בלעדי לכלכליסט
חג'ג' שכחה לעדכן את קבוצת הרכישה בסומייל על הוספת שטחי ציבור במתחם
חברי קבוצת הרכישה של פרויקט אינפיניטי בתל אביב זועמים: קבוצת חג'ג' הגישה מאחורי גבם בקשה לתוספת דירות, והתחייבה להקצות שטח ציבורי לעירייה במגדל. חג'ג': "מדובר בדרישה מחייבת של העירייה"
קבוצת חג'ג', שארגנה את קבוצת הרכישה במתחם סומייל באבן גבירול פינת ז'בוטינסקי בתל אביב, פעלה ללא ידיעת הקבוצה להגדלת זכויות הבנייה במגדל, בתמורה לשטח ציבורי שתקבל העירייה בתוך שטח המגדל - כך נודע ל"כלכליסט".
- קרקע במרכז תל אביב לבניית אלפי מ"ר מסחר תוצע למרבה במחיר
- קבוצת חג'ג' תמכור שטחים במגדל רסיטל ובמתחם סומייל ב-140 מיליון שקל
- קבוצת חג'ג' השלימה את רכישת הקרקע למגדל סומייל בתל אביב
קבוצת חג'ג' טוענת כי חברי הקבוצה ידעו על הכוונה מראש, אולם מתקשה להמציא לכך הוכחה ברורה. בעקבות הסכסוך הליך הוצאת ההיתר שכולל את התוספת של 63 דירות הוקפא והפרויקט נעצר.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי באחרונה קבע הממונה על חוק המכר במשרד השיכון כי קבוצת חג'ג' התנהלה בניגוד עניינים מול חברי קבוצת הרכישה, לאחר שנקבע בהסכם השיתוף כי זכויות בנייה נוספות בפרויקט יהיה שייכות לחג'ג', בעוד היא חובשת במקביל את כובע היועץ המלווה של הפרויקט.
פרויקט אינפיניטי כולל שני בניינים: מגדל מגורים בן 47 קומות ו־228 דירות ובניין נמוך יותר בן 6 קומות, בן 22 דירות. לדברי החברים בקבוצת הרכישה, הפרויקט הוצג להם עם הצטרפותם כפרויקט יוקרה ללא שטחים בבעלות עירונית.
לדברי הרוכשים, הם גילו במקרה כי קבוצת חג'ג' ביקשה ללא ידיעתם היתר בנייה הכולל תוספת של 63 דירות. זאת מכוח תקנת שבס כחלון, המאפשרת ליזם לבקש תוספת בהיקף 30%-20% דירות ממספר הדירות בפרויקט - כאשר התנאי לאישור הוא הפרשת שטחים ציבוריים דוגמת גני ילדים ומתנ"ס. במקרה זה, חג'ג' התבקשו להקצות 480 מ"ר לשטח ציבורי. חברי הקבוצה הצטרפו
לפרויקט ב־2014, ואילו תקנת שבס־כחלון חוקקה ב־2015.
דרישה חדשה של העירייה
בתגובה, כתב עורך הדין לירן אוחנה בשם נציגות קבוצת הרכישה לקבוצת חג'ג': "חברי הקבוצה הודיעו למרשנו כי מעולם לא היו מתקשרים בעסקה לו היו יודעים כי עתידים להיכלל מבני ציבור בפרויקט, וכי הם אינם מסכימים לכך שהפרויקט יכלול מבני ציבור שיפגעו ביוקרתו".
במכתב ההתראה דרשה הנציגות מקבוצת חג'ג' למשוך את בקשת ההיתר: "נדהמנו לגלות כי בניגוד גמור להוראות הסכם השיתוף, 'מסרו' מגישי הבקשה שטחי לובי השייכים לחברי קבוצת הרכישה בהיקף של 480 מ"ר וייעדו אותם לעיריית תל אביב".
