עובדת שפוטרה מ"המטבח של רמה": בעלת המסעדה העבירה המניות לבתה כדי לחמוק מתשלום
העובדת לשעבר, שזכתה בבית הדין לעבודה בפיצויים של מאות אלפי שקלים, טוענת כי שבוע בלבד לאחר שפתחה תיק בהוצאה לפועל כדי לגבות את החוב - בעלת המסעדה רמה בן צבי, העבירה את הבעלות עליה לבתה
עובדת לשעבר במסעדה המצליחה "המטבח של רמה" שזכתה בבית הדין האזורי לעבודה ונפסקו לה מאות אלפי שקלים פיצויים, טוענת כי שבוע בלבד לאחר שפתחה תיק בהוצאה לפועל כדי לגבות את החוב כלפיה, בעלת המסעדה רמה בן צבי, העבירה את הבעלות עליה לבתה, וזאת במטרה להתחמק מתשלום החוב.
מדובר בחוב של 383 אלף שקל, בו זכתה העובדת לאחר שבית הדין פסק כי פוטרה מעבודתה בניגוד לחוק ובשל היותה בהריון. סכום הפיצוי הוא יוצא דופן ושיקף אמירות קשות של חברי ההרכב כלפי התנהלות בעלי המסעדה. בפסק הדין נקבע כי העובדת פוטרה תוך הפרת חוק עבודת נשים, שכרה הופחת במהלך ההריון ובעלת המסעדה סברה שהעובדת לא תוכל להמשיך בעבודתה כאם לשני תינוקות.
"המטבח של רמה" היא מסעדה הממוקמת בישוב נטף והיא נפתחה מחדש באפריל השנה, לאחר שהיתה סגורה במשך שנתיים וחצי עקב שריפה. את המסעדה הקימו רמה ובעלה עוזי בן צבי.
עם פתיחת המסעדה מחדש לציבור, נמסר מטעמה כי בתם של בן הזוג בן צבי, אלה, תשמש כמנהלת. ואולם כעת טוענת העובדת כי גילתה שבניסיון להתחמק מתשלום החוב כלפיה, נרשמה ברשם החברות חברה חדשה המפעילה את המסעדה, וכל מניותיה מוחזקות על שם הבת. החוב לעובדת, נטען, נפסק לחובת החברה שהפעילה את המסעדה בבעלות רמה ובעלה.
פסק הדין של בית הדין האזורי לעבודה ניתן בנובמבר 2018 וקיבל את רוב תביעות העובדת. מדובר בעובדת שהועסקה במסעדה במשך כמה שנים מאז 2010 ופוטרה בהיותה בהריון בחודש רביעי.
בפסק הדין נפסקו לזכות העובדת סכומי פיצוי גבוהים יחסית: 50 אלף שקל בגין הפחתת שכר, 131 אלף שקל בגין נסיבות סיום ההעסקה בניגוד לחוק, 81 אלף שקל בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ובסה"כ חויבה לשלם קרוב ל-350 אלף שקל ושכר טרחה של 35 אלף שקל נוספים.
פסק הדין ניתן ע"י השופטת שרה שדיאור, ונציגי הציבור קיוברק נלבדיאן ויוסף בנבנישתי.
המסעדה ערערה באמצעות עו"ד ליעד רונדל והכחישה כמעט את כל הקביעות שבפסק הדין. לדבריה, לא פיטרה את העובדת, לא הפרה את חוק עבודת נשים והשינוי ביחס לעובדת היה בשל רצונה לנסוע לחו"ל ולא בגלל היותה בהריון.
דיון בתיק אמור להתקיים מחר (יום ג'), ולפני כשבוע פנתה העובדת בבקשה שהוגדרה דחופה לצירוף ראיות חדשות ובמסגרתה היא טוענת כי גילתה ששמה של החברה נותר כשהיה אך מספר התאגיד והשתנה והוחלף; לפיכך, בפועל הוקמה חברה "כפילה" שנרשמה בפברואר 2019 על שם ביתם של בני הזוג רמה ועוזי בן צבי, אלה בן צבי.
לטענת העובדת, בניסיון לגבות את כספי פסק הדין היא פתחה בהוצאה לפועל תיק לביצוע פסק דין כספי, והמציאה אזהרה לרמה בן צבי. לטענתה, שבוע לאחר שנודע לרמה על פתיחת תיק ההוצל"פ נגדה, היא פתחה את החברה החדשה שנוסדה באמצע פברואר. באותו יום, נטען הגישה רמה בקשה לעיכוב ביצוע במסגרת תיק ההוצאה לפועל.
עוד טוענת העובדת כי במסגרת הליך ההוצאה לפועל היא ביקשה לעקל כספים של המסעדה שמצויים בידי צדדים שלישיים לרבות בבנקים שונים וחברות כרטיסי אשראי אולם כספים לעיקול לא אותרו. המשיבה תמהה על תשובות המחזיקים לפיהן אין למערערת נכסים או סכומים ולכן נשלח שליח לביקור במסעדה, שביצע עסקת רכישה ב-11 באוקטובר 2018 וקיבל חשבונית מס. בחשבונית צוין כי שם בית העסק הוא המטבח של רמה ואולם מספר התאגיד אינו שייך למערערת אלא לחברה חדשה שהוקמה ימים ספורים לאחר הגשת הערעור על ידה ולאחר שהומצאה לרמה החייבת אזהרה בתיק ההוצל"פ.
לפי הנטען, בנסיבות אלו ערך משרד עורכי הדין בדיקה ברשם החברות והתברר שמספר התאגיד שייך לחברה ששמה נטף שמונה עשרה בע"מ ובעלת המניות היחידה בחברה זו היא ביתם של בני הזוג אלה.
עוד טוענת העובדת כי המסעדה היתה צריכה לשלם לה את כספי הפיצוי מיד לאחר מתן פסק הדין, ואולם התבקש עיכוב ביצוע שהותנה בהפקדת 100 אלף שקל בקופת בית המשפט. לטענת העובדת, המסעדה לא הפקידה את הסכום ועושה דין לעצמה. לדבריה, בעלי המסעדה עושים שימוש ציני ופסול במערכת המשפט, נקטו הליך סרק של הגשת ערעור ואין להם כוונה לשלם את הסכומים שיפסקו לזכותה של העובדת.
את העובדת מייצגים עורכי הדין נעמה שבתאי בכר ושמעון אייל דואן.
רמה בן צבי מסרה בתגובה: "אינני מנהלת את עניני מעל דפי העיתון. התייחסותי הועברה בכתב לבית המשפט".
עו"ד נעמה שבתאי בכר, ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד בכר שבתאי עורכי דין, מסרה: "כעורכת דין שמייצגת מעסיקים, הופתעתי להיתקל בעוול גדול כל כך, ולכן הסכמתי לייצג את העובדת. מדובר במקרה חמור בו מעסיקה מפרה במודע, במוצהר ובמתכוון את הזכויות של אשה במקום העבודה, מפטרת אותה ואף כועסת על בקשת העובדת להמשיך לעבוד בהיותה אם לשניים. יתרה מכך, כשבית הדין חייב את רמה בן צבי לשלם פיצויים לעובדת, היא פעלה ועדיין פועלת בכל הדרכים כדי להימנע מתשלום. האחרונה בהן היא העברת המסעדה על שם ביתה, כאשר בפני הלקוחות היא עדיין מציגה את המקום כ'מטבח של רמה'. צר לי על התנהלות כל כך לא מכבדת מצידה של רמה, ואני מקווה שתימצא הדרך להשלים את מלאכת הצדק שהתחלנו".