בריטניה הירוקה: ייצור החשמל ממקורות מתחדשים עלה על הפקה מנפט, גז ופחם
ברבעון השלישי של 2019, 40% מהחשמל הגיעו מאנרגיה מתחדשת -(20% רוח, 12% דלקים ביולוגיים ו-6% סולארי. 38% נוצרו מגז טבעי ורק 1% מפחם ונפט ביחד
רק מראים שאפשר: היקף ייצור החשמל ממקורות מתחדשים בבריטניה עבר ברבעון השלישי של 2019, לראשונה, את היקף ייצור החשמל מדלקי מאובנים – כך לפי ניתוח של ארגון CarbonBrief שפורסם השבוע.
- גוגל מציגה: עסקת האנרגיה המתחדשת הגדולה בהיסטוריה
- זינוק בבנייה הירוקה, אבל בעיקר במרכז
- נסיך מונקו התקין בארמונו טכנולוגיה ישראלית ירוקה
לפי הניתוח, במהלך יולי, אוגוסט וספטמבר הפיקה בריטניה 29.5 טרה-וואט (terawatts)-שעה ממקורות אנרגיה דוגמת חוות רוח, פאנלים סולאריים ודלקים ביולוגיים, לעומת 29.1 טרהואט-שעה מנפט, גז ופחם. "מדובר באבן דרך סמלית במהפכה המדהימה שמתרחשת ברשת החשמל של בריטניה בעשור האחרון", נכתב בהודעה שפרסם הארגון.
בתחילת העשור, השימוש באנרגיה מדלקי מאובנים ברשת החשמל היה גבוה יותר מפי שלושה מאשר אנרגיה ממקורות מתחדשים. מאז, גידול בייצור חשמל ממקורות מתחדשים, לצד ירידה בצריכת החשמל הכוללת, הביאו להצטמקות בחלקם של דלקי מאובנים במפת צריכת החשמל. סגירה מתמשכת של תחנות להפקת אנרגיה מפחם, לקראת סגירתן הכוללת ב-2025, תרמה משמעותית לירידה בשימוש בדלקי מאובנים.
בסך הכול, ברבעון השלישי 38% מהחשמל של בריטניה נוצר באמצעות גז טבעי, ו-1% מפחם ונפט ביחד. 40% נוספים הגיעו מאנרגיה מתחדשת (20% רוח, 12% דלקים ביולוגיים ו-6% סולארי). 19% הנותרים הגיעו מאנרגיה גרעינית. אף שב-2019 כולה דלקי מאובנים עדיין יהיו המקור למרבית החשמל, יש סיכוי טוב שב-2020 מקורות אנרגיה מתחדשים יעברו אותם. עם זאת, ביחד עם אנרגיה גרעינית, כבר השנה יגיע מרבית החשמל בבריטניה ממקורות שלא מביאים לפליטת גזי חממה.
חרף התקדמות זו ב-CarbonBrief מזהירים: "בגלל חוסר התקדמות בחלקים אחרים של הכלכלה בריטניה לא עומדת ביעדי ביניים שנקבעו במטרה להגיע לאפס פליטות גזי חממה עד 2050". יעדים אלו כוללים משתנים כמו פליטת גזי חממה ממוצעת ממכוניות חדשות, מספר הדירות שבודדו ומספר ההקטרים של יערות שננטעו.