$
בארץ

פלונטר בחולון: דיירים מסרבים לפנות בניין שניצב בתוואי הרכבת הקלה

נת"ע הגישה תביעת פינוי נגד 45 משפחות המתגוררות בבניין בחולון. המשפחות מסרבות להתפנות מהבניין הניצב בתוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה, ומחכות לפרויקט פינוי בינוי, שאושר לאחרונה למתן תוקף. הצדדים נשלחו לגישור

שלומית צור 09:4830.10.19

נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס צפוי לנסות לפתור את אחד הפלונטרים הסבוכים ביותר שיצר פרויקט הרכבת הקלה ‑ בניין מגורים בחולון הניצב על תוואי הקו הירוק של הרכבת, ואשר דייריו מסרבים לפנותו. בדיון שהתקיים אתמול בבית המשפט המחוזי בתל אביב בתביעת פינוי שהגישה נת"ע נגד 45 משפחות, שאת דירותיהן היא הפקיעה לטובת סלילת הקו, הסכימו הצדדים להצעת השופט יהושע גייפמן לפנות להליך גישור בפני גרוניס. השופט גייפמן אמר שירים טלפון לגרוניס "עוד היום".

 

 

 

בחודש מאי האחרון, הגישה נת"ע תביעה יוצאת דופן לפינוי 58 בעלי דירות במתחם פיכמן ההסתדרות בחולון, לטובת סלילת הקו הירוק של הרכבת הקלה. בין הנתבעות גם חברת הכשרת הישוב, שמקדמת במקום פרויקט פינוי בינוי שאושר לאחרונה, ולמעלה מ־90% מבעלי הדירות במתחם חתומים עמה על הסכם.

 

מדובר במתחם הכולל 116 דירות מגורים ישנות המצויות בפינת הרחובות פיכמן 3,5 ו־7 וההסתדרות 62, כאשר 58 מתוכן מבקשת נת"ע להפקיע לטובת הקמת הרכבת. על פי התכנון של נת"ע שנמצא בשלבים מתקדמים, אחד הבניינים ייהרס רק במחציתו, ואילו חציו השני יחוזק והדיירים ימשיכו להתגורר בו. בגין הפקעת הדירות, הציעה נת"ע למפונים פיצוי כספי המשקף את שווי הדירות הישנות כיום.

 

הבניין שניצב בתוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה בחולון הבניין שניצב בתוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה בחולון צילום: אוראל כהן

 

ויכוח על התמורה

 

ברקע המצוקה אליה נקלעו 58 המשפחות, מקדמת חברת הכשרת הישוב פרויקט פינוי בינוי להריסת 116 הדירות הישנות במתחם, והקמת 235 דירות חדשות במקומן. מימוש של פרויקט זה, עשוי להוות פיתרון לפלונטר הסבוך שנוצר, במתווה על פיו כל בעלי הדירות המופקעות יפונו ויקבלו דירה חדשה במסגרת פרויקט הפינוי בינוי, ונת"ע תעביר את פיצויי ההפקעה לקופת הכשרת הישוב.

 

אלא שהמכשול המרכזי למימוש הפיתרון הוא פער לוחות זמנים בין מועד מסירת הקרקע לנת"ע - שאותו היא דורשת, על פי כתב התביעה, לא יאוחר מ־1 בינואר 2020, לבין לוחות הזמנים לקבלת היתר בנייה לפרויקט הפינוי בינוי, שתלוי בהליכי הרישוי בעיריית חולון.

 

בינתיים כ־15 מתוך בעלי הדירות המופקעות, קיבלו את ההצעה של נת"ע לפינוי כספי בשווי הדירה הישנה ופונו. על פי הערכות, מדובר בסכומים של 1.5‑1.7 מיליון שקל לדירה. אלא שבינתיים קודמה תוכנית הפינוי בינוי במרץ, ואושרה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חולון למתן תוקף. בחודשים הקרובים היא צפויה להתפרסם ברשומות, ואז תחל הכשרת הישוב בהליכי רישוי להוצאת היתר בנייה.

 

45 מהמשפחות שנתבעו, מסרבות לפנות את הדירות, בטענה כי נת"ע מתעלמת ממצבן הרגיש, מתעקשת לקבל את המתחם בינואר 2020 למרות שכלל לא סיימה את התכנון, וזאת במקום להמתין למתן היתר הבנייה לפרויקט הפינוי בינוי. בנוסף, טוענים בעלי הדירות כי הפיצוי שמציעה נת"ע לפי שווי הדירות כיום, מתעלם מהעובדה כי בינתיים אושרה תוכנית הפינוי בינוי למתן תוקף, ועל כן הפיצוי שמגיע להם צריך להיות בשווי דירת ארבעה חדרים חדשה בפרויקט.

 

נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס. יגשר בין הצדדים נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס. יגשר בין הצדדים צילום: עומר מסינגר

 

"נת"ע לא פעלה ברגישות"

 

בדיון שהתקיים אתמול בבית המשפט המחוזי בתל אביב, אמר עו"ד צדוק צדיק המייצג את 45 המשפחות, כי "נת"ע לא פעלה ברגישות המתבקשת לאור הנסיבות המיוחדות וטוענת כי נושא הפינוי בינוי אינו מעניינה. מתחם פיכמן נותן לנת"ע רק מקטע של 100 מטר בלבד מתוך תוואי של 39 קילומטר, והיא מתעקשת לבצע אותו בשלב מוקדם ולא מאוחר ככל שניתן. על פי לוחות הזמנים של נת"ע, העבודות במקטע של מתחם פיכמן יסתיימו שנה וחצי לפני פתיחת הקו הירוק בסוף שנת 2025 ולכן הדרישה שלהם לפנות אנשים מביתם, כולל אישה בת 91, היא לא סבירה". צדוק הוסיף כי על נת"ע להמתין למתן היתר הבנייה לפרויקט הפינוי בינוי לאחר שהתוכנית אושרה וצפויה לקבל תוקף בדצמבר 2019.

 

מנגד, טענו בנת"ע כי מבחינתה היתר הבנייה אינו ודאי, והחברה אינה יכולה להמתין עם העבודות במקטע זה, מאחר והשטח נדרש לשם הקמת תשתיות כמו הנחת קו ביוב. עם זאת, הודו בנת"ע כי לוחות הזמנים בפרויקט זה עתידים להידחות.

 

בדיון נכח גם המשנה למנכ"ל הכשרת הישוב שמשון מרפוגל, שאמר כי "לא ייתכן מצב שבו מצפים מחברה יזמית לפנות אנשים מביתם לפני היתר בנייה. זהו לא מצב סביר. כשחברה מפנה דיירים, היא צריכה להעמיד להם ערבויות בשווי הדירות החדשות שלהם".

 

גייפמן קבע כי אם בתוך שבוע לא יגיעו הצדדים לפשרה בהסכמה, הם יישלחו להליך גישור בראשו יעמוד גרוניס.

 

את נת"ע ייצגה עו"ד טלי ענבר גולן ממשרד בלטר גוט אלוני, ואת הכשרת הישוב עו"ד אמיר כספרי ממשרד ש. הורוביץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x