כך תשיבו על שאלת ציפיות השכר בראיון עבודה
האם לגלות כמה כסף אתם מרוויחים במשרה הנוכחית ואיזו תשובה תיתן לכם ייתרון במשא ומתן על המשכורת העתידית שלכם
- מה ילדים שאלו בסוף ראיון עבודה - ומה כדאי לכם לשאול. צפו
- האנשים שלא ידעתם שבגללם לא התקבלתם לעבודה
- פוטרתם? כך תתמודדו עם זה בראיונות העבודה הבאים
עם זאת, זו שאלה שנשאלת בהרבה מאוד ראיונות עבודה מכמה סיבות. ראשית, זה רק הגיוני שמעסיקים יבקשו לשאול את השאלה הזאת - המטרה שלהם היא לצמצם עלויות במהלך החיפוש אחר אנשים מוכשרים. כמו כן, מעסיקים רוצים לדעת אם ציפיות השכר שלכם ריאליות עבורם. לכן, סביר מאוד שתמצאו את עצמכם בסיטואציה בה אתם מדברים עם מעסיק שמעוניין לדעת כמה כסף תרצו תמורת ביצוע העבודה. אם זה המקרה, מה אתם צריכים לעשות? באתר inc.com פרסמו כמה טקטיקות שיעניקו לכם יתרון מבלי שתהרסו את סיכוייכם להתקבל לעבודה:
1. גלו להם את משכורתכם הנוכחית
בעוד שגישה זו היא לא מאוד מומלצת, התשובה הקלה ביותר שתוכלו לתת כשמישהו שואל אתכם כמה תרצו להרוויח היא לספר לו מה רמת השכר העכשווית שלכם. אחר כך מסגרו את תשובתכם כך שתאמרו להם שאתם מעוניינים להרוויח יותר, בשביל לעשות שינוי אמיתי. אל תשכחו לכלול בונוסים, ואופציות למיניהן (אם יש) כשאתם נותנים את התשובה. במקרה כזה אתם נותנים במעסיק אמון מלא שיעשה עמכם חסד. בכל מקרה, אתם לא חייבים לקחת את העבודה אם מציעים לכם משכורת נמוכה מזאת הנוכחית.
2. נקבו במספר
אפשרות נוספת תהיה לקחת את המשכורת הנוכחית שלכם, ולהוסיף לה תוספת הגיונית, כמו למשל 25% יותר. אין שום בושה לומר שאתם רוצים להרוויח 12.5 אלף שקל בחודש למשל. כשתעשו את זה תגיעו למספר שיספק אתכם וייתן לכם מוטיבציה להחליף עבודה עבורו. כך קרה במשך דורות שלמים - עובדים התמקחו על השכר שלהם. הסיכון כאן הוא האפשרות להציב רף נמוך ממה שהחברה הייתה מוכנה לשלם עבור המשרה הזאת.
3. עשו חקר שוק
פעם אנשים הגיעו לעבודה חדשה עם הציפייה הבסיסית ביותר - הרצון להרוויח יותר כסף. זה בגלל שהייתה אי-סימטריה במידע: רק החברות ידעו כמה אנשים במשרה מסוימת הרוויחו. כמו רכישת רכב. זה היה תמיד משא ומתן למטה מהמחיר המבוקש, כאשר רק המוכר ידע כמה הוא שילם על הרכב. היום המצב הפוך לגמרי. בבדיקה זריזה באינטרנט תוכלו לחפש כל מידע שתרצו על כל רכב שתרצו ולמצוא בדיוק כמה הסוחר שילם. נכנסנו לעידן של סימטריה במידע.
ובכן, מסתבר שזה נכון גם למשכורות. בעזרת אתרים כמו Glassdoor או כלי השוואת שכר של AllJobs תוכלו עכשיו לדעת מהו השכר החציוני של אדם במשרה שלכם באיזור מגוריכם. על ידי קצת מחקר תוכלו לענות על השאלה במהלך הראיון כך: "ביררתי קצת לגבי השכר של משרה כמו זאת ולפי הבנתי השכר החציוני הוא 12.5 אלף שקל בחודש". זאת דרך מעולה לשנות את כיוון הראיון מאישי לכזה שמבוסס על מידע וחקר שוק. למעשה, החברה המגייסת עשתה וודאי גם היא בדיוק את אותם שיעורי בית בכדי לקבוע את טווח השכר של המשרה.
4. שוק פלוס
אופציה רביעית היא לסמוך על כך שהחברה תהיה מוכה לשלם יותר מהשכר החציוני בכדי למשוך אליה טאלנטים. בעוד כמה חברות מכוונות לחציון (בערך לממוצע בשוק שלהם) כאשר הן מגדירות את פילוסופיית התשלום שלהן, אחרות יסכימו ללכת אפילו גבוה מכך, אולי 25% יותר גבוה. זה אומר שאם בתשובתכם לשאלה תשתמשו בשכר החציוני - אתם עלולים לשים את עצמכם בעמדה נחותה.
תוכלו לעקוף את הבעתיות שבזה אם תענו לשאלה כך: "אני יודע/ת שאתם מעוניינים לשלם את מחיר השוק אם אני מתאים לתפקיד אבל הציפייה שלי היא להרוויח מעל לממוצע בשוק בהסתמך על הכישורים והניסיון שלי". אם אתם מעוניינים גם לסכן את ההפרש שתוכלו להרוויח מעל שווי המשרה שלכם בשוק, ולקבל בונוס על - ביצועים יהיה לכם סיכוי אמיתי להתקבל לעבודה.
בצורה כזאת שיניתם את הדינמיקה של השיחה, והראיתם שאתם יודעים מהו השכר החציוני ושאתם מקווים להרוויח סכום גבוה ממנו. אחר כך נותר רק לקוות שהחברה תחזור אליכם עם הצעה שתפתיע אתכם לטובה.
לסיכום, בראיון העבודה הבא שלכם אם תתקלו בשאלה "כמה כסף אתם רוצים לעשות" או "איזה משכורת תרצו להרוויח" ישתלם לכם מאוד לעשות עבודת מחקר קצרה בכדי לדעת מה העבודה שלכם שווה וכמה שווה לכם לבקש תמורתה. אם לא, אתם יכולים למצוא את עצמכם מסתכנים בכך שתהיו שקופים מדי, וכל שיישאר לכם הוא לקוות שהמעסיק הבא שלכם יהיה נדיב מספיק בשביל לשלם לכם שכר הוגן.