נופלים בסמים: החומרים האסורים משתלטים על המסלול
מגיפת השימוש בחומרים אסורים בקרב רצים קנייתים אינה פוסחת אפילו על ספורטאים קטינים
לאנג'לה נדונגווה מונגוטי מלאו 18 לפני קצת יותר משבוע. סביר להניח שהרצה הקנייתית הצעירה, שלפני מעט יותר משנה זכתה לייצג את ארצה במשחקים האולימפיים לנוער, התקשתה לחגוג את האירוע. סמוך לתאריך התפוצצה הפרשייה שמלווה אותה מיום נעילת המשחקים בבואנוס איירס - היא נכשלה בבדיקה לגילוי חומרים אסורים, או במילים פשוטות יותר: התגלה שהשתמשה בסמים.
- צעירי קבוצת הפארקור של עזה קופצים מגגות בניינים הרוסים
- שעוני ה-GPS מצויינים לאימונים אבל הם לא מדייקים
- העסקה הושלמה: הולמס פלייס רכשה את מועדון הכושר זאוס בראשל"צ
בבדיקת הפתע שנערכה לה מחוץ לתחרות התגלה החומר ננדרולון, סטרואיד אנאבולי חזק המוזרק לשריר ומשמש לטיפול בסובלים מאנמיה, סרטן השד ואוסטאופורוזיס. הקנייתית, שמתחרה בריצות למרחקים בינוניים, ככל הנראה צרכה אותו לשיפור מרכיבי הכוח בריצתה ולייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות.
שרידי הננדרולון בגופה של מונגוטי התגלו עוד בטרם מלאו לה 17. עובדה מזעזעת זו הובילה מיד למסקנה המתבקשת שאת החומרים האסורים סיפק לה אדם מבוגר המלווה אותה - מאמן או סוכן. החשד המיידי נפל על ג'יאני דה מדונה, רץ עבר מעוטר שלימים הפך סוכן ממולח המייצג קרוב ל־100 רצים מזרח־אפריקאים - רובם קנייתים. למרות טענתו (המוכחת על פי רשומות אתר ההתאחדות הקנייתית) שמעולם לא פגש או ייצג את מונגוטי, רבים מצביעים עליו כמי שהדיח את הצעירה מדרך הישר.
עם זאת, השאלה מי באמת סיפק לרצה הקטינה את הסמים תישאר כנראה בלתי פתורה. על פי דו"ח מיוחד שהכינה הסוכנות העולמית למניעת שימוש בחומרים אסורים בספורט (WADA) באשר למגיפת הסימום הספורטיבי המשתוללת בעשור האחרון בקרב רצים קנייתים, קיים קשר שתיקה שמקשה על איתורם של מחוללי התופעה.
אותו דו"ח מספר גם שהננדרולון הוא מוצר המבוקש ביותר בקרב האתלטים הקנייתים. מרבית הרצים שבגופם אותרו שרידי חומרים אסורים בין 2004 ל־2018, צרכו את החומר הזה. זמינותו ומחיר השוק הנמוך שלו ככל הנראה תרמו להתפשטותו בקרב רצים אלמונים מהדרגים הנמוכים. האלופים, כך עולה מהדו"ח, העדיפו לצרוך את מאיץ ייצור כדוריות הדם האדומות EPO. לאחרונה שודר בגרמניה תחקיר שעורר סערה, שלכאורה תיעד רצים קנייתים המזריקים את החומר במהלך אימוניהם.
שכיחות התופעת של שימוש בחומרים אסורים בקרב רצים קנייתים מעיבה באופן תמידי על הישגיהם הכבירים בתחום. מנגוטי הצעירה היא הספורטאית הקנייתית ה־44 שהושעתה מפעילות ספורטיבית, ויש עשרות מקרים שעדיין נחקרים על ידי סוכנויות שונות. בקצב הנוכחי, שבו בכל שבוע נודע על השעייתו של רץ קנייתי אחר, קשה לאוהדי הענף להאמין גם בתמימותם של כוכבי־על כמו אליוד קיפצ'וגה. אחרי הכל, רשימת המשתמשים כוללת אלופי עולם, אלופים אולימפיים ומנצחי מרתון מהוללים.
"אני שמח על כל ספורטאי שנתפס", אומר ל"כלכליסט" דן סלפטר, בעלה ומאמנה של לונה צ'מטאי סלפטר, הרצה הישראלית ילידת קניה, שזכתה בשנה שעברה בתואר אלופת אירופה בריצת 10,000 מטר. "עם זאת, מעציב אותי שחושבים שצריך תרופות ורמאויות כדי לרוץ מהר. אלו הבוחרים ברמאות הם היוצאים מהכלל והם שולי התופעה. יכולים לכתוב עד מחר על קניה, אבל צריך להיות שם כדי להבין מה באמת מביא לרמה הגבוהה ולעומק הרצים שאין שני לו בעולם. מתוך אזור שבו חיים מיליון אנשים יצאו 500 הרצים הטובים בעולם. תראה לי עוד מקום כזה".
סלפטר, שמבלה זמן ניכר במחנות אימון עם אשתו בקניה, סבור כמו רבים אחרים שגם לו היו מתירים שימוש חופשי בכל העולם בכל חומר, מפת הריצה העולמית לא היתה משתנה והאתלטים הקניייתים עדיין היו נותרים בצמרת. אז למה רבים מהם בוחרים בדרך העקומה? "ספורטאים בקניה אינם מחונכים מספיק באשר לנטילת חומרים אסורים", נכתב במסקנותיו של דו"ח הסוכנות העולמית למניעת סימום בספורט, "או שהם מעדיפים מרצונם לעצום עיניים באשר להשלכות". חלק מהם, טוענים גורמים מהתחום, נוטלים את החומרים הללו מכיוון שהם משוכנעים שגם המתחרים שלהם עושים כך. סיבה נוספת שעולה בדו"ח היא מעורבותם המזיקה של רוקחים וגורמים סמי־רפואיים המייעצים לרצים ומדיחים אותם. חינוך, כך קובע הדו"ח, הוא הדרך היחידה לעצור את המגמה המטרידה שמכתימה את הריצה הקנייתית. רק באמצעותו יחסך מאיתנו העצב המתלווה לכל ידיעה נוספת על ספורטאים קטינים שנוטלים חומרים אסורים.