בלעדי לכלכליסט
המפלגות רוצות לדחות את פירעון ההלוואות שנטלו
פיזור הכנסת ישאיר את המפלגות ללא כסף לקמפיינים. הפתרון: חוק לדחיית התשלום. הבעיה: מפלגות שלא ייכנסו לכנסת עלולות להתקשות בהחזר החוב
לפי הצעה שנבחנת בכנסת, מפלגות יוכלו לדחות את פרעון ההלוואות שלהן עד לכנסת ה־23, במקרה שהכנסת תתפזר כבר בשבוע הבא. המפלגות חוששות ממצב שבו הן יוותרו ללא כסף לממן את מערכת הבחירות לכנסת ה־23.
- אחרי הבחירות: המפלגות ילוו עוד 179 מיליון שקל מהכנסת
- המפלגות יקבלו מקופת המדינה מימון בחירות של 184 מיליון שקל
- המפלגות חתכו את הוצאות הפרסום בעשרות אחוזים
הסיבה לכך היא שחשבות הכנסת תיאלץ לקזז את יתרת ההלוואות שנטלו המפלגות במהלך השנה האחרונה מכספי מימון הבחירות שמגיעים להן בבחירות לכנסת ה־23. בנוסף, חלק גדול מהמפלגות המכהנות בכנסת ה־22 לא יוכלו ליטול הלוואות מבית המחוקקים משום שכבר נטלו בשנה האחרונה את תקרת ההלוואות שמותרת להן.
לפיכך, אומרת ההצעה, המפלגות יחזירו את ההלוואות שהן מחזירות כיום בתקופת כהונתה של הכנסת ה־23, ובמקביל, יוכלו לקבל מהכנסת מימון בחירות. הצעה כזו תקל על המפלגות, אלא שיכול להיווצר מצב שבו מפלגה שכבר נטלה הלוואות ואף קיבלה מימון בחירות לכנסת ה־23, לא תעבור את אחוז החסימה ולא תוכל להחזיר את ההלוואות שנטלה מהכנסת. בנוסף, מפלגה שכבר עתה היא בעלת הלוואות גדולות שעליה להחזיר, עשויה לרדת בכוחה ולא ברור אם תוכל לעמוד בהחזר החודשי שתקבל מהכנסת כמימון מפלגות שוטף.
כפי שחשף כלכליסט ב־25 בספטמבר 2019, המפלגות נטלו עד למועד זה הלוואות בסך של כ־181 מיליון שקל, מתוך תקרה של 316 מיליון שקל. מאז נטלו המפלגות הלוואות נוספות ובאפשרותן להמשיך לעשות זאת עד התפזרות הכנסת.
על חשבון הכנסת ה־22
לפי חוק שקיבלה הכנסת ה־20 כשהתפזרה לפני שנה, המפלגות מקבלות את ההלוואה למשך 54 חודשים בריבית פריים של 1.75% בשנה. המפלגות מחזירות את הכספים מכספי מימון המפלגות השוטף מהכנסת - 83 אלף שקל לח"כ לחודש, וכן 83 אלף שקל מדי חודש לכל מפלגה ללא קשר למספר המנדטים. בכנסת תכננו שהמפלגות יחזירו את ההלוואות בתקופת כהונתה של הכנסת ה־22 ובינתיים גבו מהמפלגות שלושה תשלומים חודשיים.
חובות הליכוד לכנסת עומדים כיום על 58.2 מיליון שקל, מתוך תקרת זכאות של 71.8 מיליון שקל.
למפלגות המרכיבות את כחול לבן הלוואות בגובה 40.3 מיליון שקל - מתוך זה 18.2 מיליון שקל ליש עתיד, 17.3 מיליון שקל לחוסן לישראל ו־4.81 מיליון שקל לתל"מ. זאת כאשר תקרת ההלוואות המותרת להן עומדת על 80.6 מיליון שקל.
נשאלת השאלה מה יעלה בגורלן של מפלגות קטנות, שייתכן שלא יעברו את אחוז החסימה, דוגמת כולנו, הימין החדש, מרצ והעבודה.
המפלגות שמתנדנדות בצרות
לכולנו, שנציגתה בכנסת היא השרה יפעת שאשא ביטון, חובות שעומדים על 4.3 מיליון שקל, אם היא לא תבחר לכנסת הבאה, לכנסת לא יהיה ממי לגבות חובות אלו; הימין החדש הודיעה בשבוע שעבר שתרוץ כרשימה עצמאית. אם היא לא תחבור לליכוד ולא תתמודד עם הבית היהודי והאיחוד הלאומי, מה יעלה בגורול חובותיה, 6.45 מיליון שקל, במידה שלא תעבור את אחוז החסימה?
גם במחנה הדמוקרטי חוששים מהאפשרות שלא יעברו את אחוז החסימה. החוב של מרצ לבדה לכנסת עומד כיום על 8.6 מיליון שקל, חובה של מפלגת העצמאות עומד על 4.31 שקל ואילו לתנועה הירוקה חוב של 4.2 מיליון שקל.
וגם במפלגת העבודה הובע חשש לירידה בכוחה עד כדי אי מעבר של אחוז החסימה. החוב של המפלגה כיום לכנסת עומד על 12.95 מיליון שקל.
אחת המפלגות העשירות כיום היא ישראל ביתנו שגדלה מ־5 ל־8 מנדטים בכנסת ה־22. חובה לכנסת עומד כיום על 6.4 מיליון שקלים, והיא יכולה לקחת עוד הלוואות בגובה של 13 מיליון שקל.