תוצאות בבריטניה: ניצחון ענק לג'ונסון והשמרנים, קורבין יפרוש; הפאונד מזנק מול הדולר
תבוסה קשה ללייבור ולג'רמי קורבין הפרו-פלסטיני: השמרנים מחצו את הלייבור בבחירות 203-364. היו"ר קורבין הודיע: "לא אנהיג את המפלגה בבחירות עתידיות". ג'ונסון יוכל לאשר את הסכם הברקזיט ולהוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי, טראמפ בירך
בריטניה התעוררה הבוקר (יום ו') להיסטוריה פוליטית, אחרי שהמפלגה השמרנית בראשות בוריס ג'ונסון עלתה על כל הציפיות ומחצה את הלייבור של ג'רמי קורבין בבחירות הכלליות. עם זרימת תוצאות האמת הלילה התמוטטו בזה אחר זה מעוזים אדומים שבהם החזיקה הלייבור במשך עשרות שנים, וכעת, כשכמעט כל הקולות נספרו, כבר ברור שלשמרנים יהיו לפחות 364 מושבים בפרלמנט, הרבה יותר מרף 326 המושבים שהיה דרוש להם לרוב מוחלט. הלייבור צנחו מ-262 ל-203, והיו"ר קורבין, מבקר חריף של ישראל ומי שהדאיג מאוד את היהודים בבריטניה, הודיע שיפרוש.
אחרי הניצחון של ג'ונסון, הפאונד עולה ב-2.5% ל-1.35 דולרים. מול היורו קופץ המטבע הבריטי ב-2%. הפאונד עולה גם מול השקל - בשיעור של 2.4% לרמה של 4.67 שקלים.
- הבחירות בבריטניה: ג'ונסון והשמרנים בדרך לניצחון גדול
- הבריטים יכריעו היום בשאלה הגורלית: ברקזיט או לא ברקזיט
- הבחירות בבריטניה כבר משפיעות על שוק הנדל"ן בתל אביב
מוקדם יותר פורסם ב"סקיי ניוז", כי התחזית המעודכנת צופה לשמרנים הישג של בין 363 ל-369 מושבים, בעוד הלייבור בראשות ג'רמי קורבין, מבקר חריף של ישראל, צונחת למספר מושבים שנע בין 193 ל-199. לפי התחזית של BBC, השמרנים יזכו ל-362 מושבים והלייבור ל-199. כך או כך, עבור השמרנים, שבבחירות הקודמות השיגו 317 מושבים, מדובר בהישג הגדול ביותר מאז הניצחון של מפלגתם בראשות מרגרט תאצ'ר ב-1987. ללייבור, שלפני שנתיים גרפה 262 מושבים, זו התוצאה הגרועה ביותר זה יותר מ-80 שנה.
לפנות בוקר התבשר ג'ונסון כי לא רק שמפלגתו צועדת בדרך לניצחון גדול בראשותו, הוא גם רשם ניצחון אישי במחוז הבחירה שלו בלונדון, על יריבו המקומי מהלייבור עלי מילאני. בימים שלפני הבחירות חששו השמרנים כי ג'ונסון יפסיד את המושב שלו בבית הנבחרים למילאני, אך בסופו של דבר ראש הממשלה לא רק ניצח במחוז, אלא אף הגדיל בו את כוחו בקצת יותר מאחוז.
עם הגיעו למטה ספירת הקולות במחוז אמר ג'ונסון כי נראה שהשמרנים קיבלו "מנדט עוצמתי לגמור עם הברקזיט, לאחד את המדינה הזו ולהצעיד אותה קדימה". הוא הודה לתומכיו ואמר כי נראה שהיו אלה בחירות "היסטוריות". שעות ספורות לפני כן, בהודעת אי-מייל ששלח לחברי מפלגתו, כתב ג'ונסון: "אני מקווה שאתם נהנים הלילה מחגיגה. לא היינו יכולים לעשות את זה בלעדיכם".
הלם בלייבור: "מכה אנושה"
מנהיג הלייבור קורבין הודה לפנות בוקר כי התוצאות "מאכזבות", והבטיח שלא יתמודד בעתיד כיו"ר המפלגה: "אני רוצה להבהיר שלא אנהיג את המפלגה בשום מערכת בחירות עתידית", אמר קורבין, אך ציין כי ימשיך להוביל אותה בשלב זה ויקדם "תהליך של הרהור" שבו ייבחנו הגורמים להפסד והמדיניות של המפלגה, "כדי להוביל אותנו קדימה", כדבריו. בשעות שלפני הודעתו קראו רבים בלייבור לקורבין לפרוש. שר המסחר בממשלת הצללים של הלייבור, בארי גרדינר, אמר שהתוצאות הן "מכה אנושה" למפלגה.
