בלעדי לכלכליסט
הוקפא רכוש בשווי מיליונים ליועץ הנשיא החשוד בהלבנת הון
המשטרה הקפיאה עד יולי 2020 דירות, קרנות וביטוחים לזאב דולינסקי, החשוד שהשתמש בקשריו כדי לקדם שיווק תרופות לצהבת באפריקה תמורת טובות הנאה. דולינסקי מושעה מתפקידו בבית הנשיא עד מרץ הבא
המשטרה הקפיאה חסכונות ונדל"ן בשווי כולל של מיליוני שקלים לזאב דולינסקי, יועצו האישי ומקורבו של נשיא המדינה ראובן ריבלין. דולינסקי, הנחשד בשורה של עבירות על טוהר המידות, נמצא כיום בהשעייה. זאת לאחר שלכאורה ניצל את מעמדו ותפקידו כדי לקבל טובות הנאה תמורת קידום עניינים עסקיים של אחרים.
ל"כלכליסט" נודע כי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433 הגישה לפני ימים אחדים הודעה לבית משפט השלום בראשון לציון, בהסכמה עם עורכת דינו של דולינסקי, אילה הוניגמן, שלפיה הרכוש שאותו תפסה המשטרה עם פתיחת החקירה יוחזק אצלה עד לחודש יולי 2020.
- 10 עצורים, בהם שני אישי ציבור, בחשד לעבירות שוחד, מרמה והלבנת הון
- הקשר המפתיע בין קוקאין למשבר האקלים
- כתב אישום על "הונאת קרוסלה": הלבין הון באמצעות עסקאות למכירת זהב בחצי מיליארד שקל
בין היתר, תפסה המשטרה את הזכויות בדירה שרשומה על שמו של דולינסקי במעלה אדומים וזכויות בדירה נוספת בת 4 חדרים שרשומה על שם אשתו בטי בירושלים. עוד תפסה המשטרה פוליסות ביטוח מנהלים, קרן פנסיה, קרן השתלמות וקופת גמל של דולינסקי בהיקף כולל של כמיליון שקל. כמו כן נתפסו כמה טלפונים סלולריים ומסמכים.
דולינסקי נחקר בחודש יולי האחרון באזהרה ביאח"ה במשך יומיים שלאחריהם שוחרר למעצר בית של חמישה ימים והורחק לשבועיים מבית הנשיא. המשטרה ייחסה לו את מה שהגדירה אז כ"עבירות מתחום טוהר המידות". במקביל היא העבירה לבית הנשיא דו"ח ממנו עלה, כי נפתחה נגד דולינסקי חקירה בחשד לעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים.
הנשיא אינו קשור לפרשה
החשדות מתייחסים לעבודות ייעוץ שביצע דולינסקי עבור חברה ישראלית המשווקת תרופות באפריקה ולרווחים שלכאורה גרף ממנה. המשטרה חושדת כי דולינסקי ניצל את מעמדו, תוארו וקשריו כדי לסייע לחברה שפיתחה תרופה נגד מחלת הצהבת, לשווק ולמכור אותה בכמה ממדינות אפריקה. תמורת עבודה זו קיבל דולינסקי שכר, שהמשטרה ראתה בו טובת הנאה. המשטרה הבהירה אז כי הנשיא אינו קשור לפרשה, אלא כי זו "נוגעת לחשוד עצמו".
לדברי גורם הבקיא בפרטי החקירה, שמלווה על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, "על פי החשד, דולינסקי קיבל תגמול על פי הצלחתו לפתוח לחברה דלתות ולקדם את עסקיה בחו"ל, והוא עשה זאת תוך כדי ניצול קשריו ותפקידו כיועצו ומקורבו של ריבלין". דולינסקי, מנגד, טען בחקירתו כי לא עבר שום עבירה, פעל כחוק וכי דיווח על כל ההכנסות שקיבל לרשויות המס.
דולינסקי (55) מירושלים, הוא איש ליכוד ותיק, המלווה את ריבלין מזה כשני עשורים כיועץ פוליטי ואיש אמון, עוד מתקופתו של ריבלין כחבר כנסת ויו"ר הכנסת. ככל הנראה, בתקופה זו החל דולינסקי, על פי החשד, בפעילות העסקית שהביאה אותו לבסוף לחדר החקירות.
כאשר ריבלין מונה לנשיא המדינה הוא הביא עמו כמה מאנשיו הקרובים ביותר המהווים את הכוורת המצומצמת שלו, דולינסקי ביניהם. ביולי 2014 מונה דולינסקי כיועץ אישי לנשיא במשרת אמון לפי חוזה מיוחד בבית הנשיא, ונחשב לאחד הגורמים המקורבים לריבלין. אשתו של דולינסקי גם היא פעילת ליכוד, שעבדה בעבר עם שרים במפלגה, והתמודדה בבחירות המקדימות בליכוד במחוז ירושלים.
דולינסקי, שהורחק מבית הנשיא עם תחילת החקירה, הושעה לאחר מכן עוד פעמיים באופן זמני ובהסכמתו לתקופות קצרות, "כדי למנוע אי נעימות לנשיא המדינה", עד שבחודש ספטמבר החליט מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי להשעות אותו למשך חצי שנה. זאת לאחר שבבית הנשיא קיבלו לידיהם חוות דעת מהיועץ המשפטי לממשלה לגבי החקירה נגד דולינסקי, שלפיה "מחומר הראיות שנאסף באותו שלב עולה כי יש נגדו חשדות משמעותיים לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, הפרת אמונים, שיבוש הליכי משפט ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון בהיקף משמעותי" - עבירות שיש עמן קלון. עוד נכתב בחוות הדעת כי "החשד הוא שעבירות אלה נעשו במסגרת עבודתו הציבורית, תוך ניצול הקשרים הנובעים ממעמדו ומתפקידו".
"משוכנע בחפותו"
טובי כתב לדולינסקי במכתב ההשעייה כי בין היתר נלקחו בחשבון תפקידו הבכיר לצדו של ריבלין, אפשרות הפגיעה החמורה בתדמית בית הנשיא והצורך לשמר את אמון הציבור בו.
דולינסקי ניסה להיאבק נגד ההחלטה להשעותו בבית הדין לעבודה, ובעקבות זאת נערך לו שימוע בעל פה בפני ראשת אגף משאבי אנוש בבית הנשיא, ששמעה את טיעוניו ובסיום הותירה את השעייתו על כנה - עד לחודש מרץ 2020. מאז דולינסקי יושב בבית, וממתין לסיום החקירה בעניינו.
עורכת דינו של דולינסקי אילה הוניגמן מסרה בתגובה: "זאב דולינסקי מכחיש את החשדות נגדו, משוכנע בחפותו, ויוכיח זאת בהמשך ההליך".