בגלל חריגות שכר: עובדי התעשייה האווירית עשויים להידרש להחזיר מאות אלפי שקלים
בדיקת הממונה על השכר גילתה ש-3,000 עובדים קיבלו דרגת מנכ"ל ממשלתי; נבדק חשד לחריגות שכר גם בקרב 3,000 עובדים בעלי דירוג מחקר. התעשייה האווירית: "אנחנו פועלים בשוק תחרותי, נפעל לפי הנחיות הממונה"
בזמן שמשרד האוצר מנסה - בשיתוף עם הנהלת התעשייה האווירית - לקדם את מכירת 25% ממניותיה למשקיעים פרטיים, צפים שוב יחסי העבודה הבעייתיים בחברה.
מאז תחילת השנה מנסה הנהלת החברה להגיע להסכם שכר חדש עם ועד העובדים, ללא הצלחה. הצורך בהסכם הפך לדחוף מאז ביקורת של הממונה על השכר באוצר בחברה הממשלתית, שנערכה ב-2018 וחשפה כי 3,000 מעובדי תע"א, ביניהם עובדי מנהלה לצד מהנדסים, קיבלו את דרגת השכר הממשלתית 46, השמורה בדרך כלל לסמנכ"לים ומנכ"לים בשירות הממשלתי. השכר המדויק תלוי בעבודתו, השכלתו ומשך העסקתו של העובד, אך הוא נע בין 18 ל-45 אלף שקל לחודש.
- התעשיות הביטחוניות רוצות להיות גדולות ביפן
- גורר המטוסים ההיברידי של תע"א החל לפעול בהודו
- מבטחי הלוויין עמוס 6 יפצו את תע"א בעוד 30 מיליון דולר
הממונה דרש מהנהלת תע"א להסדיר מייד את החריגה, בטענה שמעולם לא אושר לכל כך הרבה עובדים להחזיק בדרגה הגבוהה. בחברה ביקשו שנה לטפל בנושא, אך חודש לפני תום השנה המו"מ עוד רחוק מלהסתיים. בתעשייה האווירית, שמעסיקה יותר מ-8,000 מהנדסים, נדרשים להעניק להם תנאי שכר תחרותיים לאלה שיוכלו לקבל בחברות אחרות, כדי לגייסם ולהשאירם; אולם לא פעם מוענקים תאי שכר דומים גם לעובדי מנהלה, שהתחרות בתחומם קטנה הרבה יותר.
יצוין כי בחברת רפאל הגיעו ההנהלה וועד העובדים כבר לפני יותר מעשור להסכם עבודה חדש, בברכת הממונה על השכר, שהעניק לחברה יותר גמישות בדרגות השכר לעובדים.
לתעשייה האווירית יש אפשרות להעביר עובדים לדירוג מחקר, המקנה תנאי שכר גבוהים ומוסכם על הממונה על השכר. בחברה יש 3,000 עובדים בדירוג, אולם גם בקרבם בודק כעת הממונה חשד לחריגות שכר ולהענקת הדירוג גם לעובדים שלא עמדו בתנאיו.
מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה: "במידה ויחליט הממונה על השכר כי מדובר בחריגות שכר תפעל החברה לפי הנחיותיו. יודגש כי במידה וקיימות חריגות השכר אזי הן תוצאה של הסדרי עבודה הנהוגים בחברה מזה עשרות שנים. בלא קשר לקביעת הממונה, ההנהלה פועלת, בין היתר למול ועד העובדים, לשינוי הסדרים אלה במסגרת האסטרטגיה החדשה של החברה להתאמת יחסי העבודה בחברה לעידן הנוכחי. החברה מתחרה בחברות עסקיות גלובליות בארץ ובעולם וצו השעה הוא שינוי מסגרת יחסי העבודה של החברה והתאמתה לתחרות העזה ולרוח התקופה".