פרשנות
המסך הכפול של מיקרוסופט: האם יצליח הסרפס-פון היכן שנכשלו אחרים?
החברה הציגה סמארטפון וטאבלט שלשניהם צמד מסכים - תצורה שהופיעה במכשירים אחרים כבר שנים, ועד כה הניבה רק עוגמת נפש ליצרניות. ייתכן שדווקא יתרונה כחברת תוכנה הוא שיעזור לה לפצח את עיקרון המסך הכפול
אירוע החומרה שערכה מיקרוסופט אתמול כלל שני מכשירים בעלי תצורות חדשות לחלוטין בסדרת סרפס; לפי החברה, הם שמיועדים לספק למשתמשי פרימיום כלי לעבודה בדרכים שלא מחייב הסתובבות עם לפטופ במשקל של קילו או שניים: טאבלט הסרפס Duo וסמארטפון הסרפס Neo.
- מיקרוסופט חשפה סרפס-פון וסוג חדש לחלוטין של מחשבים
- תאכל אבק, פורטנייט: מיינקראפט הגיע ל-112 מיליון משתמשים חודשיים
- שתי התכונות שמנכ"ל מיקרוסופט מחפש אצל כל מועמד לעבודה בחברה
שניהם מייצגים תפיסה חדשה, לפיה שני מסכים טובים מן האחד ובעזרתם ניתן להציע חוויית שימוש חלקה וזורמת בטאבלטים ובטלפונים חכמים, גם כשמדובר בעבודה על מסמכי אופיס למיניהם או כל התעסקות המקושרת לענייני עבודה.
נתחיל בטלפון הדואו, סמארטפון האנדרואיד הראשון של מיקרוסופט. בעולם בו כמעט כל סמארטפון בעל תצורת מסך כפול נכשל, לקחה על החברה עצמה הימור רציני. כמעט כל שנה מאז 2011, אז הושק המכשיר הראשון בעל התצורה הזו - הקיוסרה אקו (Kyocera Echo), מכריזה יצרנית אחת או שתיים על ניסיון לפצח את הנוסחה. השנה היו אלה LG עם ה-G8X וסמסונג עם הגלקסי פולד.
ה-G8X עדיין לא הגיע לחנויות, אך ההשקה של הגלקסי פולד בעל המסך הגמיש התבררה כאסון תקשורתי; כשהגיע המכשיר לידי עיתונאים באפריל, פשוט שבק להם בידיים וסמסונג לקחה את המכשיר למקצה שיפורים ודחתה את ההשקה בחודשים ארוכים.
בשנה שעברה גם ZTE הסינית ניסתה את כוחה עם ה-Axon M, שנכשל לחלוטין. לפני כן היו אלו מכשירי היוטה פון מתוצרת רוסיה ששילבו מסכי E-Ink וגם הם לא כבשו את השוק. בבסיסו, רעיון שני המסכים נועד לספק נדל"ן ממשק נוסף. מיקרוסופט, כמו חברות אחרות, מנסה לספק כך מענה לבעיה שמטרידה לא מעט משתמשי מובייל - הקושי לעבוד במספר אפליקציות על אותו המכשיר בצורה נוחה.
במחשב אין בעיה כזו; כל אפליקציה או שירות רץ בחלון משלו וניתן לקפץ ביניהם בקלות דרך קיצור ה-Alt-Tab המוכר. אבל במכשירי מובייל זה לא מסתדר; הפיתרון היחיד הוא להעלות את מסך האפליקציות הפתוחות ולדלג ביניהן, עניין קצת מסורבל שקוטע את רציפות העבודה. בנוסף, האפליקציות שאינן מוצגות שוכנות במצב שינה בזיכרון המכשיר כך שהן לרוב לא מסוגלות לעבוד ברקע באופן מלא. גוגל ואפל ניסו לפתור את הבעיה - גוגל עם תכונת פיצול המסך לשתי אפליקציות שהופיעה כבר באנדרואיד 7 ב-2016 ואפל עם תכונת פיצול המסך שלה שהופיעה רק השנה ורק בטאבלטי האייפד.
הבעיה עם פיצול מסך בטאבלט או בסמארטפון היא שלרוב נדל''ן המסך שנותר כדי לתפעל את האפליקציות (שלא תמיד מותאמות לפעול בתצורה זו) נותר זעיר. בסמארטפון בעל מסך בן פחות מ-7 אינץ' זה אפילו מייאש. אבל השימוש בשני מסכים מקל מאוד על כך. בשביל לגבות את המכשירים, מיקרוסופט לא הסתפקה במערכות ההפעלה הקיימות שלה, וגם הציגה שני ממשקים חדשים - אחד שנקרא ווינדוס 10X, והשני מדמה את הממשק הזה על מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל. בכל מקרה, בשני המקרים מדובר בממשק שיודע להשתמש בייחודיות של תצורת המסך הכפול. וזה אולי היתרון העיקרי שמעניקה מיקרוסופט לתצורה הזו מצידה.
בעוד המתחרים נאלצו להתפשר על מערכת ההפעלה של גוגל בתצורה הרגילה שלה (כל המכשירים עד כה) או בהתאמה מסוימת (גלקסי פולד), מיקרוסופט, כחברת תוכנה בהגדרתה, הבינה שהאתגר אינו ביכולת להציע את התצורה הזו. מבחינה טכנית הרעיון קיים ופותח בהצלחה כבר לפני שנים רבות, אפילו על ידי מיקרוסופט עצמה ב-2008 בדמות אב טיפוס טאבלט ה-Courier. אך מה שברדמונד הבינו זה שאם התצורה החומרתית פוצחה ללא ממשק תומך ושמתחשב ביתרונות החדשים, מדובר בחצי עבודה.
מוקדם מדי לחלק צל"שים למיקרוסופט על מימוש תצורת המסך הכפול בדואו ובניאו; החברה נמנעה מלהציג יותר ממספר פעולות בסיסיות, שלא ממש הדגימו את יתרונות הממשק באופן מלא.
גם ההכרזה שהמכשירים לא יגיעו לשוק לפני עונת החגים של השנה הבאה משאיר לה זמן רב כדי לנקות את הבאגים (כנראה הרבים כמיטב המסורת הווינדוזית), להתאים את חבילת התוכנה שלה לפעול בתצורה החדשה ולשכנע את השותפים שלה שזה רעיון ששווה להשקיע בו משאבי פיתוח.
לנו המשתמשים נותר לקוות שלמרות שהחברה הכריזה קבל עם ועדה לפני שנתיים שחתמה את פרק ייצור הסמארטפונים שלה לתמיד אכן תשיק את הדואו והניאו באופן מלא ובכל העולם - לרווחת חובבי המולטיטסקינג בדרכים.