פרשנות
בארץ הארזים נפלה שלהבת: לבנון צריכה ריסטארט
לכל לבנוני ברור כי בזמן שהמדינה שקעה, "מדינת חיזבאללה" הלכה והתבססה. הפיכת לבנון לחלק ממדינת חיזבאללה תרמה תרומה לא מבוטלת לאסונה הכלכלי, בין השאר בשל הטלת הסנקציות האמריקאיות
לאחר חמישה ימים של הפגנות המוניות, לא נראה שהציבור הלבנוני מגלה סימני עייפות. לבנונים מכל העדות, במפגן אחדות נדיר, יצאו למחות נגד השיטה ונגד המנהיגים המושחתים. ללבנונים נמאס מהאשפה ברחובות, מהפסקות החשמל והמים, ממערכת הבריאות הקורסת, מהתשתיות העלובות ומהיעדר הזדמנויות תעסוקה - בזמן שפוליטיקאים ומקורבים להם מתעשרים משוד הקופה הציבורית ומשאבי הטבע.
- ההפגנות בלבנון: נסראללה יצטרך לחשב מסלול מחדש
- חרירי הזהיר: "חשש למחאה המונית בגלל ניסיון להקטין את הגירעון"
- המשבר הכלכלי בלבנון ירסן את תגובת נסראללה
הלבנונים לא מוכנים כרגע להסתפק בביטול מסים או בקיצוץ משכורות השרים וחברי הפרלמנט. הם רוצים הנהגה חדשה שתילחם באמת ובתמים בשחיתות ותתמודד עם הבעיות. לבנון, שסובלת מחוב אדיר של כ־85 מיליארד דולר - יותר מ־150% מהתוצר המקומי הגולמי - הולכת בצעדי ענק לקראת פשיטת רגל.
ההפגנות הן אתגר רציני עבור חיזבאללה והעומד בראשו חסן נסראללה. ההפגנות במעוזי חיזבאללה, כולל שריפת משרדי חברי פרלמנט מטעמו, מלמדות על התסכול הגובר כלפי נסראללה ואנשיו. הביקורת הזו התגברה בשנים האחרונות, מאז התערבות הארגון במלחמה בסוריה, והרושם שהוא משרת את האג'נדה האיראנית תוך התעלמות מצרכיה של לבנון. לכל לבנוני ברור כי בזמן שהמדינה שקעה, "מדינת חיזבאללה" התבססה. הפיכת לבנון לחלק ממדינת חיזבאללה תרמה תרומה לא מבוטלת לאסונה הכלכלי, בין השאר בשל הטלת סנקציות אמריקאיות על חיזבאללה. צעד זה חיזק את הטענה הישנה שהארגון הוא חלק מהבעיה של לבנון, בוודאי לא חלק מהפתרון.
הדאגה במחנה הפרו־האיראני גדולה נוכח המתחולל בלבנון, ובמקביל גם בעיראק. יש תחושה שהעניינים יוצאים משליטה. עם זאת, ניסיון העבר מלמד שקשה להעריך לאן המשבר בלבנון הולך. ובכל זאת, כדי שלבנון תעלה על מסלול של הבראה אמיתית, היא זקוקה ל"ריסטארט" פוליטי, כלכלי וחברתי.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת