סטודנטים הישמרו: מנסים להשתלט לכם על הקריירה
אמנם לא בכל תחום ניתן להרוויח משכורות גבוהות, אבל לאורך זמן לא כדאי לפנות למקצועות הרווחיים אם הלב לא שם; המשותף לאנשים שבוחרים מקצוע או תחום לפי נטיית ליבם, לא מתחשבים במה שיש לאחרים לומר ולבסוף גם מצליחים – הוא אמונה חסרת פשרות ותעוזה
- תואר על חשבון המדינה: 7 מדינות שבהן גם ההשכלה הגבוהה היא בחינם
- "כשנכשלתי בלימודים אמא לא כעסה, רק אמרה: 'יש לך יהלומים ביד. תחליט אם אתה מחזיק או זורק אותם'"
- לא לשיעורים של 90 דקות: השינויים הנדרשים בלימודי ההשכלה הגבוהה
"בצער רב אנו מכריזים על מות התואר פילוסופיה, 1900-2019", מכריזה פרסומת ללימודי הנדסה. אינספור כתבות מספרות "מה צריך ללמוד כדי להתקבל לעבוד בהייטק ולפרוש בגיל צעיר". אלו מתווספות לשיח קיים בו מספידים את כל המקצועות שלא נחשבים "רווחיים" או "רלוונטיים". מי עומד מאחורי היד המכוונת שמתיימרת לומר לנו מה "שווה" ומה לא? אמנם לא בכל תחום ניתן להרוויח משכורות גבוהות, אבל לאורך זמן לא כדאי לפנות למקצועות הרווחיים אם הלב לא שם.
פרופסור דן אריאלי, אחד המומחים הגדולים בעולם לכלכלה התנהגותית, התחיל את לימודיו בתחום של פסיכולוגיה. מסע הקריירה המרתק שלו הביא אותו לעבוד עם שועי עולם, בהם הנשיא אובמה. מסע זה הפך אותו לאחד הישראלים המפורסמים בזמננו. יונית לוי, שהפכה בגיל 25 למגישת מהדורת החדשות המובילה בישראל, למדה ספרות אנגלית והיסטוריה, שני מקצועות שרבים ירימו גבה לגביהם. כמוהם יש עוד רבים.
השיח ששוטף אותנו כיום מחנך אותנו לבחור מקצוע ולחשוב על קריירה כאמצעי להשגת כסף בלבד. אך כאשר לוקחים מהעבודה את האלמנטים של נטיית לב, הגשמה עצמית, תשוקה וחזון, יש לכך השלכות דרמטיות. אז מוצאים אנשים שמגיעים לעבודה ממורמרים, עובדים שהם "רובוטים", שבאים להחתים כרטיס וסופרים את השעות עד לסוף היום, או לחלופין עובדים שנאבקים מרות אך לא מצליחים לספק תוצרים מספקים. כל זה מותיר אותם וגם את המעסיקים שלהם מתוסכלים ואף פוגע בערך העצמי של העובדים.
מנגד, מה שמשותף לאנשים שבוחרים מקצוע או תחום לפי נטיית ליבם, לא מתחשבים במה שיש לאחרים לומר, משקיעים ולבסוף גם מצליחים – הוא אמונה חסרת פשרות ותעוזה. היו זמנים, כאשר התחום הטכנולוגי היה רק בחיתוליו, שבהם סטודנטים למחשבים נחשבו לחריגים שמתבודדים בביתם ומבלים את מרבית זמנם מול צג מחשב. אגב, ביל גייטס שלקח קורסים במחשבים, לא סיים את התואר וכבר בגיל 19 הקים את מייקרוסופט.
מכאן ניתן להסיק, שהצלחה לא תמיד תגיע אך ורק מלימודי מקצוע זה או אחר. האמביציה האישית והתשוקה לתחום משחקים תפקיד יותר גדול. אלו יכולים לבוא בדמות חינוך ליזמות, לעשייה חברתית, להנעת אוכלוסיות וגיוס משאבים, לאמונה בלתי מתפשרת בעצמך וגם בדרכים להתמודדות עם כשלון. הצלחות רבות מגיעות אחרי כשלונות.
תעוזה היא אלמנט שיכול לסייע במיוחד לנשים. מחקרים רבים מראים כי פעמים רבות נשים בוחרות לפי מה שמצופה מהן וסובלות משיפוטיות יתר על הבחירות שעשו. כל זה, גורם להן להתעלם או להתנתק מנטיות הלב שלהן, ולכן כדאי להן לדאוג ולהעשיר את עולמן בתוכן הזה.
יתרה מכך, יש יותר מדרך אחת להצליח. "הצלחה" בדמות רווח כספי, מוניטין או יוקרה תהיה טובה רק במידה שהיא מלווה בערכים שאדם מאמין בהם. כל אדם צריך לקבוע מהי הצלחה בקריירה עבורו. היא לא חייבת להימדד בכסף. היא יכולה להימדד בשמחה שהיא מביאה, בתחושת סיפוק ובהישגים שאינם חומריים. כמובן שהבחירה במקצוע הנכון לא מהווה לכשעצמה ערובה להצלחה. יש להשקיע כדי לקצור הישגים. אולם, התחברות לצרכים האישיים לצד נטרול "רעשי הרקע", יאפשרו לכל אחד – נשים וגברים - להתפתח בדרך המתאימה ביותר.
הכותבת היא מנכ"לית עמותת נטע – המרכז לפיתוח קריירה