$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

מדוע בחרו הבריטים בג'ונסון ומה הוא הסתיר מהם

הבריטים מאסו באי הוודאות סביב עזיבת האיחוד האירופי וגם באנטישמיות שנדפה מקורבין - ובחרו במנהיג המפלגה השמרנית ובכך בברקזיט בכל מחיר. אך תהליך ההיפרדות מהאיחוד הוא ארוך ורצוף אתגרים, חרף התמונה הוורודה שמנסה לצייר ראש הממשלה בוריס ג'ונסון

תמר טוניק 13:5413.12.19

ציבור הבוחרים הכריע ובריטניה הולכת לברקזיט. נצחונו הסוחף של בוריס ג'ונסון מנהיג המפלגה השמרנית בבחירות הכלליות שהתקיימו אתמול מסמל את תחילתו של עידן חדש עבור הממלכה ועבור האיחוד האירופי כולו. אי-הוודאות, אותו צירוף מילים שנשחק עד דק בבריטניה, באירופה ובכל פינה אחרת בעולם שהתעניינה בברקזיט - מפנה את מקומה לעובדה ברורה ומוגמרת. האלטרנטיבה, ממשלה בראשותו של ג'רמי קורבין מנהיג מפלגת הלייבור, לא קסמה לבריטים, בלשון המעטה, ואפילו במעוזי הלייבור ההיסטוריים, מחוזות הכורים והפועלים בצפון אנגליה, קולות הבוחרים הלכו לשמרנים.

 

 

החיים תחת אי-ודאות ובצלו של קרקס פוליטי מתמשך עשו את שלהם, והבריטים תמכו במנהיג שידע להגדיר מה בדיוק הוא רוצה – ברקזיט בכל מחיר. יותר מאשר סירחון האנטישמיות שנדף מקורבין, הם הוטרדו מהגמגמנות שלו. זאת משום שעד לרגע האחרון לא היה ברור אם קורבין הוא בעד או נגד ברקזיט – הנושא המרכזי שעמד על הפרק במערכת הבחירות. אחרי שלוש שנים וחצי של בריחת משקיעים, זינוק במחירי הדיור, שחיקת הפאונד ונבואות כלכליות קודרות, האזרחים המותשים נתנו את קולם לג'ונסון. אמנם טראמפ הבריטי, אבל בהינתן החלופה, הרע במיעוטו.

 

עמיתו האמריקאי מיהר לצייץ דברי ברכה. "בריטניה וארה"ב יוכלו כעת לגבש הסכם סחר אדיר", הכריז הנשיא טראמפ. "ההסכם הזה יוכל להיות גדול ומשתלם יותר מכל הסכם שאפשר היה להשיג עם האיחוד האירופי". כרגיל, לא בטוח שיש אמת בדבריו. הניצחון של ג'ונסון סולל אמנם את הדרך לפרישה בריטית מהאיחוד האירופי בתאריך הרשמי שנקבע לכך, 31.1.2020, אך אם הבריטים חיפשו ודאות, הם יבינו בקרוב מאוד שצפויות עוד מהמורות בדרך לקראת יציאתם לדרך חדשה.

בוריס ג'ונסון בוריס ג'ונסון צילום: גטי אימג'ס

 

 

הלכה למעשה, הסכם הברקזיט של ג'ונסון, שאותו הוא צפוי להעביר בפרלמנט בשבועות הקרובים, הוא רק השלב הראשון בתהליך שעשוי להימשך שנים. את המוקש הזה ג'ונסון היטיב להסוות במהלך קמפיין הבחירות שהתקיים תחת הסלוגן הנחרץ "Get Brexit Done". העובדות המורכבות הנוגעות להתנהלות מול האיחוד האירופי וגיבוש הסכמי סחר עתידיים לאחר הפרישה טואטאו מתחת לשטיח, בגדר ניואנסים שג'ונסון העדיף לא להתעסק אתם מול ציבור הבוחרים. עתה, כשזכה באמונם, ג'ונסון חותר לגבש הסכם סחר חדש מול אירופה במהלך תקופת מעבר שתימשך 11 חודשים. זאת למרות שמדובר בתהליך שנדרשים לו בדרך כלל שנים.

 

לאחר שהסכם הברקזיט יאושרר על ידי הפרלמנט, בריטניה תפתח במשא ומתן מול האיחוד האירופי שייסוב סביב סוגיות הרות גורל כמו זכויות עובדים, תחרות ומשבר האקלים, העומדות בבסיסם של יחסי סחר. בריטניה תצטרך להחליט האם לקבל על עצמה את הנורמות של האיחוד האירופי בנושאים הללו, או לגבש מערכת שיקולים עצמאית שבבסיסה השאיפה להפוך לכוח כלכלי הממוקד ביחסי סחר גלובליים רחבים יותר.

 

ב-31 בינואר, הדיפלומטים הבריטים יפנו את משרדיהם בבריסל והמחוקקים הבריטים יפרשו מהפרלמנט האירופי. וכך, אחרי שנים ארוכות שבמהלכן הם אכלסו את חדרי הלב של הכלכלה האירופית ונמנו עם מקבלי ההחלטות שלה, הם יעמדו מחוץ לדלת, אבל בתקווה להמשיך ולהחזיק בעמדת השפעה. אם בריטניה שואפת לקבל טובות הנאה מהאירופים, בעיקר בדמות הסכמים של אפס מכסים, היא תצטרך להמשיך ולציית לחוקים ולתקנות של האיחוד. לשם המחשה, הסכם סחר עצום עם ארה"ב, כמו זה שטראמפ צייץ עליו, עשוי להתגלות כבעייתי, משום שהרבה מאוד מהתוצרת החקלאית האמריקאית, כמו עופות מהונדסים גנטית למשל, לא עומדים בסטנדרטים של האיחוד האירופי. אם אלה ייכנסו לבריטניה, האיחוד ידרוש בדיקות מחמירות בגבולות על יצוא בריטי, כדי לדאוג לכך שהתוצרת האמריקאית לא תחלחל לתחומו. ולא רק תוצרת חקלאית עומדת כאן על הפרק. הידוק היחסים עם ארה"ב פירושו החלשתם מול בנות ברית אירופיות ותיקות, זאת בהינתן המדיניות הבעייתית של ארה"ב בנושאי איראן וסין.

 

וכך, אחרי שקיבל מתנת כריסמס מוקדמת עטופה בסרט גדול ואדום בדמות כל אותם תומכי לייבור שערקו למחנה שלו, ג'ונסון מתחיל את מסעו האמיתי. המסע לגיבוש זהותה החדשה של בריטניה, בין אם בכסות של נוצות אירופיות, או בלעדיהן.

x