הניצחון הגדול הצפוי לשמרנים מתוק במיוחד: בימים האחרונים הצביעו הסקרים על צמצום הפער בינם לבין הלייבור, ובמפלגתו של ג'ונסון עלה החשש שדווקא אחרי שבועות של תחזיות אופטימיות המפלגה מאבדת מומנטום ולא תצליח לחצות את רף 326 המושבים, הרף שייתן לה רוב מוחלט בבית הנבחרים ויאפשר לה להעביר את הסכם הברקזיט בקלות.
לפי המדגם הלילה, גם המפלגה הלאומית הסקוטית זכתה להישג מרשים בבחירות, כשהגדילה את כוחה ב-20 מושבים, ל-55. לפי ההערכות, המפלגה ניצחה כמעט בכל המחוזות בסקוטלנד, ובעקבות התוצאות מיהרה מנהיגתה ניקולה סטרג'ון לקרוא לערוך משאל עם חדש על עצמאות סקוטלנד. לדבריה ההישג של המפלגה מראה שהבוחרים בסקוטלנד רוצים בכך.
הליברל-דמוקרטים, המתנגדים לברקזיט, הצליחו לגדול במושב אחד בלבד ומגיעים ככל הנראה ל-13 מושבים. למנהיגתם ג'ו סווינסון זה היה לילה עגום, והיא הפסידה את המושב שלה. הירוקים שמרו על המושב הבודד שלהם, ומפלגת הברקזיט של נייג'ל פרג' לא זכתה בשום מושב.
מיד עם פרסום המדגמים, בחצות שעון ישראל, זינק הפאונד הבריטי בכ-2.5%, כשערכו מול הדולר האמריקני מגיע ל-1.35 – הערך הגבוה זה כשנה וחצי. מדובר בעלייה הגבוהה ביותר של הפאונד ביום אחד מאז ינואר 2017.
"התוצאות הללו יעניקו לשווקים את משאלתם העליונה: בהירות", הסביר הכלכלן דין טרנר. גורמים דיפלומטיים שונים באיחוד האירופי בירכו אף הם על "הבהירות" שמגיעה בעקבות ניצחונם הסוחף של השמרנים. ברכות נשמעו גם מהצד השני של האוקיינוס האטלנטי, בדף הטוויטר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "זה נראה כמו ניצחון גדול לבוריס בבריטניה!", צייץ הבוקר הנשיא.
לגמור את הברקזיט
לאורך הקמפיין קרא ג'ונסון לבריטים להצביע לו כדי "לגמור את הברקזיט" – לשים סוף לסאגה שמשתקת את הפוליטיקה הבריטית ומפריעה לכלכלת בריטניה כבר שלוש וחצי שנים. אולם חשוב להבהיר: גם אם כעת יצליח ג'ונסון להעביר את ההסכם בפרלמנט ויוציא את בריטניה מהאיחוד בתאריך היעד – 31 בינואר – תהיה זו רק ראשיתו של תהליך בן חודשים או שנים של משא ומתן על יחסי הסחר העתידיים בין בריטניה לאיחוד.
כך או כך, הרעיון של השלמת הפרישה עצמה הצליח כנראה לפתות אל המפלגה השמרנית מצביעים רבים שמאסו בתסבוכת הברקזיט ורוצים להשאיר את חלקה העיקרי מאחוריהם. בשבועות האחרונים הסתמן כי מצביעים רבים נכונים לזנוח נאמנות ארוכת שנים למפלגה זו או אחרת כדי לבחור בדרך שלדעתם היא הנכונה בכל הקשור לברקזיט.
במהלך יום הבחירות דווח על תורים ארוכים באופן חריג בקלפיות, בין השאר בלונדון ובקיימברידג'. "עמוס כאן פי 20 מאשר בבחירות של 2017", סיפרו בקלפי אחת באזור הבירה. דליה לויד, שהצביעה בלונדון, העידה: "אלה התורים הארוכים ביותר שראיתי בעשר שנות הצבעה במדינה הזאת. גם אנשי ועדת הבחירות במחוז הבחירה שלי אמרו את זה".
ערב הבחירות היה בבריטניה חשש משיעור הצבעה נמוך, לא רק משום שזו הפעם השלישית בארבע שנים שהבריטים נקראים להצביע בבחירות הכלליות, אלא גם בגלל מזג האוויר: זו הפעם הראשונה זה כמעט 100 שנה שהבחירות בבריטניה נערכות בדצמבר, ובאזורים רבים בממלכה מתמודדים עם גשם כבד ורוחות עזות.
