$
תשתיות

ארז כהן: "הסכם הגג ברמת גן חשוב – אך הוא לא התשובה לכל הבעיות"

אם הסכם הגג יתממש במלואו, כ-9,000 יחידות דיור יתווספו לרמת גן בעשור הקרוב, יותר ממחציתן ממזרח לכביש 4. איך ייראה העתיד של העיר שהובילה את תנופת ההתחדשות העירונית, חזרה בה ושינתה מדיניות – ומה מקומה של מחיר למשתכן?

דב כהן 09:2407.01.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

רשות מקרקעי ישראל ועיריית רמת גן הודיעו בתחילת השבוע שעבר כי חתמו על הסכם הגג לעשור הקרוב. במסגרת ההסכם צפויות להתווסף לעיר כ-9,000 יחידות דיור חדשות, מהן כ-6,000 ממזרח לכביש 4. המדינה תתקצב את יישום התוכנית בכ-1.4 מיליארד שקל, כאשר כשליש מהם הוקצו לצורך הקמת תשתיות.

 

ההסכם מהווה תוכנית פיתוח תשתיות ובינוי אסטרטגית הן עבור השכונות החדשות במזרח העיר, והן עבור השכונות הוותיקות באמצעות תוכנית התחדשות. כמו כן יושם דגש על חיזוק החיבור בין מזרח העיר הנבנה לשכונות הקיימות, בין היתר על ידי הקמת שלושה גשרים מעל כביש 4 ופיתוח שכונות המזרח.

 

 

 

 

 
במסגרת ההסכם יושקעו כ-200 מיליון שקל בסלילתם של יותר מ-5.5 ק"מ של כבישים ראשיים חדשים; הקמת שני גשרים להולכי רגל, גשר לכלי רכב ושבילי אופנים מעל כביש 4, בהשקעה של כ-60 מיליון שקל. ההסכם כולל גם את שדרוג האגן הירוק של הפארק הלאומי בהשקעה של כ-80 מיליון שקל.
 
רמת גן  רמת גן צילום: גלעד קוולרציק
 
 
גם משולש הבורסה זוכה להתייחסות מיוחדת בהסכם, עם בנייתם הצפויה של שלושה מגדלים בגובה של יותר מ-50 קומות. המגדלים יאופיינו בעירוב שימושים, לרבות דיור לצעירים, חניון משמעותי ומבנה ציבור רחב היקף.

 

לצד שטחי הדיור יש בהסכם כ-900 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר, שהארנונה שיניבו תהווה עוגן הכנסות משמעותי עבור העירייה. בכך תתאפשר, בין השאר, הקמת קרית ביוטק חדשנית בשיתוף בית החולים תל השומר, שיסייע בהפיכת מתחם המזרח לאחד ממתחמי התעסוקה האטרקטיביים והחדשניים בישראל.

 

הסכם למוד לקחים

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל וכיום הבעלים של חברת ז.כ מחקר וסקרים, אומר כי הסכם הגג הרמת גני הוא צעד בכיוון הנכון: "זה לא סוד שרמת גן סובלת מהיעדר תשתיות עירוניות מתאימות לגידול הצפוי באוכלוסייתה בעשור הקרוב. זה מתבטא היטב בעומסי התנועה הכבדים, במחסור במקומות חניה ובמערכת החינוך הכורעת תחת הנטל. גם המאבק הציבורי ביזמי התמ"א והבחירה בכרמל שאמה הכהן לראשות העיר, אחרי שהבטיח לבלום את ההתחדשות העירונית הלא מבוקרת, מדגימים היטב את הצורך של העיר בעזרה מצד המדינה.

 

"לכן, התקציב שיזרום לעיר אם הסכם הגג אכן יתממש עשוי להקל, ולו במעט, את המצוקה התשתיתית הקיימת בה. אם כי חשוב להדגיש שההסכם הוא לא תשובה להכל; מבחינת מערכת החינוך, יידרשו תקציבים נוספים לבניית בתי ספר ומוסדות חינוך לגיל הרך".

 

במעמד ההסכם, חשף שר האוצר, משה כחלון, כי מתוכננת גם הגרלת מחיר למשתכן בעיר, כאשר תינתן עדיפות לבני המקום לרכישת כ-20% מהדירות. "יהיו כאן מחירים סבירים לצעירים במחיר למשתכן. מדובר במאות דירות. אנו נאפשר לילדנו לגור לידנו", אמר כחלון והוסיף כי "הדורות הבאים לא יסלחו למי שיבטל את תוכנית מחיר למשתכן ויעדיף את האינטרסנטים על פני הזוגות הצעירים והילדים שלהם".

 

 

ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן  ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן

 

 

 

על ההסכם עצמו אמר כחלון כי הוא "התשתית של העיר רמת גן לצמוח ולהתפתח בעשורים הקרובים. לרמת גן יש פוטנציאל אדיר להיות עיר מובילה לתושבים שלה ואבן שואבת לעסקים מהארץ ומהעולם".

 

מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון, אמר: ״הסכם הגג עם העיר רמת גן מניב תוספת של 9,000 יח"ד ללב אזורי הביקוש ומצטרף לשורה ארוכה של הסכמי גג שנחתמו בשנים האחרונות. הסכמי הגג בשילוב תוכנית מחיר למשתכן, חוללו מפנה משמעותי בשוק הדיור של ישראל״.

 

ראש העיר רמת גן כרמל שאמה הכהן, אמר בהתייחס לדברים כי ״הסכם הגג מהווה את הבסיס לתוכנית האסטרטגית של העיר לעשור הקרוב. הביקורת על הסכמי הגג וחלק מהכישלונות לא מטרידים אותנו, ראשית כי הפקנו מהם לקחים והסכם גג הוא כמו בניין שעמידתו תלויה לא ביופיו אלא בתכנון היסודות שלו וכל קומותיו לעמוד בעומסים הצפויים לו; אנחנו אכן דאגנו שיסודות ההסכם יידעו לעמוד בכל האתגרים הצפויים.

 

"חתימת הסכם הגג מציבה את רמת גן בעמדת זינוק לעבר מימוש פוטנציאל אדיר ושיתופי פעולה עם הערים השכנות ועם העוגנים שבחומה ובסביבתה, כמו בית החולים שיבא והאוניברסיטאות".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

 

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן