$
בארץ

כתב אישום על "הונאת קרוסלה": הלבין הון באמצעות עסקאות למכירת זהב בחצי מיליארד שקל

סוחר הזהב חנוך פרוינד מואשם בין השאר בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הוצאת חשבוניות מס כוזבות, התחמקות מתשלום מס ומע"מ והברחת עשרות ק"ג של זהב מטורקיה

עמיר קורץ 15:1922.09.19

היום (א') הוגש לבית המשפט המחוזי מרכז כתב אישום נגד סוחר הזהב חנוך פרוינד והחברה בבעלותו, בפרשת הונאת מס והלבנת הון רחבת היקף, הכוללת מסחר "שחור" בזהב בשווי של יותר מחצי מיליארד שקל.

 

בפרשה המכונה במשטרה ובפרקליטות "דג הזהב", פרוינד נאשם בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הוצאת חשבוניות מס כוזבות על עסקאות בשווי יותר מחצי מיליארד שקל, התחמקות מתשלום מס ומע"מ, הלבנת הון, הברחת עשרות ק"ג של זהב מטורקיה ועוד.

 

בנוסף, המדינה ביקשה מבית המשפט להורות על מעצרו של פרוינד עד תום ההליכים נגדו. עם זאת, השופט עידו דרויאן-גמליאל קבע בהחלטתו כי פרוינד יוותר במעצר בית תחת פיקוח, וייאסר עליו לצאת לחו"ל ולעבוד במקצוע הקשור בזהב.

 

מדובר בחקירה מקיפה שהתנהלה על ידי ימ"ר ש"י במשטרה, בשיתוף חקירות מכס ומע"מ ירושלים ויחידת יהלום מס הכנסה שגילתה כי פרוינד הוא, כהגדרתה, "מחולל הפשיעה בפעילות עבריינית" - שמטרתה הונאת מע"מ והלבנת הון באמצעות מסחר בזהב, המועבר משטחי הרשות הפלסטינית לישראל בעסקאות שאינן מדווחות, והוצאת ההון מהארץ באמצעות יצואני זהב, במסגרת הונאת "קרוסלה" בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל.

 

הלבנת ההון נעשתה באמצעות העברת כספים בין חשבונות ודרך נותן שירותי מטבע, אשר לפי הוראתו של פרוינד פרט הכספים למזומן והכספים הועברו לגורמים שונים.

 

"הונאת קרוסלה" היא שיטה לגניבת כספי מע"מ באמצעות שרשרת מסחר בין חברות, שמייבאות סחורה למדינה מבלי ששולם המע"מ בגינן, לאחר מכן החברות מוסיפות את הערך המוסף לערך המכירה ובסופו של דבר מזדכים עליו מבלי שהוא שולם למדינה מלכתחילה. במקרים רבים התרמית כוללת השבת המוצרים שוב ושוב חזרה למדינה מתוך כוונה להמשיך ו"לשאוב" את כספי המע"מ. התנועה הסיבובית של המוצרים היא מקור השם "הקרוסלה".

 

לפי כתב האישום, שהוגש על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, מיוני 2016 ועד נובמבר 2017 היה פרוינד הבעלים ומנהל פעיל בחברת ח.ש. פרוינד בע"מ, ורכש בתקופה זו זהב בצורות שונות בעסקאות לא מתועדות בספרי החשבונות של החברה.

 

הפרקליטות מכנה את הזהב הזה "זהב שחור", ועל פי האישום הוא הגיע בחלקו משטחי הרשות הפלסטינאית, ונמכר למנהל בחברה שעסקה בזיקוק ובדיקות זהב, אשר מכר את הזהב השחור לפרוינד במחיר הגבוה בכ-5%-5.5% מהשווי הבורסאי של הזהב (מחיר "פיקס").

מטילי זהב מטילי זהב צילום: בלומברג

 

עסקאות אלו לא היו מתועדות בספרי חברת ח.ש. פרוינד, ופרוינד מכר ללקחותיה את הזהב השחור במחיר הנמוך ממחיר הפיקס בכ-3% - 4% בצרוף מע"מ, זאת במטרה שהזהב השחור יימכר על ידי יצואנים ללקוחותיהם בחו"ל במע"מ בשיעור 0% - היות ועל יצוא זהב מישראל אין מע"מ ויצואני הזהב נהגו לקבל החזר על תשלומי המע"מ ששילמו בגין רכישת הזהב. אחד הלקוחות של החברה של פרוינד היתה חברה שייצאה את הזהב השחור מישראל לבלגיה ולסינגפור.

 

על פי כתב האישום, את הכספים שקיבל פרוינד לחשבונות הבנק של החברה שלו, בהיקף של 561 מיליון שקל, הוא העביר אל חשבון הבנק של נותן שירותי מטבע, אשר נתן בתמורה מזומן לפרוינד או למנהל בחברת הזיקוק ובדיקת הזהב, על פי הוראתו של פרוינד.

 

לטענת הפרקליטות, היקף הזהב השחור בו סחרו פרוינד והחברה שלו במסגרת התרמית עומד על לא פחות מ-503 מיליון שקל, כי הכספים שקיבל פרוינד מלקוחותיו עמדו על יותר מ-488 מיליון שקל. וכי סכום המע"מ שנגזל מקופת המדינה הוא לפחות 73 מיליון שקל.

 

על פי האישום, פרוינד הוציא בצוותא עם אדם נוסף חשבוניות כוזבות או קיבל לידיו חשבוניות כוזבות בהיקפים של כחצי מיליארד שקל, וכלל את החשבוניות האלה בספרי החברה. בין היתר, נטען, הוא עשה זאת כדי לתת כסות חשבונאית כוזבת לעסקאות רכישת הזהב השחור, לשם קיזוז ההוצאות והמע"מ בגינן, ולשם הפחתת נטל המס. זאת כדי להניח את דעת הרשויות שקיים מסלול של רכישת זהב, הנחזה להיות מסלול חוקי, ובכדי שבעקבות אותה מרמה, רשויות המס יחזירו את המע"מ, שנכלל בחשבוניות של החברה.

 

עוד נטען בכתב האישום, כי הזהב השחור, התשלומים שביצעו פרוינד והחברה לצורך רכישתו והחזרי המע"מ שהתקבלו, הינם "רכוש אסור" לפי חוק איסור הלבנת הון. "הנאשמים ביצעו ברכוש האסור פעולות כדי להסוות ולהסתיר את מקור הזהב השחור והכספים שהתקבלו בגין מכירתו, את בעלי הזכויות בהם ואת הפעולות הנוספות שהם ומעורבים אחרים עשו ברכוש האסור", נטען בכתב האישום.

 

עוד טוענת הפרקליטות, כי על אף שפרוינד עסק במסחר בזהב גולמי, בצורה של תכשיטים המיועדים להתכה, הוא הוציא ללקוח של ח.ש. פרוינד חשבוניות מס כוזבות על סחר בתכשיטים. פרוינד, נטען, ידע כי החשבוניות יכללו בספרי הלקוח לשם קיזוז תשומות. היקף החשבוניות הכוזבות שהוציא הנאשם ושכלל הלקוח בספריהם במטרה לבקש החזרי מס תשומות שלא כדין עמד על 55.6 מיליון שקל, שהמע"מ עליהן הוא 8 מיליון שקל.

 

עוד טוענת המדינה בכתב האישום, כי פרוינד ובנו פתחו חשבון בנק על שם הבן, וזאת לצורך פעילותו העסקית של פרוינד, כאשר הוא עצמו פעל כנהנה ובעל שליטה בחשבון, מבלי ליידע על כך את הבנק, ומתוך כוונה שפעילותו לא תדווח בהתאם. סך הכספים שהעביר פרוינד דרך החשבון היו מעל 2 מיליון שקל, ופרוינד מואשם כי עשה זאת במטרה שהבנק לא ידווח או כדי לגרום לדיווח בלתי נכון של הבנק, על פי חוק איסור הלבנת הון.

 

עוד נטען בכתב האישום, כי פרוינד ניהל את חשבון ח.ש. פרוינד בבנק מרכנתיל בחדרה, והעביר אליו את הרכוש האסור שקיבל בגין מכירת הזהב השחור. לאחר שעובדי הבנק חשדו בפעילותו, בכדי לקבל במרמה את אישור הבנק להמשך הפעילות החשודה בחשבון בהיקפים של מאות אלפי שקלים, הוא הציג מצג כוזב ביחס לספק הזהב, זאת על מנת לקבל במרמה שירות בנקאי מהבנק, ולהסתיר את בעלי הזכויות ברכוש האסור ובמטרה שהבנק לא ידווח על כך.

 

מעניין לגלות כי בזמן שפרוינד המתין במהלך חודשי הקיץ האחרון להחלטה בשימוע בעניינו, הוא נסע שלוש פעמים לטורקיה במטרה להביא עימו תכשיטי זהב. בשובו לארץ, נטען בכתב האישום, הוא הבריח את תכשיטי הזהב תוך שאינו מדווח עליהם ומתחמק מתשלום המכס והמע"מ בגין תכשיטי הזהב. ב-30 באוגוסט האחרון נתפס פרוינד באקראי על ידי בודק המכס, עת עבר במסלול הירוק כאשר בידיו תכשיטי זהב במשקל כולל של כ-22.8 ק"ג בשווי של לפחות 4 מיליון שקל. על פי האישום, היקף ההברחה הכולל של פרוינד עומד על למעלה מ-45 ק"ג תכשיטי זהב.

 

התיק מטופל על ידי עוה"ד ניר מסורי ורועי ברק מפרקליטות מיסוי וכלכלה.

 

עורכי הדין שחר חצרוני ושילה ענבר ממשרד נוי-סננס-שפרלינג-חצרוני, המייצגים את פרוינד, מסרו בתגובה:

 

"כתב האישום שהוגש הבוקר כנגד חנוך פרוינד הינו מנופח לחלוטין, כאשר הפרקליטות מצאה לנכון לכרוך יחד את האישומים בפרשת הונאת מע"מ אשר נחקרה תקופה ארוכה, עם ארוע נקודתי של נסיון העברת זהב במסלול הירוק בנתב"ג, ללא כל קשר לאותם ארועים, וזאת אך ורק על מנת לנסות להותיר את פרוינד במעצר בית, לאחר שכל תנאי שיחרורו פקעו מזמן, בשל העובדה שהפרקליטות והיחידה החוקרת התנהלו בעצלתיים.

 

בתי המשפט דחו את בקשות המדינה להותיר את פרוינד במעצר ואף במעצר בית מלא, והוא שוחרר בתנאי מעצר בית חלקי בלבד ומתכוון להוכיח את חפותו.

 

"מקריאת כתב האישום וכן מחומרים שהועברו לעיוננו לקראת השימוע, עולה תמונה מטרידה ביותר, לפיה המדינה מודה, כי היא החזירה ביודעין החזרי מס בסכומים של עשרות מיליוני שקלים לחשודים בפרשה, זאת בעוד החקירה הסמויה נגד החשודים מתנהלת וכאשר לשיטת המשטרה והפרקליטות, הכסף שהוחזר על ידי המדינה משולם במה שנקרא על ידם "הונאת קרוסלה" - בחזרה לסוחרי הזהב מן הרשות הפלסטינית.

 

"נציין כי סוחרי זהב אלה, אשר שוחררו בלא כלום והזהב שנתפס מהם הוחזר לידיהם, נחקרו בחשד כי הם רכשו את הזהב מאנשי חמאס ברצועה המעורבים בפעילות טרור. יוצא אם כן, כי מדינת ישראל מימנה, לכאורה, את אותם ארגוני טרור במיליוני שקלים, והכל כדי להגדיל ולהחמיר את סכומי העבירה המיוחסים לפרוינד וליתר המעורבים בפרשה. במהלך המשפט, הפרקליטות תידרש לתת הסברים להתנהלות זו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x