דעה
הלוואה בתנאי חבר כנסת
חברי הכנסת מציעים לפרוס את חובותיהם עד לבחירות לכנסת ה־24 - ולאפשר להם לקבל מימון בחירות מוגדל לבחירות הקרובות. כיום, במשכן פועלים להגדיל את יחידת מימון הבחירות לכל ח"כ ב־50%, לכ־2.1 מיליון שקל
אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, חברי הכנסת יגררו את ישראל לבחירות שלישיות בתוך 10 חודשים. אלה צפויות להיערך בסוף פברואר. בחירות עולות הרבה כסף. לא רק למשק, שמאבד ימי עבודה ולכוד בפלונטר פוליטי משתק, אלא גם למפלגות ולחברי הכנסת, שצריכים לשלם על קמפייני בחירות. כפי שנחשף השבוע בכלכליסט, שתי מערכות הבחירות האחרונות הכניסו את המפלגות לחובות של 180 מיליון שקלים לכנסת. כשאזרח מהשורה נקלע לחוב, הוא צריך למצוא דרכים להיחלץ ממנו בכוחות עצמו. וחבר כנסת? לו יש את הקופה הציבורית.
- המפלגות רוצות לדחות את פירעון ההלוואות שנטלו
- אחרי הבחירות: המפלגות ילוו עוד 179 מיליון שקל מהכנסת
- המפלגות יקבלו מקופת המדינה מימון בחירות של 184 מיליון שקל
בחוק לפיזור הכנסת ה־20 שחוקקו הח"כים לפני שנה נקבע שיש לפרוע את ההלוואות עד לבחירות לכנסת ה־23. אלא שהמפלגות מגיעות לבחירות הללו בלי גרוש, שכן מקדמת מימון הבחירות שיקבלו מהכנסת - כמיליון שקל לכל ח"כ - לא מספיקה אפילו לכסות את חובותיהן.
לחברי הכנסת יש פתרון כפול לבעיה הזאת: הם מציעים לפרוס את החובות עד לבחירות לכנסת ה־24 - ובמקביל לאפשר להם לקבל מימון בחירות מוגדל לבחירות הקרובות. כיום, במשכן פועלים להכניס לחוק פיזור הכנסת שכנראה יחוקק בשבוע הבא סעיף שיפתור אותם מהחזר כעת וסעיף שיגדיל את יחידת מימון הבחירות לכל ח"כ ב־50%, לכ־2.1 מיליון שקל. כל זה יעלה למדינה עוד 90 מיליון שקל.
ההצעה הזאת, שזוכה לתמיכת כל הסיעות למעט כחול לבן וישראל ביתנו, היא שערורייתית - ותעניק פרס למפלגות שכבר שפכו כספי ציבור במערכות הבחירות האחרונות.
ההצעה הזאת מכעיסה עוד יותר לנוכח הגירעון הגדול והשיתוק הפוליטי, שעליהם חתומים אותם פוליטיקאים שכעת רוצים עוד כסף לעצמם. אבל מה אכפת להם? מי שישלם בסוף את המחיר הם האזרחים, שיאלצו לספוג קיצוץ חד עוד יותר בתקציבים לדברים שוליים כמו חינוך, בריאות וביטחון.