטרה חקרה את כץ, עובדת נוספת שעבדה תחתיה ואת כהן, אולם טרם סיימה את החקירה.
כץ, שסיימה את עבודתה בחברה בסוף ינואר 2019, הגישה בנובמבר האחרון כתב הגנה לתביעה נגדה, באמצעות עו"ד אורי בן יוחנה, ראש המחלקה המסחרית במשרד י. וינרוט ושות', אשר מציג אותה כמעין ש"ג שעליו גולגלה האשמה למעילה ללא עוול בכפה. בכתב ההגנה היא מפנה אצבע מאשימה לכהן ולא פחות, גם לבכירי UMI הציבורית.
לטענת כץ, מדובר ב"ניסיון לגלגל את האחריות להתנהלות הפסולה ולמחדלים רבי השנים לפתחה - מנהלת שכירה אשר פעלה לאורך השנים בהתאם להנחיות הממונים עליה". לטענתה, כהן "ניצל את תפקידו לרעה תוך שהוא עושה בנכסיה ובמשאביה של הסוכנות כבשלו, ככל הנראה תוך שיתוף פעולה עם החברה האם" או "תוך רשלנות, עצימת עיניים או קלות דעת מצידם". כץ טוענת כי מדובר במחדלים ארוכי שנים של נושאי המשרה ושומרי הסף ב־UMI, ובכללם רואי החשבון המבקרים מטעמה, בפיקוח על פעילותה של החברה־הבת.
בין השאר טוענת כץ בכתב ההגנה כי מעולם לא היתה מורשית חתימה בחברה ולכן לא יכלה לבצע את כל מה שנטען כלפיה; וכי היתה מעבירה באופן שוטף את כל הדו"חות לעיונו של רואה החשבון המבקר של החברה־האם UMI. היא תוהה "כיצד לא התגלו כל אותם אי סדרים נטענים במשך כ־12 שנים?".
עוד טוענת כץ כי כהן ביצע מניפולציות בחשבונות והשתמש במשאבי הסוכנות לצורך מתן טובות הנאה לגורמים שונים. כך למשל היא מצרפת חשבוניות המראות כיצד כהן נתן הנחות של 99% על עבודות ותיקונים לרופא השיניים ולעורך דין שלו וטוענת כי משך כספים במזומן מתוך תקבולי הלקוחות.
כץ גם צירפה חוות דעת נגדית של רו"ח־חוקר מטעמה הנוגדת את חוות דעתו של רואה החשבון מטעם החברה וטוענת שזו "מוזמנת ומבושלת", ושתכליתה הוא לגלגל את האחריות למעילה לפתחה ככסות להתנהלות הרשלנית של הגורמים הבכירים ב־UMI.
גם העובדת הנוספת שעבדה תחת כץ, ופוטרה משגיא מוטורס, תוך כדי שהחברה מבקשת לשלול ממנה את הפיצויים בטענה למעורבות במעילה (שאותה היא מכחישה), טענה בבית הדין לעבודה באמצעות עו"ד אושי אלמליח בהליך נפרד ל"תסמונת הש"ג" וכי הבלעת הדיווח על המעילה הממושכת בדו"ח הרבעוני של UMI לבורסה נעשתה "על מנת להסוות את רשלנותה הפושעת".
מנכ"ל מרכז השירות כהן עמד לאחרונה בלב סערה משפטית אחרת. בתחילת ינואר הרשיע אותו בית המשפט המחוזי מרכז בעבירות של הפקרה, שיבוש מהלכי משפט והשמדת ראיות לאחר שדרס למוות במרץ 2016 את הילה מיכלי נחמן, שעצרה את רכבה בצד הדרך. בית המשפט קבע בהכרעת הדין לגבי אמינותו של כהן, שלא הואשם בגרימת מותה של נחמן, כי הוא "עשה כל שלאל ידו כדי להסיר מעליו כל אחריות למעורבות בתאונה ולשיבוש שלאחרי, בניסיון להציל את עורו". בין השאר מתואר כיצד נסע לאחר התאונה למרכז השירות בפתח תקווה שבניהולו, כדי לשטוף את הרכב ולהעלים ראיות.
גם כץ היא בעלת עבר פלילי. ב־2010 היא הורשעה בהסדר טיעון בגניבה וזיוף צ'קים ממרפאה בתל אביב שבה עבדה כמנהלת חשבונות כדי לקבל במרמה 5,000 שקל. היא הודתה, השיבה את הכסף ונידונה למאסר על תנאי.
"החתימות שלי זויפו"
יוסף כהן הכחיש בתוקף בשיחה עם "כלכליסט" את טענותיה של כץ כלפיו. לדבריו, "ניהלתי רק את הצד הטכני והניהולי במרכז השירות ולא היתה לי גישה לתוכנה של הנהלת החשבונות ואיני יודע להשתמש בה. כל הנהלת החשבונות נוהלה בידי כץ, שבוקרה מדי שבוע על ידי רואה חשבון מטעם UMI. זו התרשלות שלא זיהו את המעילה לכל אורך הדרך". לדבריו, "הטענות של כץ כלפי נשמעות כעת כדי להתנער מאחריותה ולחמוק מהדין. הוזמנתי לחקירה במשטרה, הראו לי שם צ'קים עם כביכול חתימות שלי, אך הסברתי כי אלה זויפו".
עו"ד בן יוחנה, המייצג את כץ מסר: "כל העומד ביסוד הגשת כתב התביעה הוא לא יותר מניסיון פסול לגלגל את האחריות למחדליהם רבי השנים של נושאי המשרה ושומרי הסף בשגיא מוטורס וב־UMI, ניסיון שייהדף בבית המשפט".
מ־UMI נמסר: "החברה גילתה מעילה בכספים והגישה תלונה למשטרה. בנוסף, החברה נוקטת הליכים משפטיים נגד הגורמים המעורבים בפרשה".