עוד נכתב: "מעשים אלה נעשו במחשכים מבלי להודיע ולבקש את חתימת מרשנו. הדבר עולה לכדי הפרה של חובת הנאמנות ותום הלב".
בקבוצת חג'ג' מסבירים שתוספות הבנייה - בבעלות חג'ג' בלבד - עוגנו בהסכם השיתוף עם חברי קבוצת הרכישה, שהתחייבו לא להתנגד להן.
בקבוצת חג'ג' מסבירים כי הדרישה לתוספת שטח ציבורי היא דרישה חדשה של עיריית תל אביב, שתקפה לכל בניין המבקש תוספות בנייה לפי תקנות שבס־כחלון. עוד נטען כי שטחי הציבור של העירייה לא יהיו בקומת הלובי אלא בקומה הראשונה ולא יורגשו על ידי הדיירים. "המכתב שהועבר גדוש באי דיוקים" מסרו בקבוצת חג'ג'. "מבנה הציבור המדובר נדרש על ידי עיריית תל אביב, כתנאי לתוספת הזכויות ובהתאם להסכם השיתוף. הנציגות מודעת לכך".
בשיחה טלפונית עו"ד צחי חג'ג' אמר ל"כלכליסט": "חברי הקבוצה הופתעו מנושא השטחים הציבוריים, כי זו דרישה שבאה מאוחר יותר מהעירייה. אנחנו לא מעדכנים את חברי הקבוצה בכל דרישה של העירייה ואנחנו מנהלים מאבק לבטל את השטחים הציבוריים".
חג'ג' פעלה בניגוד עניינים
עד לאחרונה עיריית תל אביב נהגה לדרוש תוספת שטחי ציבור בעיקר במגדלי משרדים. בעירייה הבהירו כי מאז אפריל 2018, תוספת שטחי ציבור נדרשת בכל פרויקט מגורים שמבקש היתר לבניית דירות נוספות מכח תקנות שבס־כחלון. לפי העירייה הסיבה היא מחסור חמור במבני ציבור לשירות התושבים.
הדרך היחידה למנוע את הקצאת שטחי ציבור במגדל אינפיניטי היא לוותר על תוספת הדירות, ששוויין נאמד בלמעלה מ־300 מיליון שקל.
לפי שעה הודיעה קבוצת חג'ג' כי היא מקפיאה את הבקשה להיתר המורחב. עידו חג'ג' כתב לחברי הקבוצה: "למרות שהוסבר שזו מדיניות חדשה של העירייה ואין מנוס, החליט הוועד להוציא מכתב לעצירת הפרויקט. הנזק יכול להיות כשנה וחצי עיכוב בבנייה".
הממונה על חוק המכר במשרד השיכון עמית גריידי נדרש לחקור את התנהלות קבוצת חג'ג' בפרויקט בעקבות תלונה.
גריידי קבע כי הקבוצה התנהלה בניגוד עניינים מול קבוצת הרכישה, בכל הנוגע לסעיף הקובע כי תוספות הבנייה יהיו בבעלות מארגני הקבוצה בלבד. גריידי מציין כי בהסכמים נקבע כי קבוצת חג'ג' תהיה גם היועץ המלווה, ללא אפשרות החלפה. בנוסף, כיוון שהזכויות הנוספות בפרויקט יהיו בבעלות המארגן, "הדבר מביא לניגוד אינטרסים בין המארגן שמשמש גם כיועץ הקבוצה לבין חברי הקבוצה", כתב גריידי.
מקבוצת חג'ג' נמסר: "אנו פועלים מול הוועדה לבטל כליל את השטח הציבורי או לפדות אותו בכסף, והסיכויים לכך גבוהים. הנציגות מודעת לכך. לעניין הממונה על חוק המכר, הסעיפים שפורטו על ידו כדרך לעמידה מלאה בכללים החדשים בוצעו, ואנו פועלים בתיאום מלא איתו".