החומה האדומה נפלה כמו דומינו
בבריטניה העריכו בשבעות האחרונים כי המפתח של ג'ונסון לניצחון הוא להפיל את "החומה האדומה" של מחוזות שבהם מחזיקה הלייבור כבר שנים בצפון אנגליה ובמרכזה. "החומה האדומה לא התנודדה, היא הוחרבה", כתבה הלילה פרשנית "סקי ניוז" בת' ריגבי, וציינה כי מעוזי הלייבור "נופלים כמו דומינו".
ב"סקיי ניוז" הסבירו כי האסטרטגיה של הלייבור הייתה לנסות להשיג קולות גם במחוזות של תומכי ברקזיט וגם במחוזות של מתנגדי ברקזיט כמו בערים הגדולות, ולכן קורבין נמנע מהכרזה על תמיכה או התנגדות ברורה לפרישה מהאיחוד האירופי. "האסטרטגיה הזו נכשלה לחלוטין", אמרו ברשת החדשות הבריטית.
עדות נוספת לכך הגיעה הלילה עם תחילת זרימת תוצאות האמת. באזורים מסוימים שבהם ניצחה בעבר הלייבור בקלות, ניצחו הפעם מועמדים של השמרנים. כך, למשל, במחוז הבחירה בליית' וואלי שבצפון-מזרח אנגליה ניצחו השמרנים בפעם הראשונה מאז הקמת מחוז הבחירה ב-1950. מדובר באזור היסטורי של עובדי מכרות, ובמשאל העם ב-2016 תמכו המצביעים שם בברקזיט.
בגרדיאן ציינו כי נראה שמחוז הבחירה סדג'פילד, גם הוא בצפון-מזרח אנגליה, צפוי לעבור לראשונה זה 100 שנה לידי השמרנים. לפי העיתון הבריטי, גם מחוז בחירה סמוך, בישוף אוקלנד, צפוי לעבור לידי השמרנים, בפעם הראשונה בכל 134 שנות קיומו.
ה"ידיד" של חיזבאללה וחמאס
לקראת הבחירות קיבלו השמרנים עזרה מ"מפלגת הברקזיט" של נייג'ל פרג', התומכת בפרישת בריטניה מהאיחוד האירופי. ברגע האחרון החליט פרג' שאנשי מפלגתו לא יתמודדו ב-317 מחוזות הבחירה שבמושביהם החזיקו השמרנים לפני הבחירות אתמול, כדי למנוע פיצול של קולות התומכים בברקזיט. הלילה טען פרג' כי מפלגתו, שלפי המדגם לא קיבלה שום מושב בפרלמנט, "עזרה רבות" לניצחון השמרנים. "זה הרבה יותר טוב מקורבין המרקסיסט", צייץ פרג' בטוויטר.
למפלגת הלייבור, מנגד, ציפתה מלחמה על קולותיהם של מתנגדי הברקזיט מול המפלגה הליברל-דמוקרטית, הירוקים ומפלגות מוויילס ומסקוטלנד. הלייבור של קורבין ניסתה לאורך הקמפיין שלה להתמקד לא רק בברקזיט, אלא גם בנושאי פנים כמו שירותי הבריאות ומתן אספקה של אינטרנט חינם לכולם – שניהם בעזרת גביית מסים גבוהים יותר מבעלי הכנסה גבוהה. במסגרת המצע הכלכלי שלה – השמאלני ביותר שהציגה זה עשרות שנים – היא הציעה להלאים מחדש שירותים ציבוריים.
ערב הבחירות אמר קורבין שהשמרנים הם מפלגה של "מיליארדרים", בשעה שהלייבור מייצגת את רוב העם. "אתם יכולים לבחור בייאוש ובחוסר הכנות של הממשלה הזאת, או להצביע ללייבור כדי לקבל ממשלה שתוכל להעניק תקווה לעתיד", אמר קורבין בסיום הקמפיין. ראש הממשלה ג'ונסון הזהיר כי קואליציה בראשות קורבין תהיה "סיוט".
התרחיש של הפיכת קורבין לראש הממשלה עורר דאגה גדולה בקרב בכירים בקהילה היהודית בבריטניה. קורבין נחשב למבקר חריף של ישראל ולפרו-פלסטיני מובהק. בעבר כינה את חמאס וחיזבאללה "ידידיי" והשתתף באירועים שבהם הועלו על נס מחבלים. הוא מואשם שלא עשה די כדי למגר את האנטישמיות שהתפשטה במפלגת הלייבור, והחודש קרא הרב הראשי של בריטניה – בצעד חריג – שלא להצביע לו, בטענה שהוא אינו כשיר לתפקיד.