"הקמת הממשלה והבחירות בארה"ב ייתנו את הטון ב־2020"
התחזית של מזרחי טפחות לשנה הבאה: שקל חזק וריבית נמוכה, וגם התמתנות בתנודתיות בעולם לאור הניצחון של בוריס ג'ונסון בבריטניה והרגיעה ביחסים בין סין לארה"ב; ההמלצה: אג"ח ממשלתיות במח"מ בינוני
"שוקי המניות ימשיכו לעלות ב־2020, אבל בצורה מדודה ומתונה בהשוואה לשנים האחרונות; לבחירות בארה"ב וליחסי ארה"ב עם סין ואירופה תהיה השפעה ניכרת על הסנטימנט; בארץ תשומת הלב צריכה להינתן להקמת הממשלה ולתקציב, אם כי השקל יישאר חזק והריבית תהיה נמוכה" — אלה עיקרי התחזית של בנק מזרחי טפחות לשנה הבאה.
- נעילה חיובית בוול סטריט לאחר הריבית: צ'ילדרנס פלייס התרסקה ב-23%
- רצף ההורדות נגמר: הפד הותיר את הריבית בשיעור של 1.75%
- בנק ישראל שוב רוכש מט"ח - בפעם הרביעית מאז החלטת הריבית האחרונה
להערכת מחלקת המחקר של הבנק שהכינה את התחזית, בראשות הכלכלן הראשי רונן מנחם, מסתמנת ירידה בתנודתיות בכל הנוגע לזירה העולמית. זאת, בין היתר, הודות לניצחון של בוריס ג'ונסון בבחירות בבריטניה, שמסמן אופק ברור ליציאתה מהאיחוד האירופי ולסיום משבר הברקזיט. בנוסף הבנק צופה כי גובה הלהבות של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין יקטן. עם זאת, התנודתיות צפויה לגבור לקראת אמצע 2020, "ככל שיתקרבו הבחירות לנשיאות ארה"ב, שייערכו בנובמבר", ציינו בבנק.
בנוגע לשוק המקומי, במזרחי טפחות סבורים כי "בהיעדר אינפלציה של ממש, בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי. השאלה הגדולה היא מתי תקום ממשלה חדשה. בכל מקרה, תקציב המדינה לא יאושר לפני 2021, כך שב־2020 לא צפויה הטלת מסים חדשים למימון הגירעון".
ביחס לשוק המניות המקומי עולים רגשות מעורבים: "מצבו הטוב של המשק והריבית הנמוכה יוסיפו לתמוך בעליות. הגז שיחל לזרום ממאגר לווייתן יתמוך בכך. אולם, סימני השאלה בנוגע לממשלה ולתקציב המדינה, יחד עם הרגישות לנעשה בשווקים בחו"ל, מצריכים זהירות. לנוכח ייסוף השקל הצפוי, תיווצר עדיפות לחברות עם חשיפה נמוכה ליצוא, למעט חברות הטכנולוגיה העילית, שרגישותן לשער החליפין נמוכה יחסית". ענפי ההשקעה המומלצים של מזרחי טפחות ל־2020 הם אנרגיה מתחדשת, בנקים, נדל"ן מניב וקמעונאות. מגזרים אלה הובילו את העליות בשנים האחרונות. כך, מדד הנדל"ן רשם את הזינוק הגבוה ביותר בבורסה ב־2019, כשעלה מתחילת השנה ב־71%.
מניות חברות האנרגיה המתחדשת כוללות, בין היתר, את אנלייט ואנרג'יקס. בבנק מעריכים כי הן "ימשיכו ליהנות מצמיחה אגרסיבית בצבר הפרויקטים, מעלייה בהכנסות וברווחיות, וזאת לצד ירידה של עלויות הציוד והמימון".
בגזרת הבנקים אומרים במזרחי טפחות: "בהיעדר הרעה כלכלית של ממש תימשך המגמה החיובית של השנים האחרונות. תיק האשראי יוסיף לצמוח, היעילות התפעולית תשתפר ומספר המשרות יקטן. כל אלה יפצו על הריבית הנמוכה והקושי לחזור על הרווחים הגדולים שהופקו השנה מתיקי הנוסטרו".
בענף הקמעונאות חוזה מחלקת המחקר התמתנות בתחרות. זו "תתמוך ברווחיות של רשתות המזון המובילות, במקביל לשיפורים טכנולוגיים בתחום המסחר המקוון. רפורמת סימון המוצרים תקזז חלק מההשפעות האלה", הוסיפו.
הנדל"ן המניב ימשיך ליהנות מעלויות מימון נמוכות ומצמיחת המשק, אם כי לאור המחירים הגבוהים של המניות "יש לנקוט משנה זהירות וסלקטיביות בבחירתן".
בשוק החוב ממליץ הבנק על אג"ח ממשלתיות במח"מ בינוני. האפיק השקלי צפוי להפגין ביצועי יתר ביחס לצמוד המדד. בנוגע לאג"ח קונצרניות הבנק מצדד במיקוד באיגרות בדירוג גבוה.
השקעה בשוק המניות בארה"ב לא מעוררת התלהבות בבנק, שגורס שהוא מצוי ברמות שיא. כלכלני הבנק ממליצים על חשיפה ניטרלית לשוק זה, תוך הקצאה מאוזנת בין ענפים שנוטים למחזוריות, כמו טכנולוגיה ותעשייה, לבין ענפים דפנסיביים כמו תשתיות, תקשורת ובריאות.
מזרחי טפחות ממליץ על חשיפה ניטרלית גם בשווקים המתעוררים, שלהם יש פוטנציאל גבוה לעליות, אבל רגישותם לעימותי סחר גלובליים הופכת אותם לתנודתיים יחסית. בבנק מציינים את שוק החוב בשווקים אלה כאפיק השקעה מעניין.